Femeile care nasc sub anestezie pot avea dificultati la alaptare în prima saptamâna dupa nastere, fapt care ar putea sa le determine sa nu mai hraneasca bebelusul la sân, este concluzia unui studiu australian publicat în International Breastfeeding Journal, transmite AFP.
La studiu, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Sydney, au participat 1.280 de femei.
Femeile care aleg anestezia peridurala prezinta mai multe riscuri de a avea dificultati la alaptarea copilului în zilele care urmeaza nasterii si de aceea ele ar putea fi tentate sa renunte mult mai devreme decât este normal la acest mod de hranire a copilului.
Epidemiologul Siranda Torvaldsen, coordonator al acestui studiu, a indicat ca majoritatea femeilor, 93%, alapteaza copiii în cursul primei saptamâni dupa nastere.
„Am descoperit ca, dintre cele 1.280 de participante la acest studiu, cele care aveau probleme la alaptare în cursul primei saptamâni de la nasterea copilului erau cele care optasera pentru anestezia peridurala”, a spus Torvaldsen.
Cercetatorii explica existenta acestor dificultati de alaptare prin substantele continute de anestezie, care provoaca bebelusului somnolenta si dificultati de hranire în timpul primelor zile de viata.
„Este important ca mamele sa fie informate corect si consiliate, ca sa stie ca este vorba doar de un fenomen temporar”, a mai spus Torvaldsen.
În Marea Britanie, aproximativ 20% dintre femei opteaza pentru anestezia peridurala în timpul nasterii. Aceasta consta în introducerea unui cateter între doua vertebre ale coloanei vertebrale, în spatiul epidural, substanta folosita având rolul îndepartarii senzatiei de durere.
Studiul a mai scos la iveala faptul ca 72% dintre mamele care au ales sa nasca natural si-au alaptat copilul cel putin în primele sase luni de viata, fata de 53% dintre cele care au nascut prin cezariana.