Nebunia ringtone-urilor
A înnebunit piața ringtonurilor, adica muzicuțele care ne personalizeaza, mai nou, celularele. Soneriile au devenit trendy sau chiar o manie a devoratorilor de web. Și nu numai: în aproape orice revista se gasește cel puțin o lista cu cele mai cunoscute piese, gata de introdus în meniul telefonului.
Ce se cauta? Ei bine, pasionații de net prefera melodiile autohtone. În primul rand manele. De la Adrian de Vitto la Florin Salam sau chiar puțina Sofia Vicoveanca. Dintr-o extrema în cealalta. La muzica clasica. Puțini sunt însa cei care îl download-eaza pe Mahler în locul celor de la Hi-Q. Și asta pentru ca „Gașca mea” este una dintre cele mai cautate piese. Dar, persoanele care „lucreaza” direct cu rețelele de telefonie mobila prefera muzica de pe alte meleaguri. Asta și pentru ca dealer-ii Orange, de exemplu, propun topuri care le sunt recomandate de catre MTV.
Ce-i drept, nu-i de gluma! Conform BBC piața vanzarilor de ringtonuri ar putea-o depași anul acesta pe cea a CD-urilor. Mai mult, Mobile Data Association (o organizație care contorizeaza aceste date), prezice pentru 2005 o creștere de 60%. Un bun exemplu este „Round-Round” semnat Sugababes, care a adus un profit mult mai mare sub forma de ringtone decat ca single.
Dar nu ar trebui sa ne mire aceste concluzii. Soneriile monofonice, care pot emite doar cateva octave, sunt deja de moda veche. Cele polifonice au invadat telefonia mobila. Acestea gadila auzul cu peste 16 sunete în același timp. Nokia se poate lauda cu primele aparate care au facut performanța din acest punct de vedere.
Dar cum ajunge rington-ul de pe foaie sau pagina web, în telefon? Traseul este aparent simplu, iar operațiunea pare a fi gratuita. Nimic nu este însa moca. Așa ca prețurile variaza între 20 de cenți și 4 dolari, în funcție de noutatea piesei sau de rețeaua de telefonie mobila. Conteaza și poziția din topuri a melodiei respective. Dar ți se poate întampla sa fii tras în țeapa. Mai ales pe internet. Aici nu se specifica faptul ca trebuie sa platești. Introduci codul piesei și te trezești fara credit pe cartela sau cațiva dolari în plus la abonament.
Dar ce mai conteaza? Cand suna iubitul, Brian Adams te roaga sa-l ierți („Please forgive me”). Cand te bat parinții la cap via telefon, Gica Petrescu îți aduce aminte de „Casuța (n)voastra”.
Aflați care sunt cele mai descarcate melodii, numai din