Muntenegru, ținutul albastru-verde-cenușiu
Zugravit în doar trei culori: albastru, verde-smarald și cenușiu, peisajul din Muntenegru este unul uluitor, facând din acest „stat ecologic” (cum a fost numit de catre UNESCO) un loc de mare interes.
Aici se gasesc numeroase plante endemice (adica specifice regiunii), animale rare, munți cu crestele îmbracate în zapada și râuri cristaline. Așa ca nu-i de mirare de ce mulți botaniști și geografi celebri, ajunși în Muntenegru și captivați de frumusețea locurilor, au renunțat la misiunea de exploratori pentru a scrie jurnale de calatorie. Ce-i drept, sunt doar câteva locuri în lume unde natura a decorat cu atâta pasiune și farmec „fața” Pamântului, cum a facut-o aici.
Splendidul țarm al Adriaticei îți ofera o varietate de plaje, golfuri și insule de vis, iar cel mai faimos fiord mediteranean – Kotor Bay – precum și munții Rumija, Orjen, Lovcen, Durmitor și Bjelasica îți ofera o experiența unica, dezvaluindu-ți treptat lacurile, pajiștile, padurile, piscurile ascuțite și impozantele canioane pe care le ascund.
Oamenii și tradițiile locului
Viața din Muntenegru este determinata de secole de lupta pentru a supraviețui în libertate. Așa ca nu trebuie sa fii surprinsa daca pe strazi întâlnești oameni robuști și foarte înalți, al caror suflet contrasteaza puternic cu aspectul fizic.
Bravura și curajul („cojstvo” și „junastvo”, cum le numesc localnicii) sunt caracteristicile de baza ale filosofiei de viața a muntenegrenilor. În timp ce „junastvo” (curaj) înseamna autoprotejarea de ceilalți, „cojstvo” (bravura) înseamna a-i feri pe ceilalți de propria-ți mânie, suparare.
Deși religia de baza a regiunii este cea ortodoxa, grație acestor valori morale, respectate cu strictețe, exista o toleranța absoluta fața de catolici și musulmani, reprezentanții celor trei religii traind în armonie și echilibru.
Adepți ai moralei, istoriei și tradițiilor naționale, muntenegrenii sunt comunicativi și ospitalieri, motiv pentru care poți fi sigur ca vei petrece clipe minunate în compania lor.
La mare, la soare!
Care plaje de nisip îți plac mai mult? Cele acoperite cu pietricele sau țarmurile stâncoase? Curata și limpede, Marea Adriatica ți le ofera pe toate, plus un numar mare de zile însorite în fiecare an.
Unele plaje sunt situate departe de pensiuni, însa cele mai multe se întind „la picioarele” hotelurilor luxoase sau în apropierea culturilor de maslini și padurilor de pini. Exista plaje dotate cu toate accesoriile necesare pentru a-ți asigura o ședere placuta, dar și altele izolate în golfuri, intacte și accesibile doar cu ajutorul unei ambarcațiuni.
Indiferent pe care o vei alege, un lucru este sigur: experiența va fi de neuitat!
Surprize pentru iubitorii sportului
Lacurile liniștite și pline de pește din Muntenegru ofera pasionaților de pescuit șansa de a prinde kilograme bune de pește într-un timp record.
În lacul Skadar, nici nu arunci bine undița și constați ca un crap s-a și grabit sa prinda momeala. Și râuri ca Moraca, Tara, Piva sau Bojana sunt renumite pentru abundența de crapi. Nici Marea Adriatica nu te lasa sa pleci acasa cu mâna goala! Aici dai la undița direct de pe mal, din barca, sau poți sa arunci cu prostovolul. Astfel, pe lânga pește, vei prinde creveți, homari, caracatițe și scoici.
Tenisul este, de asemenea, foarte popular în Muntenegru, atât amatorii, cât și profesioniștii practicându-l pe sutele de terenuri amenajate pe plaje și în orașe.
Însa la fel de iubit este și ciclismul, care poate constitui o adevarata placere pentru turiști. Motivul? Minunatele peisaje întâlnite pe traseu și aerul curat, care-ți va umple plamânii de sanatate.
Nici windsurfingul nu este uitat. Coasta din Muntenegru este perfecta pentru acest sport, iar vânturile puternice creeaza condiții ideale pentru practicarea lui. Ada Bojana, Velika plaza (Long Beach), Budvanska Riviera și golful Bokokotorski sunt câteva locații unde, daca vei merge, cu siguranța nu vei da greș! Vânt din pupa!