Nerespectarea regulilor de circulatie, transforma soferii în pietoni

28 11. 2006, 10:41
Soferii care vor ramâne fara permis de conducere, începând cu 1 decembrie, când intra în vigoare noul Cod Rutier, vor fi supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, suspendarea permisului putând fi prelungita în cazul nepromovarii


Soferii care vor ramâne fara permis de conducere, începând cu 1 decembrie, când intra în vigoare noul Cod Rutier, vor fi supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, suspendarea permisului putând fi prelungita în cazul nepromovarii testului.

Noul Cod rutier, care a intrat în vigoare la 1 decembrie, aduce modificari importante ale legislatiei, soferii indisciplinati fiind aspru sanctionati pentru încalcarea regulilor de circulatie. Sanctiunile pornesc de la amenzi usturatoare, plus puncte acumulate – un punct amenda reprezentând zece la suta din salariul minim brut pe economie – si ajung la suspendarea permisului pe perioade cuprinse între 30 si 90 de zile.

Noile modificari ale legislatiei ar trebuie sa îi disciplineze pe soferi având în vedere ca, pe lânga sumele deloc mici pe care trebuie sa le scoata din buzunar, abaterile care pâna acum se pedepseau doar cu amenda i-ar putea lasa, începând cu 1 decembrie, fara permis de conducere. Se vor alege cu permisul suspendat pe 30 de zile cei care vor fi depistati depasind coloanele de masini oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferata, nu acorda prioritate pietonilor sau autoturismelor care au acest drept, trec la culoarea rosie a semaforului, nu respecta regulile privind depasirea sau semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier.

Potrivit politistilor de la circulatie, aceste masuri, poate ”putin cam aspre, dar necesare”, ar putea sa-i faca pe soferi sa se gândeasca de doua ori înainte de a încalca astfel de reguli, devenite adevarate practici, mai ales pe strazile aglomerate ale Capitalei. În caz contrar, ei risca sa devina din soferi, pietoni.

De asemenea, soferii mai pot ramâne fara permis de conducere pentru o perioada de 30 de zile daca au savârsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare si pentru o perioada de 60 de zile în cazul în care cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.

Soferul sanctionat este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, unde are resedinta, în cinci zile de la primirea înstiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere. El nu trebuie sa ignore acest faptul ca în cazul în care ”uita” sa-si predea permisul s-ar putea alege cu o majorare, de 30 de zile, a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Politistii mai spun ca noul Cod Rutier are si ”facilitati” pentru soferi. Astfel, ei îsi pot aminti, în cazul în care au uitat, regulile de circulatie sau pot fi pusi la curent cu noile modificari, daca nu au facut-o pâna acum, atunci când au comis o fapta pentru care se dispune, pe loc, retinerea permisului de conducere si aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce. Concret, ei vor fi supusi unui test pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie. Testul va fi dat la sediile Serviciilor de Politei Rutiera judetene sau la Brigada de Politie Rutiera din Capitala, în perioada de suspendare.

Soferul va raspunde la 15 întrebari de legislatie rutiera, iar în cazul în care nu promoveaza acest examen, va fi programat pentru o alta testare. Permisul sau va ramâne însa, în continuare, la Politie pâna va dovedi ca stapâneste regulile de circulatie, raspunzând corect la cel putin 13 întrebari.

Permisul de conducere poate fi suspendat pentru 60 de zile daca prin nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Tot cu 60 de zile de suspendare se pedepseste nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana sau circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

Soferii mai trebuie sa nu uite ca suspendarea dreptului de a conduce poate ajunge la 90 de zile în cazurile de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune, de conducere a unui vehiculul cu defectiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera împreuna cu specialistii Registrului Auto Român, de neoprire la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre ori când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune. La fel se pedepeste si depasirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei maxime admise.

Mediafax