Negociaza inteligent.
In orice negociere vine timpul cand cealalta parte pune o oferta pe masa. In acest moment mingea este in terenul tau. Doar daca nu vrei sa accepti ce ti se ofera sau sa renunti, trebuie sa faci o contraoferta.
Probabil ca fiecare stie din auzite tot felul de sfaturi de genul: „Cere intotdeauna cu 20% mai mult decat vei accepta. Intotdeauna trebuie sa cedezi ceva” sau „Adauga intotdeauna 10% la ce ti se ofera. Patronii incearca mereu sa dea mai putin” Poate aceste tactici vor functiona uneori, dar este clar ca au mari goluri. Nu numai ca te pun sa arunci niste cifre la intamplare, dar aceste cifre s-ar putea sa nu fie tot ceea ce iti doresti sa obtii din negociere.
Hai sa o luam putin altfel:
1. Pregateste-te !
Inainte sa incepi negocierea, informeaza-te asupra nivelelor de salarizare si facilitati/sporuri specifice jobului in cauza. Stabileste-ti o marja personala a salariului de acceptat si altor beneficii acordate de obicei (actiuni, al 13-lea salariu, Â….etc). Toate acestea, pregatite din timp, te vor ajuta sa aproximezi pe moment cu mai multa luciditate care oferta e mai buna.
Apoi, din toate datele generale, stabileste care puncte sunt mai importante pentru tine. Trebuie sa fii gata sa explici deplina justificare a tuturor pretentiilor pe care le ridici. Fii sigur ca cerintele reflecta integral nevoile tale. Este foarte probabil sa ai probleme mai tarziu daca ceri mai mult, adica ceea ce ai omis la negociere.
2. Fii ferm.
Multi ajunsi la negocierea conditiilor de munca, arunca o contraoferta arbitrara si sunt nevoiti sa cedeze foarte mult si foarte repede din ea pentru ca nu au cum sa o justfice sau pentru ca cealalta parte are o reactie ostila. Evita toate acestea formuland o contraoferta rezonabila bazata pe datele obtinute din pregatirea initiala. Sustine-ti cauza pana cand partenerul de negociere iti ofera un motiv convingator sa faci o miscare.
Motiv convingator inseamna un argument bazat pe informatii reale. De exemplu, un agajator poate spune: „Stiu ca unele firme concurente ofera salarii mai mari. Dar sunt firme mult mai mari decat noi si resposabilitatile pe care le-ai avea acolo sunt foarte ridicate. Noi iti oferim un salariu rezonabil pentru stilul nostru de lucru.” Un exemplu de argument total neconvingator :”Suma ceruta este prea mare. Nu se poate.”
3. Fii flexibil.
Gandeste-te mereu in ansamblu. Scopul tau in negociere este sa ajungi la o intelegere care sa-ti satisfaca interesele, nu sa sa castigi o batalie a cifrelor. Daca contraoferta ta nu are sanse duca la o incheiere rezonabila a discutiei, nu te bate pentru ea pana in panzele albe. In schimb, gandeste-te la o alta oferta, la fel de realista si bazata pe interesele tale.
Foloseste-ti energia pentru a gasi solutii, nu pentru a genera dispute. In loc de concluzii: Negocierea consta in schimburi de idei, informatii, totul pentru gasirea unei solutii. Ofertele si contraofertele sunt pasii normali in acest proces. Cand faci o contraoferta, fa-o realist si bazat pe o pregatire riguroasa si astfel te vei afla pe o pozitie mult mai eficienta si, de ce nu, mai relaxata.
Succes !