Nașterea prin cezariana poate afecta sanatatea mamei
Femeile care opteaza sau sunt nevoite sa aduca pe lume un copil prin operație cezariana prezinta cu 42% mai multe riscuri de a dezvolta placenta praevia, în care placenta „precede” copilul fiind situata între acesta și canalul cervical, și cu 40% mai multe riscuri ca placenta sa se desprinda de uter înainte ca bebelușul sa se nasca.
Ambele boli pot fi fatale atât pentru mama, cât și pentru fat.
Studii anterioare au scos la iveala faptul ca în timpul operației cezariene copilul poate suferi din cauza dificultaților de respirație, în timp ce mamelor le este dificil sa stabileasca o legatura emoționala cu bebelușul pentru ca se straduiesc sa-și revina dupa operația chirurgicala.
Studiul canadian a examinat complicațiile aparute la a doua sarcina a mamei care a nascut primul copil prin operație cezariana.
Cercetatorii au examinat statisticile referitoare la peste cinci milioane de femei care au devenit mame în perioada 1995 – 2000. Din statistici au fost excluse sarcinile multiple (gemeni, tripleți etc.) Profesorul Qiuying Yang, de la Universitatea din Ottawa, a spus ca peste 1% din mamele care nascusera primul copil prin operație cezariana au dezvotat una din bolile de mai sus.
Cercetatorii spun ca trebuie reanalizata, în aceste condiții, posibilitatea de a naște prin cezariana la cerere. Femeile trebuie sa fie informate despre posibilele consecințe ale unei operații cezariene. În Marea Britanie, 23% din mame nasc bebeluși prin operație cezariana, aceast fiind una din cele mai ridicate rate în Europa.
Organizația Mondiala a Sanatații a stabilit ca „nu exista justificare în nici o regiune a lumii pentru ca rata de operații cezariene sa depașeasca 10 – 15% din nașteri”.