Președintele Comisiei de Disciplina a FRF, Doru Viorel Ursu, a declarat, miercuri, ca fotbalistul echipei Rapid, Nicolae Grigore, a fost suspendat șase luni și amendat cu 3.000 de euro, dupa ce a fost descoperit pozitiv la un control antidoping.
Jucatorul are cinci zile la dispoziție pentru a face apel împotriva deciziei, care intra în vigoare începînd de miercuri.
Doru Viorel Ursu a spus ca membrii comisiei nu aveau de ce sa aștepte rezultatele laboratorului de la Koln, pentru ca probele trimise nu proveneau de la jucator, în Germania analizîndu-se doar medicamentele prescrise de medicul echipei Rapid, Marian Dumitru.
„Din punctul nostru de vedere, proba trimisa la Koln este inutila. Ea nu se refera la componente organice prelevate de la jucator, ci la niște eșantioane de medicamente. Avem deja o expertiza și o contraexpertiza cu probe prelevate de la jucator, de la un laborator dotat la nivelul 2003-2004. Nimeni nu poate sa demonstreze ca aceste medicamente au fost administrate exclusiv jucatorului. Proba trimisa la Koln devine inutila în fața probelor existente la dosar”, a declarat Doru Viorel Ursu, la sediul LPF, unde a fost judcat cazul.
Doru Viorel Ursu a mai spus ca acest caz trebuia judecat pentru ca exista riscul ca fapta sa fie prescrisa. „Cazul a fost descoperit în luna mai, iar confirmarea a venit în urma contraexpertizei, în luna iulie. Din acest moment intra în vigoare dispozițiile regulamentare care ne obliga sa nu tegiversam aceasta soluție, pentru ca poate sa apara, tot potrivit legii, prescrierea responsabilitații prin trecerea timpului”, a spus Ursu.
Președintele Comisiei de Disciplina a FRF a declarat ca forul de la București a fost avertizat de FIFA și de UEFA sa trateze serios cazurile de dopaj aparute. „Exista circulara 906/05.2004, prin care FIFA atenționeaza membrii asociați asupra faptului ca dopajul este fenomenul negativ cel mai important și cu urmarile cele mai grave asupra sportului”, a mai spus Doru Viorel Ursu.
Oficialul FRF a mai spus ca Nicolae Grigore a primit pedeapsa minima în acest caz pentru ca se afla la prima abatere. „Ținînd cont de antecedente, Grigore a primit pedeapsa minima, de șase luni, pentru ca se afla la prima abatere. Regulamentele prevad ca la a doua abatere, minimul este de 12 luni, iar la a treia abatere se poate merge pîna la excluderea din viața sportiva”, a declarat Doru Viorel Ursu.
Referitor la faptul ca profesorul Ioan Dragan a declarat, înaintea ședinței, ca medicamentele ar fi putut avea în componența substanțe dopante, Ursu a precizat ca președintele Comisiei Naționale Antidoping nu este judecator în acest caz. „Domnul doctor nu este judecator. Domnul doctor poate emite pareri de specialist. Din punctul nostru de vedere, legea este una și aceeași pentru toți. L-am întrebat pe domnul doctor daca laboratorul de la București poate da erori, iar domnia sa a spus: categoric nu”, a declarat Doru Viorel Ursu, care a mai adaugat ca FIFA precizeaza clar ca un fotbalist profesionist trebuie sa se protejeze singur în fața unor eventuale erori.
Vicepreședintele Comisiei de Disciplina a FRF, Alexandru Boc, a declarat ca jucatorul a avut posibilitatea sa ia și alte medicamente, în afara celor prescrise de medicul echipei, Marian Dumitru. „El (n.r. – Nicolae Grigore)Â a putut și a avut posibilitatea sa ia orice alt medicament, în afara celor prescrise de medicul echipei. Medicamentele prescrise de medic sînt luate de toata echipa de un an și, din opt controale efectuate, nici unul dintre jucatori nu a ieșit pozitiv. Fotbalistul nu are nici o legatura cu aceste trei eșantioane, care îl pot disculpa pe medicul echipei Rapid”, a spus Alexandru Boc.
Vicepreședintele LPF, Alexandru Boc, a mai spus ca, dupa parerea sa, Nicolae Grigore este singurul vinovat în acest caz, dar a precizat ca medicamentele nu le-a luat cu intenție. „Dupa parerea mea, în mod cert, jucatorul a luat ceva, fara sa își dea seama. Mi-am facut o parere despre el. Era un jucator de echipa naționala de tineret, un jucator de perspectiva și nu avea nici un interes sa consume niște susținatoare de efort care sînt interzise. A avut și o perioada cînd a fost racit și a recunoscut ca a luat niște medicamente”, a declarat Alexandru Boc.
Întrebat de ce nu s-a procedat ca în cazul lui Adrian Neaga, Alexandru Boc a spus ca rezultatele au fost altele în cazul actualului fotbalist al Stelei. „Cazul lui Neaga a fost unul special. Inclusiv cei de la acest Institut Național Antidoping au spus ca este ceva neclar și rezultatele analizelor lui Neaga, care nu au fost atît de concludente ca la Grigore”, a mai spus Alexandru Boc.
La ședința Comisiei de Disciplina a FRF, Nicolae Grigore a fost însoțit de președintele executiv al Rapidului, Dinu Gheorghe, de impresarul sau, Victor Becali, și de patru dintre copechipierii sai, Daniel Nicolae, Valentin Negru, Robert Ilyeș și Emilian Dolha. De asemenea, a participat și președintele Comisiei Naționale Antidoping, Ioan Dragan.
Boc a precizat ca acest caz a fost judecat dupa Codul Mondial Antidoping și dupa regulamentele FIFA și UEFA,
La ieșirea de la ședința Comisiei de Disciplina, Grigore, reprezentanții clubului Rapid și impresarul Victor Becali au refuzat sa comenteze decizia.
Rapid va face apel împotriva suspendarii lui Grigore
Clubul Rapid București va face apel împotriva deciziei FRF de a-l suspenda pe o perioada de șase luni pe jucatorul Nicolae Grigore, se arata într-un comunicat dat publicitații pe site-ul oficial al gruparii giuleștene.
În comunicatul citat de arata ca FC Rapid considera ca „pedeapsa dictata este mult prea aspra”. „Nu putem înțelege graba afișata în judecarea cazului, din moment ce, în precedenta hotarîre a aceleiași comisii, se convenise sa se aștepte rezultatul expertizarii medicamentelor la Laboratorul de la Koln, operațiune pentru care clubul nostru a suportat toate cheltuielile necesare”, se spune în comunicatul semnat de președintele FC Rapid, Dinu Gheorghe.
Mediafax