Săptămâna feline aduce noi documentare despre aceste specii impresionante. Deşi adorate peste tot în lume, felinele mari luptă împotriva unui duşman neaşteptat: propriul lor declin. Ştiai că populaţia de lei a Africii a scăzut cu peste 90% în ultimii 50 de ani? Sau că există astăzi mai mulţi tigri care trăiesc în captivitate decât în sălbăticie? Sau că gheparzii au dispărut din mai bine de 75% din teritoriul ocupat anterior? Săptămâna feline reprezintă o continuare a Iniţiativei în sprijinul felinelor mari (Big Cat Initiative), un angajament de lungă durată încheiat de Societatea National Geographic şi Nat Geo WILD în încercarea de a opri braconajul, a salva habitatele şi a avertiza asupra necesităţii unor măsuri serioase pentru protejarea şi salvarea felinelor mari ale planetei.
Afganistan: Leopardul zăpezii – duminică, 3 februarie, de la 19.00
Afganistan, una dintre cele mai periculoase regiuni de pe glob, este totodată şi căminul leopardului de zăpadă, o specie foarte misterioasă şi a cărei existenţă este ameninţată cu dispariţia. Populaţia de leoparzi de aici este în permanenţă în pericol din cauza braconierilor şi fermierilor care se tem că felinele le atacă vitele. Iar experţii nu pot proteja animalele fără să afle mai multe despre ele. De aceea, Nat Geo Wild împreună cu Wildlife Conservation Society (WCS) şi o echipă internatională de experţi, între care şi Boone Smith, pornesc într-o misiune în mijlocul unei zone de război: ei trebuie să găsească şi să captureze un leopard de zăpadă, să-i monteze un guler de monitorizare şi apoi să-l elibereze din nou în sălbăticie. Odată GPS-ul montat pentru a detecta unde se află animalul, odată camerele-capcană ale WCS amplasate, dacă acţiunea reuşeşte, expediţia va oferi informaţii mult mai detaliate despre această rară şi frumoasă specie.
Un leopard aparte – luni, 4 februarie, ora 19.00
Aceasta este povestea maturizării lui Dikeledi, un leopard oarecum stângace care încearcă să priceapă ce înseamnă să fii… leopard. Un documentar special, realizat de apreciatul şi premiatul cuplu de realizatori, Dereck şi Beverly Joubert, în care îl vedem pe Dikeledi evoluând până la momentul când ajunge să se desprindă de mama sa – îngrijitoarea şi protectoarea sa. Îi urmărim fiecare eşec frustrant şi apoi reuşitele la vânătoare şi observăm cum personalitatea şi încrederea sa se consolidează, tânărul leopard transformându-se într-o maşină de vânătoare abilă şi eficientă.
Ghepardul: instinct fatal – marţi, 5 februarie, ora 19.00
Ghepardul: cel mai rapid animal terestru de pe planetă şi un animal de pradă formidabil şi temut. Dar pentru ca puii săi să ajungă să domine savana africană, o mamă leopard trebuie să-şi transforme odraslele din pisicuţe adorabile în vânători puternici.
Puma! – miercuri, 6 februarie, ora 19.00
Este un vânător puternic şi unul dintre cele mai misterioase animale din Patagonia: incredibila puma. Nat Geo WILD vizitează Parcul Naţional Torres del Paine, situat în sudul statului Chile, şi urmăreşte o mamă puma alături de cei trei pui ai săi, dezvăluind viaţa lor de zi cu zi în sălbăticie, lecţiile pe care puii le învaţă de la mama lor sau cum aceştia devin „invizibili” când prada se apropie sau mama e plecată să vâneze. Le urmărim fiecare mişcare pentru a putea admira frumuseţea şi măreţia acestei creaturi feroce.
Felina fantomă: vineri, 8 februarie, ora 19.00
Pantanal, regiunea mlăştinoasă din America de Sud, este printer ultimele paradisuri natural rămase pe planetă. Vaste teritorii umede oferă suficientă apă, hrană şi adăpost unei varietăţi bogate de plante şi animale, între care capibara, papagali Ara, vidre uriaşe şi caimani – şi cel mai misterios dintre toţi – jaguarul. Christian Baumeister a visat dintotdeauna să filmeze această felină mare. Dar să găseşti un astfel de exemplar în vastul Pantanal este ca şi cum ai căuta un ac în carul cu fân… pe întuneric. Iar Baumeister nu se va mulţumi cu o filmare de orice fel. El vrea să filmeze un jaguar în momentul confruntării cu unul dintre duşmanii săi cei mai puternici: caimanul. Doi vânători formidabili, mamifer şi reptilă, într-un test al forţei, vitezei şi vicleniei, iar Baumeister va face orice şi va merge oriunde pentru a urmări înfruntarea cu proprii ochi.
Feline mari: sâmbătă, 9 februarie, ora 19.00
Există aproape 40 specii diferite de feline sălbatice pe planetă, dar numai patru intră în clubul felinelor mari: leul, tigrul, leopardul şi jaguarul. Arsenalul pe care îl posedă şi masivitatea le ajută să se ridice la înălţimea statutului. În lumea lor, nimic nu e mic şi multe lucruri sunt surprinzătoare. Aşadar, pregăteşte-te pentru o lecţie dură despre ce face o felină mare să fie o felină mare. Să fie răgetul? Colţii? Poate că e vorba de dieta lor, pentru că, în mod sigur, nu trăiesc cu mâncare de pisică şi nu folosesc lădiţa cu nisip. Le vom analiza, între multe alte aspecte, dimensiunile, viteza, ghearele şi abilităţile de vânătoare.