New York Times explica „De ce tot revin crizele”

24 10. 2008, 10:33

Cateodata cred ca traim intr-un film, un fel de cosmar, o versiune cu susul in jos a unui “Inapoi in viitor”. Nu se poate ca in sofisticatul si computerizatul secol al XXI-lea sa ne trezim ca traim acelasi tip de panica – acelasi tip de nebunie financiara, de fapt – care a tot bantuit lumea de la criza bulbilor de lalea olandeza din anii 1630. Sau se poate?

Privind retrospectiv la criza lalelelor olandeze si a companiei South Sea, la cele din 1825 si 1907, la cea din 1929, toate par predictibile: ele au fost aduse de ani de exces speculativ, de inovatie financiara care a scapat de sub control si de supraevaluari masive ale activelor, incredibil de evidente post-factum. Trebuia sa urmeze o prabusire. Totul era atat de nesustenabil!

Se spune ca Sir Isaac Newton si-a pierdut economiile de o viata in falimentul companiei South Sea. Iar noi ne gandim ca “un tip destept ca el trebuia sa fie mai atent”.

"Pot sa calculez miscarea corpurilor ceresti, dar nu si nebunia oamenilor", a spus Sir Isaac Newton in 1721, dupa prabusirea The South Sea Company.

Citeste mai multe detalii, pe Business Magazin!