Masiva desfășurare de forțe are, pe de o parte, rolul de a preveni blocarea strâmtorii de către Iran, iar pe de altă parte pregătește o eventuală confruntare a Statelor Unite cu Iranul care, potrivit fostului ambasador american în Israel Martin Indyk, ar putea avea loc în 2013.
Minarea cursului navelor sau blocarea strâmtorii Ormuz de către iranieni îngrijorează liderii occidentali, deoarece pe acolo trec aproximativ 18 milioane de barili de combustibil în fiecare zi , adică circa 35% din petrolul transportat pe mare la nivel mondial. Astfel, daca Iranul ar impune o blocadă, s-ar produce efecte catastrofale asupra economiilor Europei, SUA sau Japoniei, care se bazează pe țițeiul din golf.
Posibilitatea ca Iranul să producă bombe nucleare a creat deja disensiuni între Israel și Statele Unite, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cerându-i președintelui SUA, Barack Obama, să stabilească „o linie roșie” clară, care, dacă va fi depășită, să atragă o intervenție militară. Totuși, Indyk a declarat că solicitarea lui Netanyahu „nu este rezonabilă, ideea unui ultimatum fiind ceva la care niciun președinte nu ar recurge„.
De partea cealaltă, comandantul Gardienilor Revoluției iraniene a avertizat că țara sa este pregătită „să distrugă Israelul”, în cazul unor raiduri aeriene împotriva instalațiilor sale nucleare, dar și să atace bazele militare americane din Orientul Mijlociu.