Nemetschek propune o noua versiune de cladiri virtuale

13 05. 2002, 08:52
Compania Nemetschek România a prezentat în avanpremiera saptamâna trecuta versiunea a 17-a a programului de proiectare pentru arhitectura și construcții ALLplan FT, produs care urmeaza a fi lansat pe piața locala în vara acestui an. Prezentarea a avut loc în cadrul târgului

Compania Nemetschek România a prezentat în avanpremiera saptamâna trecuta versiunea a 17-a a programului de proiectare pentru arhitectura și construcții ALLplan FT, produs care urmeaza a fi lansat pe piața locala în vara acestui an.

Prezentarea a avut loc în cadrul târgului internațional specializat Construct Expo 2002, desfașurat la complexul Romexpo în perioada 8-12 mai.

Programul are capacitatea de a realiza pe calculator, bineînțeles cu ajutorul unor mâini dibace de specialist în arhitectura, aproape orice construcție, de la case de locuit, pâna la blocuri pentru birouri și chiar patinoare.

Aplicația este creata în Germania, de catre specialiștii companiei mame, Nemetschek AG, iar în România se realizeaza traducerea programului și adaptarea lui la piața locala.

Programul face parte dintr-un pachet care include și soluția ALLplot FT – Planuri și Armare 3D, care se adreseaza în special inginerilor în domeniul construcțiilor.

Programul a fost conceput inițial pentru a rula pe sistem de operare UNIX dar, începând cu versiunea 16, aplicația funcționeaza numai pe Windows.

La crearea versiunii a 17-a, prezentata la Construct Expo, Nemetschek a urmarit introducerea unor funcții noi și utilizarea mai eficienta a resurselor calculatorului pe care aceasta ruleaza.

Soluția de proiectare ALLplan este structurata pe module, fapt care face foarte flexibila achiziționarea acestuia.

În România, prețul soluției, în funcție de numarul de module achiziționate, variaza între 677 euro și 6.250 de euro o licența.

Astfel, în România, aplicația poate fi achiziționata la mai puțin de jumatate din prețul recomandat la vânzarea pe piața vest-europeana.

Programul include un modul de baza în care se pot realiza printre altele planuri de construcții bidimensionale și se pot introduce textele necesare proiectului. În afara acestei versiuni minime, clientul poate opta pentru diverse alte module pentru completarea pachetului.

Printre celelalte module care pot fi achiziționate în cadrul pachetului ALLplan exista și unul dedicat arhitecturii care include funcții de proiectare a pereților unei construcții, a stâlpilor, planșeelor, grinzilor dar și de amenajari interioare.

La versiunea a 17-a a fost introdusa noțiunea de fereastra pe colț care face posibila proiectarea unor pereți de case cu sparturi pentru aproape orice forma de fereastra. Mai mult, programul permite modificarea de elemente într-o structura deja creata.

Astfel, daca proiectantul dorește sa coboare plafonul unui etaj, programul modifica automat întreaga structura construita virtual.

Tot la versiunea a 17-a a fost introdusa o funcție de crearea a scarilor.

ALLplan calculeaza, pentru fiecare material în parte, cantitațile în care acesta trebuie achiziționat pentru realizarea construcției.

Listele cu aceste cantitați pot fi tiparite sau pot fi introduse într-un program în care se poate calcula diverse variante de preț pentru construcția în cauza.

Dupa realizarea proiectului, arhitectul poate concepe tot cu ajutorul aplicației ALLplan un tur virtual prin interiorul și la exteriorul cladirii proaspat create.

Principalul avantaj al utilizarii unui astfel de program este, pentru proiectant, diminuarea considerabila a volumului de munca.

Daca în mod tradițional, utilizând instrumentele clasice de arhitectura, proiectarea unei case putea dura chiar și câteva saptamâni, cu programe gen ALLplan planul unei locuințe se poate realiza în câteva ore, ne asigura specialiștii de la Nemetschek România.

Un alt avantaj consta în posibilitatea de a prezenta beneficiarului o imagine mult mai apropiata de realitate decât daca proiectul ar fi realizat pe hârtie.

ALLplan mai include un modul de urbanism, unul pentru modelarea terenurilor dar și un modul de peisagistica.

Cu modulul de modelare a terenului se poate stabili spre exemplu cum se poate realiza fundația unei case la munte, în panta, dar și planul de construcție a unui drum sau pod.

La cererea clientului, Nemetschek România asigura și pregatirea personalului firmei-client. Programul de proiectare asistata de calculator în domeniul arhitecturii poate fi învațat chiar și numai în 3-4 zile. La cumpararea programului – în orice varianta – exista posibilitatea achiziționarii unui pachet de service și update prin care se asigura suport tehnic și actualizarea modulelor achiziționate în cazul apariției unei noi versiuni a programului.

Valoarea pachetului de service este de 1% pe luna din valoarea pachetului cumparat. Nemetschek România și-a început activitatea în 1993 iar pâna în prezent a reușit sa vânda peste 600 de licența de produse software la aproximativ 250 decompanii românești.

Filiala a înregistrat în 2001 o cifra de afaceri de aproximativ șapte miliarde de lei. Nemetschek AG este unul dintre principalii furnizori mondiali de software pentru proiectari în construcții a carui cifra de afaceri depașește 100 milioane de dolari.

Iuliana Butuc-Cerchez