Muzeul satului

29 01. 2002, 10:38
Muzeul Satului pregatește și în acest an o serie de manifestari legate de tradițiile și meșteșugurile populare românești, unele fiind organizate în premiera, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Rusalin Ișfanoni, director în cadrul

Muzeul Satului pregatește și în acest an o serie de manifestari legate de tradițiile și meșteșugurile populare românești, unele fiind organizate în premiera, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Rusalin Ișfanoni, director în cadrul instituției.

Pe 24 februarie, Muzeul Satului va marca „Dragobetele”, sarbatoare populara româneasca, asemanatoare celei de Valentine’s Day. Acțiunea va fi organizata cu sprijinul Primariei Sectorului 2 și Casei de Cultura Mihai Eminescu și are ca scop popularizarea în rândul tinerilor a obiceiurilor populare legate de aceasta zi.

Între 28 și 30 iunie se va desfașura „Tîrgul meșterilor populari” la care vor participa peste 100 de artizani din toate zonele țarii, iar în lunile iulie-august va fi oganizata o tabara de creație pentru copiii din București, care nu au avut posibilitatea de a intra în contact cu obiceiurile tradiționale românești.

La sfîrșitul lunii august va avea loc un tîrg al meșterilor tineri, „Generația de mîine”, ce are ca scop perpetuarea tradițiilor populare românești. Anul se va încheia cu un Festival al obiceiurilor de iarna.

Realizarea acestor proiecte, precum și a altora, depinde aproape în totalitate de sumele ce vor reveni Muzeului Satului dupa votarea bugetului.O parte din banii necesari funcționarii Muzeului provin din vînzarea biletelor și a unor obiecte de stand.

Anul trecut, Muzeul Satului a avut 200.000 de vizitatori, din care 95.000 platitori de bilet. De asemenea, s-au vîndut obiecte de stand în valoare de aproximativ 800 de milioane de lei. Muzeul a realizat în 2001 18 spectacole și expoziții în țara, trei în strainatate și a editat „Curierul Muzeului Satului”.

Colecția muzeului se va mari în acest an prin achiziționarea unui teasc cu manej din comuna Romoșel, județul Hunedoara și a unei case de piatra din Pietroșița, județul Dîmbovița.

Construcția Muzeului Satului a început în martie 1936, la inițiativa lui Dimitrie Gusti, cu sprijinul lui Carol al II-lea. Dimitrie Gusti spunea ca nu ar fi fost posibila construcția Muzeului într-o perioada atît de scurta daca nu ar fi fost efectuata o munca de documentare de peste zece ani.

În mai 1936, Muzeul Satului Romînesc avea o colecție de 30 de case din toate zonele țarii, care fusesera montate cu ajutorul a 1046 de muncitori constructori și țarani din zonele de proveniența a caselor.