Ne păstrăm aceeași piele toată viața?

23 03. 2015, 19:00

El este acoperit de un alt strat delicat de celule, numit epidermă.

Epiderma nu conține vase de sânge. De fapt, ea este formată din celule moarte. Doar stratul de dedesubtul acestor celule primește hrană și este viu. Aceste celule sunt active tot timpul. Responsabilitatea lor este să producă celule. Creșterea epidermei apare ca rezultat al celulelor produse de straturile de dedesubt.

Noile celule sunt împinse la suprafață de către celelalte și sunt eliminate din categoria surselor de hrană. Astfel, ele mor. Ca rezultat, are loc o schimbare chimică în interiorul lor și devin materiale întărite. Jumătatea inferioară a epidermei conține celule ce produc alte celule, în timp ce jumătatea de la suprafață a celulelor sunt deja moarte și au fost transformate în pâlnii.

Stratele de celule de la suprafață se detașează de celelalte cu aceeași intensitate cu care straturile de dedesubt. Pielea noastră produce multe miliarde de celule noi în fiecare zi și adăpostește tot atâtea miliarde de celule-pâlnie moarte. Ai observat că, atunci când te dezbraci de o pereche de șosete negre, pe timpul nopții, ele sunt acoperite de mici celule negre?

Procesul acesta nu se întrerupe niciodată și, de aceea, pielea pielea noastră continuă să aibă un aspect tânăr, de la an la an.

De aceea, și petele de pe pielea noastră, precum cele de cerneală, grăsime, iod, smoală sau rugină dispar foarte rapid. Stratul de celule de suprafață este eliminat, iar unul nou îi ia locul. Există aproape 30 de straturi de celule – pâlnie, iar atunci când unul este eliminat, un altul din stratul profund iese la suprafață. Nu vom epuiza niciodată vreun strat de celule.