Premierul Adrian Nastase a dispus constituirea grupului de alerta, format din reprezentanți ai Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Mediului și ai altor instituții, care va monitoriza permanent evoluțiile din zona brațului Chilia al Dunarii.
Nastase a solicitat, totodata, ca în ședința de joi a Guvernului sa fie prezentata o informare privind rezultatele ultimelor demersuri internaționale în ceea ce privește problema canalului Bîstroe, se arata într-un comunicat al Guvernului transmis agenției MEDIAFAX.
Premierul a fost informat, miercuri, despre evoluțiile din zona brațului Chilia și despre discuțiile inițiate între delegațiile Poliției de Frontiera din România și Ucraina, cerînd ca aceste evaluari și informari sa fie prezentate și Președinției.
„Pe baza informarilor se vor decide formele de acțiune din zilele urmatoare pentru reintrarea în legalitate în zona de granița, cu respectarea normelor internaționale, a angajamentelor externe ale României și a intereselor legitime ale țarii noastre”, se arata în comunicat.
Nastase a mai solicitat Ministerului Administrației și Internelor și Ministerului Afacerilor Externe inițierea de urgența a demersurilor pentru constituirea și convocarea comisiei mixte de frontiera, conform Tratatului bilateral cu Ucraina privind regimul frontierei de stat. Partea româna și-a desemnat deja componența în aceasta comisie.
S-a dispus, totodata, continuarea informarii operative a partenerilor și aliaților europeni și euro-atlantici, precum și a organizațiilor internaționale. Ucraina a amplasat pe brațul Chilia al Dunarii, în apele teritoriale românești, mai multe balize în zona de construcție a canalului Bîstroe.
Balizele marcheaza intrarea în canalul Bîstroe pentru vasele care circula pe brațul Chilia, în zona fiind executate lucrari de amenajare a cursului de apa.
Poliția de Frontiera româna nu a intervenit pîna în prezent pentru îndepartarea acestor balize din apele teritoriale românești pentru a nu provoca un incident diplomatic.
MAE român a trimis, saptamîna trecuta, autoritaților ucrainene o nota verbala în care le solicita sa înlature „imediat” balizele amplasate în apele teritoriale românești. Nota precizeaza ca amplasarea balizelor de navigație reprezinta o încalcare flagranta a prevederilor Tratatului privind regimul frontierei de stat, recent intrat în vigoare, document caruia ambele parți îi acorda o importanța speciala, precum și cele ale Acordului româno-ucrainean privind cooperarea în domeniul gospodaririi apelor de frontiera.
Conform acestui document, albia apelor de frontiera nu poate fi modificata în mod unilateral, executarea oricaror lucrari de natura sa aduca modificari regimului acestora impunînd consultarea prealabila a celeilalte parți – obligație pe care partea ucraineana nu și-a respectat-o, „ignorînd repetatele apeluri ale parții române de respectare a principiului bunei credințe și al bunei vecinatați, ce trebuie sa guverneze relațiile dintre doua state moderne, europene”, considera Ministerul român de Externe.
Ministrul român de Externe, Mircea Geoana, i-a spus, marți, omologului sau ucrainean ca România va ridica balizele de pe Dunare daca nu o va face Ucraina, cerîndu-i sa stopeze lucrarile la canalul Bîstroe, pentru realizarea studiului de impact cerut de UE și de alte organizații internaționale.
La New York, Geoana a facut, marți, într-o întîlnire cu omologul sau ucrainean, Konstantin Grișenko, „un ultim apel” pentru ridicarea balizelor, spunînd ca, daca nu vor fi ridicate de Ucraina, autoritațile române le vor înlatura imediat, pentru a restabili legalitatea pe Dunare.
Potrivit cotidianului „Adevarul”, tot marți, în zona Chilia-Periplava, pe cîțiva kilometri ai fluviului Dunarea nu se mai putea circula pentru ca în mijlocul apei o flota de drage a început sa sape sub paza armata a șalupelor granicerilor ucrainieni.
Astfel, granița dintre România și Ucraina a fost mutata cu 500 de metri în apele teritoriale românești, iar vasele Poliției de Frontiera române au fost silite sa se retraga pentru a nu fi scufundate, a relatat sursa citata.
Mediafax