Multi copii sufera de afecțiuni ale creierului din cauza poluarii

09 11. 2006, 16:55
Milioane de copii din lumea întreaga sufera de afecțiuni ale creierului provocate de expunerea la substanțele poluante din mediu, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani și danezi, publicat, miercuri, în revista The Lancet, informeaza

Milioane de copii din lumea întreaga sufera de afecțiuni ale creierului provocate de expunerea la substanțele poluante din mediu, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani și danezi, publicat, miercuri, în revista The Lancet, informeaza telegraph.co.uk.

Cercetatorii numesc aceasta poluare „pandemia silențioasa” și indica printre bolile provocate de aceasta autismul, sindromul deficitului de atenție, retardarea mentala și paralizia cerebrala.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Departamentul de medicina mediului de la Universitatea Danemarca de Sud din Winslowparken și de la Școala de medicina Mount Sinai din New York.

Aceștia au identificat 202 substanțe industriale poluante care pot afecta creierul, mai ales în primii ani de viața. Cercetatorii au cerut autoritaților sa controleze mai strict aceste substanțe.

Profesorul Philippe Grandjean, unul dintre autorii studiului spune ca poluarea poate avea consecințe serioase asupra creierului chiar și în cazul unei afectari limitate.

Multe dintre substanțele chimice cunoscute a fi toxice nu sunt controlate strict de autoritați, pentru a proteja populația.

„Numai câteva substanțe, precum plumbul sau mercurul, sunt controlate strict pentru a proteja copiii”, a indicat acesta. „Utilizarea celorlalte 200 de substanțe care sunt declarate toxice pentru creierul uman nu este controlata pentru a preveni efectele adverse asupra fetușilor sau copiilor mici”, a adaugat profesorul.

Printre cele mai toxice substanțe se numara plumbul, metilmercurul, arsenicul, bifenilii policlorinați și toluenul.

Inițial s-au înregistrat doze mari de toxicitate la adulți dar, ulterior, au fost scoase la iveala din ce în ce mai multe probe epidemiologice ale faptului ca expunerea la substanțe chimice poluante afecteaza creierul copiilor.

În Uniunea Europeana sunt înregistrate pentru utilizare comerciala aproximativ 100.000 de substanțe chimice, în timp ce în Statele Unite sunt înregistrate aproximativ 80.000. Totuși, abia jumatate dintre acestea au fost testate în laborator pentru a li se descoperi gradul de toxicitate.

În 80% din cazuri acestea nu sunt însoțite de informații despre eventualele pericole pentru copii.

În principiu, toți copiii nascuți în țarile industrializate în perioada 1960 – 1980 au fost expuși la poluarea cu plumb din cauza benzinei.

Poluarea cu plumb poate produce sindromul deficitului de atenție, retardare mintala, coordonare motrica lenta și agresivitate.

Mediafax