Nastase și-a atras titularii la PSD. La guvern a introdus rezervele

12 07. 2004, 09:52
Adrian Nastase, președinte al PSD și prim-ministru, a anunțat, sambata, schimbarea temporara a conducerii partidului și remanierea echipei de la Palatul Victoria pe ultima suta de metri a mandatului. Patru miniștri ai Cabinetului și un secretar de

Adrian Nastase, președinte al PSD și prim-ministru, a anunțat, sambata, schimbarea temporara a conducerii partidului și remanierea echipei de la Palatul Victoria pe ultima suta de metri a mandatului.

Patru miniștri ai Cabinetului și un secretar de stat își vor da demisia de la Guvern pentru a lucra full-time la PSD într-un moment în care partidul de guvernamant își propune restructurarea interna dupa eșecul de la alegerile locale.

Este vorba despre promovarea în ierarhia PSD a miniștrilor Gabriel Oprea, Ilie Sarbu, Marian Sarbu, Dan Nica și secretarul de stat Rovana Plumb. Ei vor fi membri ai Biroului Coordonator, for de decizie executiva a partidului de guvernamant, cu mandat pana la congresul din luna august.

Toți fac parte din generația politica mai noua a PSD, vizualizați politic în perioada în care partidul a fost condus de Adrian Nastase. Cu excepția lui Ilie Sarbu, care a mai facut parte din Delegația Permanenta a PSD, nici unul dintre ei nu a deținut pana acum o funcție de conducere în partid.

Plecarea celor patru miniștri de la Palatul Victoria a determinat aducerea, pe ultima suta de metri a mandatului guvernamental și a negocierilor de aderare, a unor oameni din eșaloanele doi sau trei ca titulari ai portofoliilor.

Astfel, noul ministru al agriculturii, în locul lui Ilie Sarbu, va fi Petre Daea, acum secretar de stat în minister.

La conducerea Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor va fi promovat, în locul lui Dan Nica, secretarul de stat, Adriana Ticau.

În locul lui Gabriel Oprea, ministru delegat la Ministerul Administrației și Internelor va fi numit Gheorghe Emacu. Emacu este secretar de stat în același minister și, în ultimii doi ani a avut o evoluție importanta. Timp de zece ani, pana în 2002, viitorul ministru a fost consilier juridic în MApN.

Succesorul lui Marian Sarbu pentru portofoliul de ministru delegat pentru relația cu sindicatele a fost adus un om de la partid: Bogdan Niculescu-Duvaz, desemnat inițial candidat la Primaria Capitalei. Niculescu-Duvaz este familiarizat cu Palatul Victoria. El a mai deținut mandat de ministru atat în Guvernul Roman cat și în perioada guvernarii fostei coaliții.

O alta schimbare vizeaza Ministerului Muncii și Solidaritații Sociale. Actualul ministru, Elena Dumitru, va fi înlocuit cu senatorul Dan Mircea Popescu, titular al acestui post în Cabinetul condus de Nicolae Vacaroiu. Politica sociala a guvernarii 1992-1996 a fost unul dintre punctele vulnerabile ale Cabinetului Vacaroiu.

Remanierea acestui minister, pare a avea mai degraba încarcatura electorala. Prestația nici unui ministru nu a fost comentata, însa la scurt timp dupa alegeri, lideri marcanți ai PSD, între care și Octav Cozmanca, a spus ca rezultatele electorale sub așteptari ale PSD ar fi o consecința a nemulțumirii oamenilor fața de ministerele sociale și, ca din aceasta rațiune ar fi necesara o remaniere. Ministerul Muncii este unul dintre ele.

Elena Dumitru a avut o ascensiune rapida în guvernarea PSD. Venita de la PD în urma cu doi ani, Elena Dumitru a fost consilier al primului ministru și, începand de anul trecut ministru al muncii. Premierul Adrian Nastase a motivat înlocuirea ei din funcție prin faptul ca noul ministru, Dan Mircea Popescu, „poate sa introduca mai multa adrenalina” în acest domeniu. Elena Dumitru nu va sta departe de Palatul Victoria. Ea va fi numita consilier de stat al primului ministru și, în paralel, va lucra și la partid.

O alta decizie cu implicații asupra echipei guvernamentale este cooptarea ministrului justiției, Cristian Diaconescu, în noua conducere executiva a PSD. Promovarea lui pe linie de partid, precum și schimbarea ministrului delegat al administrației și internelor are loc în condițiile în care Romania nu a încheiat înca negocierile cu Comisia Europeana asupra capitolului justiției și internelor, unul dintre cele mai dificile capitole de negociere.

Președintele Ion Iliescu a refuzat sa comenteze remanierea guvernamentala. „Aștept premierul sa vina cu propuneri. Nu cunosc”, a afirmat șeful statului.

Opoziția avertizeaza însa asupra efectelor pe care aceasta remaniere le-ar avea asupra negocierilor de aderare.

„Miniștri pe care premierul i-a laudat pana acum au fost trecuți de la Guvern la PSD. Ei trebuiau lasați sa-și îndeplineasca atribuțiile pentru ca cei care îi vor înlocui nu au timp sa se familiarizeze cu problemele Executivului și suntem presați de încheierea capitolelor de negociere”, afirma copreședintele Alianței PNL-PD, Theodor Stolojan.

Liderul PNL considera ca schimbarile din PSD și din Guvern dovedesc ca premierul Adrian Nastase pune interesul de partid înaintea celui național. „Nastase a transmis cetațenilor urmatorul mesaj: nu ne intereseaza problemele Guvernului ci doar cele ale PSD”, afirma Stolojan.

Totodata, PRM cere convocarea Parlamentului în sesiune extraordinara pentru a dezbate „criza politica fara precedent” pe care o traverseaza Romania. Într-un comunicat, PRM arata ca premierul Adrian Nastase a dezechilibrat activitatea Guvernului și a Parlamentului „pentru a salva PSD de la dezastru”.

La randul sau, Acțiunea Populara, partidul condus de fostul președinte Emil Constantinescu, arata ca desemnarea lui Dan Mircea Popescu la conducerea Ministerului Muncii este „o grava eroare” întrucat el este, potrivit AP, unul din „principalii vinovați pentru dezastrul sistemului de protecție sociala” din Romania.

Remanierea guvernamentala va continua la nivelul secretarilor de stat și al prefecților.

Restructurarea PSD începe cu oamenii lui Iliescu

O data cu remanierea Guvernului, Adrian Nastase a anunțat o serie de schimbari temporare în conducerea PSD. Astfel, forul de decizie executiva al PSD, Delegația Permanenta, și-a suspendat activitatea pana la Congresul din luna august.

Pana atunci partidul de guvernamant va fi condus de Biroul Coordonator, din care vor face parte președintele Adrian Nastase, reprezentanții veghii garzi a partidului: Octav Cozmanca, președintele executiv, Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu.

Numeric însa, noua structura executiva este dominata de oameni de generație mai noua în PSD, a caror carte de vizita nu arata o vasta experința politica. Ei sunt apropiați președintelui partidului, Adrian Nastase. Este vorba despre Titus Corlațean, purtatorul de cuvant al partidului, Rovana Plumb, secretar de stat. Este surprinzatoare numirea lui Zamfir Dumitrescu, președintele Asociației artiștilor plastici din Romania, ale carui atribuții nu sunt înca cunoscute.

În Biroul Coordonator s-a încercat și o reprezentare regionala. Au fost incluși în acest for executiv primarul Iașului, Gheorghe Nechita, fiderul filialei Cluj a PSD, Ioan Rus, deputatul Ion Stan, de la Dambovița, precum și ministrul justiției Cristian Diaconescu și deja foștii miniștri Dan Nica, Gabriel Oprea, Ilie Sarbu și Marian Sarbu.

Din noua conducere a PSD, chiar și cu caracter provizoriu, nu fac parte nume sonore ale partidului de guvernamant, implicați în strategia electorala pentru alegerile locale. Sunt considerați exponenți ai vechii garzi, fideli curentului conservator.

În discuție sunt Viorel Hrebenciuc, Șerban Mihailescu și Dan Matei Agathon. Ar mai fi în discuție Miron Mitrea și Dan Ioan Popescu, însa ei și-au conservat portofoliile în Guvern.

Ramanerea lor în afara forului executiv al PSD ar putea avea legatura și cu solicitarile vehemente din partid ca strategii electorali ai partidului sa-și asume responsabilitatea pentru neatingerea țintelor electorale.

Președintele PSD Adrian Nastase a prezentat schimbarile la nivelul conducerii ca pe un „cutremur” în partid dar care, potrivit lui Nastase, este în sensul celor discutate anterior cu președintele Ion Iliescu.

Deciziile anunțate de PSD sunt mai degraba rezultatul a celor stabilite de partid înainte de întalnirea cu președintele Ion Iliescu, la Cotroceni decat un efect al acelei întrevederi. Șeful statului a cerut liderilor PSD, potrivit presei centrale, sa-și asume rezultatul alegerilor prin demisia unor vicepreședinți ai partidului și sa restructureze cat mai repede partidul.

Biroul Coordonator va avea ca atribuții organizarea Congresului din august, pregatirea modificarilor la statutul partidului, definitivarea strategiei electorale și elaborarea procedurii de alegeri preliminarii pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.

Tot în perspectiva scrutinului general, PSD a numit în filialele cu rezultate slabe la alegerile locale noi președinți interimari, între care miniștrii Ioan Talpeș (Caraș Severin), Mihai Tanasescu (Hunedoara) și Marian Saniuța (Prahova).

Adrian Nastase a declarat ca nu are ezitari sa fie candidatul PSD pentru Cotroceni, daca se va decide, la Congresul din luna august, ca el reprezinta cea mai buna soluție pentru partid și pentru țara.

„Nu este vorba de lipsa de curaj. De 14 ani m-am batut politic cu toți cei din peisajul politic. Unii au mai plecat din țara, 7-8 ani s-au batut cu hartiile. Eu am ramas aici”, a spus Nastase, facand aluzie la candidatul Alianței D.A PNL-PD, Theodor Stolojan.

Surse din partid au acreditat ideea ca Nastase ezita sa candideze la Președinție. În același timp, Nastase a admis, pentru a doua data în ultimele zile, ca a fost „o anumita tensiune și diferența de abordare” între el și președintele Ion Iliescu, dar a refuzat sa intre în detalii.
mirela.luca@zf.ro

Mirela Luca
Ziarul Financiar