Ne-a invins Ungaria
Nationala de handbal feminin a Romaniei a fost invinsa pentru prima oara la Campionatul Mondial din Franta, duminica, in grupa principala II, de la Dijon, de reprezentativa Ungariei, cu scorul de 34-31 (14-16).
Apararea a fost principala arma a Romaniei in debutul partidei cu Ungaria, in timp ce in faza ofensiva interii Bese si Luca au punctat, pentru 4-2 (min. 6). Vedeta Ungariei, Anita Gorbicz a inceput slab, iar asta s-a reflectat in jocul colectiv al echipei din tara vecina, care a intampinat serioase probleme au artagoasa defensiva a Romaniei. Ungaria a gasit totusi solutia, prin Timea Toth, care a fost imposibil de oprit de la linia de 9 metri, marcand de patru ori in doar zece minute (6-5), in timp ce tricolorele au ratat mingi ca si facute, dupa ce au condus cu 6-3. Portarul Dinu a salvat perioada mai slaba, dupa ce a lansat o torpila spre pivotul Galca, care a marcat la milimetru, pentru 8-5 (min. 13), smulgand aplauze din partea celor peste 3000 de spectatori. La 9-5 (min. 15), antrenorul ungur Nemeth Andras a cerut time-out, ridicand tonul la elevele sale, afectate de diferenta de pe tabela. « Hai, ajutati-ma cu apararea ! », a spus si portarul Luminita Dinu la acelasi time-out. Romania a pastrat un avantaj constant de 4-5 goluri (12-7, min. 20) sau chiar sase (8-14, min. 23), si gratie jocului excelent la finalizare al Narcisei Lecusanu si al Stelutei Luca, iesind cu fruntea sus la vestiare, dar nu inainte de a tremura in ultimele minute, cand Ungaria s-a apropiat la 15-13 si 16-14. De remarcat si faptul ca in prima parte extremele Romaniei, mai ales Nechita-Olteanu au fost departe de nivelul partidei, ratand incredibil, mai ales pe contraatac.
In repriza secunda, Ungaria a prins curaj, profitand si de caderea adversarelor. Avantajul Romaniei de sase goluri a ajuns astfel la doar unul, 19-18 (min. 37), iar apoi egalitatea a innegurat banca tehnica tricolora, 19-19 (min. 40). Gorbicz a fost eroina egalarii, dar si a preluarii conducerii, 19-20, moment in care caderea in jocul Romaniei a fost maxima. A urmat 20-19 (min. 43), time-out Romania, 21-19, 23-20 (min. 45), 23-21, cu Cristina Neagu singura marcatoare a noastra in ultimele noua minute, eliminare gratuita, tot a ei, cartonas galben pentru proteste acordat antrenorului Tadici, arbitraj in compensatie al francezilor Bord si Guy, dar si accidentarea principalei realizatoare a Ungariei, Timea Toth (12 goluri pana in minutul 49, la scorul 26-23). Toth si-a revenit foarte rapid, desi dupa grimase parea ca nu va continua, pastrand Ungaria in avantaj (28-25), cu al 14-lea gol, adica jumatate din golurile echipei sale. Luca a marcat cu speranta pentru 28-27 (min. 52), dar Romania nu a mai reusit sa revina pana la final, cedand un meci pe care l-a dominat categoric in prima parte si a parut ca nu are capacitatea sa lupte pana la capat, ca in primele cinci meciuri de la CM. Scor final 34-31 pentru Ungaria, care si-a luat astfel revansa pentru eliminarea de catre Romania in semifinalele CM din 2005.
Marcatoarele Romaniei au fost Lecusanu 9 goluri, Luca si Maier, cate 5, Bese si Galca, cate 4, Nechita si Neagu, cate 2, in timp ce la Ungaria s-au remarcat Toth 14, Gorbicz 11.
Romania s-a calificat deja in sferturile de finala ale CM din Franta, dupa victoria de sambata, in fata Spaniei, cu scorul de 32-19, profitand si de egalul facut de adversarele Ungaria si Germania (30-30). In sferturile de finala obtin calificarea primele patru clasate din fiecare din cele doua grupe principale, urmand sa dispute incrucisat o partida eliminatorie. Invingatoarele se califica in semifinalele CM, iar invinsele vor juca pentru clasarea pe locurile 5-8.
Romania va mai disputa o singura partida in grupa principala II, cu Germania (marti, ora 19.30).
Rezultate de duminica de la CM:
Grupa principala I – Macedonia-Angola 25-33, Norvegia-Croatia 35-39. Tot duminica se mai joaca meciul Rusia-Franta.
Grupa principala II – Spania-Coreea de Sud 28-26, Romania-Ungaria 31-34. Tot duminica se mai joaca meciul Germania-Polonia.
Castigatoarea Campionatului Mondial se califica automat la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar echipele clasate pe locurile II-VII vor participa la turnee preolimpice de calificare, care vor fi gazduite, conform regulamentului IHF, de formatiile clasate pe locurile II, III si IV.
Obiectivul nationalei Romaniei la CM din Franta este clasarea pe unul din locurile 1-4.