Au pe mana zeci sau sute de milioane de dolari sau euro, iar treaba lor – ca si a altor manageri, de altfel – este sa gaseasca afaceri bune unde sa-si plaseze banii ca sa obtina profit. Spre deosebire de ceilalti manageri insa, ei trebuie sa gaseasca afaceri care pot fi vandute peste cativa ani cu mult mai mult decat au fost cumparate.
Intr-o vila discreta, de pe o straduta ingusta din centrul Bucurestiului, se afla birourile uneia dintre cele mai mari companii de investitii din Europa Centrala, Advent. Sefa biroului, Emma Popa-Radu, in varsta de 32 de ani, nu este o persoana foarte cunoscuta publicului larg, dar de numele ei se leaga cateva dintre cele mai mari tranzactii incheiate in Romania.
Printre fondurile de investitii cu activitate sustinuta in Romania, Advent este privit drept un „campion” al exit-urilor (tranzactii de vanzare a participatiei la o companie in care fondul s-a implicat). De-a lungul timpului, fondurile administrate de Advent si-au multiplicat de cateva ori banii investiti in companii cu renume, precum Mobifon-Connex (preluat anul trecut de Vodafone) sau Terapia (achizitionata recent de producatorul indian Ranbaxy).
„Pana acum, in Romania am iesit pe plus”, spune Emma Popa-Radu. Cutuma industriei prevede ca, in general, sa nu se dezvaluie randamentul pe anumite investitii, ci pe tot portofoliul fondului. De aceea, in pofida faptului ca anumite sume au fost deja publicate, reprezentanta Advent prefera sa nu ofere date concrete despre rentabilitatea investitiilor din Romania ale companiei. Potrivit datelor comunicate deja, se poate estima insa ca Advent a scos din Romania de 5-6 ori mai multi bani decat a bagat.
Bogdan NEAGU
Business Magazin