Natura se razbuna!
Indiferent ca esti la cabana, sau ai reusit sa ocupi primul, impreuna cu gasca, un refugiu, sau chiar daca stai intr-un cort, nu uita ca sunt cateva reguli elementare de care trebuie sa tii seama.
Si pentru ca am vorbit despre incendiul care a mistuit pana la temelie unul dintre locurile in care obisnuiam sa ne ducem cu prietenii, iata cateva reguli despre cum sa aprinzi focul pe munte.
Intai de toate, vei amenaja o vatra la cel putin 50 de metri departare de liziera padurii.Curata locul de tot ce ar putea propaga flacarile! Asaza vreascurile intr-o groapa sapata in pamant si pune brazdele in partea dinspre care bate vantul. Nu pleca de langa foc, decat dupa ce flacarile s-au stins complet.
Pentru un adevarat foc de tabara ai nevoie de lemne lungi de cate 2 m, pe care le asezi vertical, rezemate in varf unele de altele.
Focul fara fum: lemnele se asaza in stea, ca spitele unei roti si, pe masura ce ard, se imping spre centru; un asemenea foc nu face flacara mare si nici nu da fum;
Focul polinezian: focul se aprinde pe fundul unei gropi, pardosit cu piatra; lemnele se asaza in picioare, iar focul se alimenteaza de la sine; acest tip de foc da multa caldura, iar jaraticul se pastreaza timp indelungat;
Focul canadian: se face din lemne lungi, cladite spre partea in care bate vantul, sau paralel cu intrarea in cort; esentele de lemn cele mai indicate sunt cele de salcam si brad, care ard chiar daca sunt verzi.
Mihaela CARPEA