Atacantul Adrian Mutu ar dori sa evolueze la echipa italiana AS Roma, unde ar fi coechipier cu fundașul Cristian Chivu, dupa ce îi va expira perioada de suspendare, informeaza publicația „Sunday Mirror”.
„Mutu a fost sfatuit de prieteni sa nu renunțe la ideea de a mai juca în Anglia, dar aseara a ieșit la iveala faptul ca AS Roma a demarat deja negocierile cu jucatorul”, scrie publicația citata.
În campionatul Italiei, Adrian Mutu a mai evoluat la formațiile Internazionale Milano, Hellas Verona și AC Parma, fiind achiziționat de la aceasta din urma de gruparea Chelsea Londra.
Potrivit „Sunday Mirror”, un prieten al atacantului român a afirmat ca jucatorul pare tentat sa dea curs ofertei clubului AS Roma. „Are oferte de la mai multe cluburi, dar pare extrem de tentat sa aleaga Roma. Orice s-ar întîmpla, este puțin probabil ca el sa ramîna în Anglia”, a menționat sursa citata.
Publicația „The Observer” considera ca modul în care conducerea clubului Chelsea l-a tratat pe atacantul Adrian Mutu, dupa ce acesta a fost depistat pozitiv, este grosolan și inuman.
The Observer noteaza ironic, într-un editorial semnat de Ian Ridley, ca exista ceva speranțe pentru fotbal, deoarece Chelsea susține adevarul și dreptatea în joc. „Propriul interes și banii nu mai par sa îi motiveze pe cei de la aceasta grupare. Clubul este furios din cauza blîndeții suspendarii de șapte luni dictata în cazul lui Mutu pentru consum de cocaina. Crede ca fotbalul a fost tratat prost”, scrie „The Observer”.
Publicația reda și o declarație a directorului executiv al gruparii londoneze, Peter Kenyon, facuta dupa aflarea deciziei Federației Engleze de Fotbal (FA) de suspendare pe o perioada de șapte luni a lui Mutu. „«FA lanseaza un mesaj greșit despre droguri și fotbal», spune Kenyon.
Acesta este același Peter Kenyon care era director executiv în aceeași perioada anul trecut, cînd centrul de tratament Sporting Chance al lui Tony Adams organiza împreuna cu Chelsea un seminar despre efectele alcoolului și drogurilor asupra organismului unui sportiv. Cu doua zile înainte ca evenimentul sa aiba loc, Chelsea i-a anunțat pe cei de la Sporting Chance ca jucatorilor din prima echipa și rezervelor li s-a dat liber în acea zi. În consecința, la seminar au asistat mai puțin de o duzina de membri ai academiei. Astfel a fost capacitatea de înțelegere a clubului Chelsea în ceea ce privește implicarea în aceasta chestiune. Ați fi crezut ca un nou regim la club a învațat ceva din cazul Mark Bosnich, dar în schimb ei au suspiciuni în legatura cu Mutu, îl testeaza, îl cheama sa discute despre problemele lui sub masca compatimirii, iar apoi, cînd acesta sa dovada de sinceritate, îl concediaza imediat”, scrie „The Observer”.Â
Ian Ridley menționeaza ca aceasta atitudine a conducerii clubului Chelsea este considerata de unele persoane o luare de poziție admirabila. „Clubul Chelsea a aratat ca este dispus sa renunțe la suma de 15,8 milioane de lire sterline pe care a platit-o pentru transfer. Ei bine, ca Roman Abramovici își permite, spun alții. Însa Chelsea a avut apoi îndoieli. Realizînd ca Mutu ar putea fi suspendat pe o perioada mai scurta, i-a cerut Federației Engleze de Fotbal, înainte de audiere, sa rețina cartea verde a jucatorului astfel încît clubul sa poata solicita compensații atunci cînd fotbalistul va reveni pe teren. Aceasta fara sa îi plateasca salariul în perioada de suspendare. Dupa cum se observa, începutul acestui comentariu este ironic. Sub masca aparatorului unor standarde, Chelsea este de fapt … Chelsea. Felul cum Chelsea l-a tratat pe Mutu a fost grosolan și inuman. Dupa cum mi l-a caracterizat pe Kenyon o persoana care a petrecut ceva timp cu el: «Partea cea mai moale la el sînt dinții»”, se precizeaza în „The Observer”.
Publicația noteaza ca Kenyon vrea sa abata atenția de la deficiențele clubului Chelsea criticînd FA, dupa decizia de suspendare a lui Mutu. „FA nu prea ar fi putut sa îi dea lui Mutu o suspendare mai mare de opt luni, avînd în vedere cazul Rio Ferdinand. Daca ar fi facut acest lucru, ar fi dat de înțeles ca este mai bine pur și simplu sa lipsești de la controlul antidoping”, scrie „The Observer”.
Publicația britanica menționeaza ca o parte din Mutu a avut probleme și din cauza faptului ca era un jucator strain cu un salariu saptamînal de 60.000 de lire sterline, iar suporterii au devenit din ce în ce mai plictisiți de „mercenarii veniți în aceasta țara”. „Aceasta într-o perioada cînd în Premiership exista manifestari de nemulțumire din partea spectatorilor și suporterii sînt îngrijorați de valoarea banilor într-un campionat care devine din ce în ce mai necompetitiv. Ar fi însa nedrept ca Mutu sa poarte povara acestor resentimente”, scrie „The Obserber”.
În comentariul lui Ridley se precizeaza ca Mutu va fi supus unui program de reabilitare de 28 de zile, în timpul caruia vor fi analizate situațiile din viața lui personala care l-au determinat sa își ascunda problemele. „60.000 de lire sterline pe saptamîna nu feresc pe nimeni de problemele și durerea pe care le avem noi, ceilalți oameni. Trebuie sa înțelegem ca aici nu este vorba de un caz, ci de o persoana. Toate persoanele, cu orice meserie, merita sa li se ofere oportunitatea de a cere ajutor și de a primi o a doua șansa. Daca Mutu nu accepta acea șansa, atunci el merita o pedeapsa mai aspra. Cît despre Chelsea, cîte șanse vrea acest club? Dupa ce va completa perioada de reabilitare, Sporting Chance vrea ca Mutu sa participe la seminariile pe care le va organiza la diverse cluburi. Stamford Bridge ar putea fi un bun prim popas”, scrie „The Observer”.
Atacantul Adrian Mutu a fost suspendat, pe 4 noiembrie, pentru o perioada de șapte luni, începînd din 25 octombrie 2004 pîna pe 18 mai 2005, dupa ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping.Â
Mediafax