Nu e necesar sa fii prost gramada ca sa pici de fraier de 1 Aprilie. Însa ajuta. Dupa cum nu strica sa fi un Very Important Personagiu atunci când povestesti pacalelile pe care le-ai vazut la viata ta.
ARADEANUL a luat la purecat niscaiva vedete aradene si a aflat cât de încapatoare au fost plasele pe care le-au luat (sau le-au dat) acestea.
Politicieni ghidusi
Baieti intelectuali, o parte dintre cârmacii Aradului îsi aduc aminte cu nostalgie de vremurile facultatii, când gluma era gluma si studenta, studenta.
„O data, de Unu Aprilie, am dat toate ceasurile colegilor cu o ora înainte, sa-i fac sa se trezeasca mai devreme decât trebuia.
A doua zi, au mers cu totii la cursuri cu o ora mai devreme si nu întelegeau de ce nu era nimeni în clasa. Au aflat apoi cine este vinovatul, dar le-a trecut rapid, ca doar faceam noi încontinuu poante de astea în studentie”, spune viceprimarul Levente Bognar.
Nici primarul Dorel Popa nu s-a sfiit pe vremuri sa întinda curse prietenilor.
„Mie nu mi s-au facut poante, dar e una memorabila pe care am facut-o eu si colegii de la facultate unui alt coleg.
Sarmanul era îndragostit de o cucoana. De Întâi Aprilie l-am pacalit ca are o întâlnire cu femeia, care abia asteapta sa-l vada. Evident, s-a dus degeaba, iar apoi am putut sa-l mai împacam doar facându-i cinste la o cofetarie”, povesteste, amuzat, primarul Aradului.
Mingea cu colturi
Pentru conducatorii cluburilor aradene de fotbal, Ziua Pacalelilor este fiecare zi în care fac afaceri cu omologii lor din Bucuresti. Si asta pentru ca, în lumea sportului, o pacaleala înseamna adesea o lovitura pe la spate.
Cea mai mare „teapa” luata de conducerea actuala a UT-ei a venit din partea lui Gino Iorgulescu, presedintele clubului FC National.
În iarna anului 2000, dupa doua zile de negocieri, Iorgulescu a oferit 80.000 de dolari pentru transferul atacantului Calin Maris la gruparea bucuresteana.
Actele au fost semnate, iar jucatorul a plecat pentru doua luni în pregatiri.
Pe când se asteptau sa primeasca banii, cei de la UTA s-au trezit cu jucatorul înapoi în batatura, cu o zi înaintea reluarii returului.
UTA nu a putut revendica banii de transfer, deoarece presedintele Marin Lupas a crezut în corectitudinea lui Iorgulescu, care, din pacate, „a uitat sa înregistreze actele la federatie”.
Aceasta experienta i-a facut pe oficialii aradeni sa spuna ca la orice negociere cu un club bucurestean se va plati „cu banii înainte, ca la curve”.
Plase comunale
Directorul Gospodariei Comunale, Ovidiu Marian , zice ca e o cumintenie de baiat.
„Din fericire, nu mi s-a facut vreo farsa de 1 Aprilie, cel putin deocamdata. Pe de alta parte, nici eu nu m-am ocupat de farse, fiind cuminte.
Eventual daca as interpreta eu acum anumite lucruri le-as putea considera farse, dar din pacate sunt reale”, spune el, cu o oarecare amaraciune.
Primii fraieri
Ziua de 1 Aprilie a fost pentru prima data sarbatorita în Franta în 1582 si, conform vechiului calendar, coincidea cu sarbatoarea de Anul Nou (care începea pe 25 martie si dura 8 zile). Regele Charles al IX-lea a introdus mai apoi calendarul gregorian, iar Anul Nou a fost mutat pe 1 ianuarie.
Cum regatul francez era extrem de întins, o mare parte din populatie nu a aflat ani întregi de aceasta schimbare si a continuat sa sarbatoreasca ziua de 1 Aprilie.
Traditia glumelor se datoreaza pur si simplu imenselor cantitati de alcool ingurgitate de petrecareti.
Cultivatorii de spaghetti
Pacalelile de „ziua prostilor” pot fi simple (de genul „ti s-a desfacut siretul!”) sau extrem de elaborate.
Acum câtiva ani, un canal britanic de televiziune a prezentat un documentar pe tema cultivatorilor de spaghetti.
Filmul continea si secvente cu oameni culegând spaghetti din copaci.
O multime de persoane au sunat apoi la televiziune interesate pentru a afla detalii despre aceasta îndeletnicire.
Razvan Sibii, Ovidiu Gancea, Marian Buga si Flavius Esnican [Aradeanul]