Ne-au spus “Bună seara” în 2007
Faithless – Fără război
Venită pentru B’estival, trupa, formată din Maxi Jazz, Sister Bliss şi Rollo Armstrong, a concertat la Bucureşti pentru a treia oară în această vară. În 2007, a urcat pe scenă alături de o formaţie de instrumentişti. Cel mai nou album al trupei, “To All New Arrivals”, a fost lansat în noiembrie anul trecut. Primul single, “Bombs”, a stîrnit o serie de controverse din cauza scenelor de război din videoclip, pe care multe posturi de televiziune au refuzat să-l difuzeze.
Alice Cooper – Despre diamante de doi ani
A încasat şi el bani de la organizatorii B’estival-ului. Şi ne-a adus piese de pe cel mai recent material, “Dirty Diamonds”, care a fost lansat în 2005, în aceeaşi perioadă în care artistul a început propriul show radio, “Nopţi cu Alice Cooper”. Cine e el? În 1973, Vincent Damon Furnier şi-a luat numele Alice Cooper şi a decis să urmeze o carieră solo. El şi-a cîştigat titlul de “regele shock-rock”. Cele mai mari succese ale lui au fost albumele “Welcome to My Nightmare” sau “Alice Cooper Goes to Hell”.
Pink Martini – Toamna a venit cu muzică excelentă
A trecut vara, nu s-au încheiat concertele. În octombrie, orchestra Pink Martini i-a încîntat pe cunoscători şi nu numai. Ei au oferit o călătorie printre hiturile de ieri şi de azi, iar publicul le-a ştiut toate versurile. Cu un accent puternic american, liderul trupei, Thomas Lauderdale, şi-a salutat spectatorii în limba română, a oferit un concert de excepţie şi a plecat din ţară cu regretul că nu a făcut publicul să danseze. Poate data viitoare.
The Chemical Brothers – Ţipete şi dans
La Sala Polivalentă au transformat spectacolul într-o experienţă senzorială fascinantă. Sala a fost plină de baloane, iar cei doi au cîntat două ore. Chemical Tom şi Chemical Ed au butonat o instalaţie impresionantă, iar rezultatul a fost de excepţie. Pe parcusul concertului, muzica a crescut în intensitate pînă la insuportabil. Iar pe ecran am văzut imagini abstracte, dar şi personaje din desenele animate. Cert e că la finalul concertului toată lumea ţipa şi dansa.
Muse – Despre modern age alternative
Toamna i-a adus la Bucureşti şi pe Muse. Sînt proaspeţi şi geniali, iar Matt Bellamy are o voce inconfundabilă. Anul acesta, trupa Muse a umplut stadionul Wembley de două ori la rînd, iar la noi a adus 7000 de oameni pe stadionul naţionalei de rugby. Din păcate, toţi aceşti oameni au avut o singură poartă de intrare, aşa că publicul era deja nervos în faţa britanicilor. Muse are însă o soluţie aproape perfectă pentru zona modern age alternative şi, pînă la urmă, atmosfera a fost incendiară.
Pink – A revenit în România
Şi ea a apărut la B’estival şi nu a fost pentru prima oară în România. Acum cîţiva ani, la Cerbul de aur, a făcut show pe scenă, iar prin barurile din Braşov… alte show-uri. În fine, e treaba ei. Nu ştim dacă Alecia Beth Moore iubeşte cu adevărat România, dar ar reveni oricînd, după spusele ei. Pînă acum, artista care a început de la 14 ani să-şi compună propriile piese a primit două premii Grammy şi premiul MTV Best Pop Video pentru hitul “Stupid Girls”.
Beyonce – Superbă la 10 grade
A aterizat la Bucureşti şi şi-a închiriat doar pentru ea un hotel decorat de un renumit designer italian. Artista şi-a adus în ţară o echipă de 70 de oameni, care n-a fost foarte încîntată că la Cluj, unde s-a ţinut concertul, au fost în acea zi doar 10 grade. În tot cazul, cîntăreaţa n-a renunţat la ţinutele sumare chiar dacă afară era frig. Spectacolul de la Cluj a făcut parte din turneul mondial de promovare a noului ei album. Din România, Beyonce a plecat spre Bombay. Beyonce a fost adusă în România de Vodafone.
Andy Fletcher – A doua oară în România
În octombrie, membrul fondator al trupei Depeche Mode a revenit în România să mixeze în cadrul a două show-uri. În primul, Andy a promis un “DJ set de dormitor”, un mix al pieselor sale preferate, din care, evident, nu au lipsit hiturile Depeche Mode. Cel de-al doilea spectacol pe care Andy Fletcher l-a susţinut în România a fost la Timişoara, în Club Heaven.
Julio Iglesias – Cinci oraşe şi multe generaţii
Nu e prima oară în România şi, sperăm, o să mai cînte pe scenele autohtone piese iubite de fiice, mame şi bunici. Anul acesta, a susţinut cinci concerte în cinci oraşe, în cadrul turneului de promovare a celui mai nou album. Mulţi spectatori s-au plîns că sonorizarea a fost slabă. La Sibiu, directorul Casei de cultură se plîngea că nu poate să ţină ceaiul maestrului la aceeaşi temperatură. Iglesias a făcut ce ştie el cel mai bine: a cîntat şi nu şi-a dezminţit statutul de crai. După ce a văzut-o în culise pe Elena Băsescu, a spus imediat: ”Este cea mai frumoasă femeie pe care am întîlnit-o în România”.
The Rolling Stones – Despre pantofi şi energie pură
Concertul The Rolling Stones a zăpăcit peste 60.000 de fani veniţi pe stadionul “Lia Manoliu”. Mick Jagger chiar a învăţat cîteva cuvinte şi i-a reuşit perfect salutul: “Bună seara, Bucureşti! Salut, România!” Şi nu numai. Tot el a discutat la un moment dat cu una dintre fetele care făceau backing vocals şi l-am auzit din nou în limba română: “Ce rochie frumoasă ai! Păcat că pantofii sînt ieftini!“. Legendarii rockeri ne-au adus şi cea mai mare scenă pe care a văzut-o vreodată România, artificii în exces şi hituri ştiute de cîteva generaţii. Şi, în general, o energie care rareori se poate atribui unor oameni care au depăşit 60 de ani. Trupa a fost adusă în România de Vodafone.
Pussycat Dolls şi Macy Gray la Lacul Morii
Pussycat Dolls şi cîntăreaţa Macy Gray au concertat pe insula Lacul Morii, în cadrul festivalului CokeLive, care s-a prelungit cu încă o zi doar ca să fie şi ele prezente. Publicul a vibrat la piesa “Oblivion” a cîntăreţei soul Macy Gray, deşi e mai puţin cunoscută. Spectatorii au cîntat versurile scrise cu markerul pe spatele unor afişe ale festivalului, ridicate de unul dintre muzicienii de pe scenă. Iar după hitul “I Try”, solista a coborît în mijlocul publicului. Pussycat Dolls ne-au arătat în primul rînd nişte abdomene superb lucrate. Lidera trupei, Nicole, s-a obosit chiar să înveţe cîteva fraze în română şi, de cîte ori spunea ceva ce înţelegea toată lumea, i se răspundea pe multe glasuri: “Aloha”. Asta pentru că Nicole s-a născut în Hawaii.
George Michael – Nimic gratis
A venit doar pentru cîteva ore la Bucureşti, a cîntat şi a plecat rapid. La scenă, a dorit doar minimul necesar, o surpriză şi pentru organizatori. În rest, a vorbit puţin în culise cu Loredana, care a cîntat în deschidere… şi cam atît. Spectatorii au primit fluturaşi cu versurile cîntecelor, aşa că toată lumea a putut să se prefacă că ştie să cînte. La acest concert, nu s-au tipărit invitaţii, deci nici un VIP nu a intrat pe gratis. George Michael şi-a lansat atunci albumul care a dat numele turneului, “Twentyfive”.
Marilyn Manson – Pentru părinţi disperaţi
În vară, la B’estival a apărut şi Marilyn Manson, cu un show excelent şi cu aceeaşi faţă ciudată. Artistul a reuşit pînă acum să atragă o mulţime de fani din rîndul tinerilor, spre disperarea multor părinţi. Dacă au fost sau nu disperaţi şi părinţii din România de venirea lui, nu ştim. Cert e că artistul a făcut un show de zile mari la Bucureşti. Apropo, numele lui adevărat e Brian Hugh Warner. Pseudonimul vine de la actriţa Marilyn Monroe şi de la criminalul în serie Charles Manson, consideraţi în America drept cea mai iubită şi, respectiv, cea mai detestată persoană.
RBD – concert şi întîlniri cu fanii
Pe parcursul şederii în România, RBD s-au întîlnit cu reprezentanţii fan cluburilor oficiale, iar postul Acasă TV le-a făcut o emisiune specială. Concertul susţinut pe stadionul Cotroceni a făcut parte din "Celestial Tour", turneul mondial prin care trupa îşi promovează albumul cu acelaşi nume, iar formaţia a avut reprezentaţii pe trei continente: Asia, America şi Europa. Cei şase care au stîrnit isterie printre adolescenţi au vrut mîncare tradiţională românească, dar şi o vizită la castelul Peleş.
Black Eyed Peas – Ne-au promis că nu se destramă
La Arenele Romane, Fergie şi colegii ei au dansat pînă au "înroşit" scena, în timp ce publicul se zbînţuia puternic. Trupa ne-a asigurat, la conferinţa de presă de la Bucureşti, că nu se destramă, iar faptul că fiecare are şi proiecte separate nu e decît un motiv de bucurie. În scurta vizită în România, formaţia a primit de la Universal Music România discul de platină pentru albumul "Monkey Business", iar Fergie a luat discul de aur pentru proiectul ei solo "The Dutchess".