Motorina a devenit mai scumpa decat benzina
Pretul la pompa al motorinei a trecut de cel al benzinei, in principal din cauza majorarii accizei pentru acest tip de carburant si a cotatiilor record inregistrate de petrol pe pietele internationale.
Petrom si Rompetrol, cele mai mari companii petroliere de pe piata romaneasca, au scumpit la inceputul acestui an motorina cu 0,03 lei/litru, iar subsidiara grupului rus Lukoil va vinde si ea la preturi mai mari, incepand de marti, atat motorina, cat si benzina.
"Maine (marti – n.r.) vom creste preturile, pentru a le aduce la nivelul practicat de Petrom si Rompetrol", a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, directorul general al Lukoil, Constantin Tampiza.
El nu a specificat nivelul de crestere a preturilor, dar a adaugat ca Lukoil ar putea sa opereze noi majorari daca barilul de petrol va continua sa urce pe pietele internationale. Barilul de petrol a atins, saptamana trecuta, nivelul record de 100 de dolari. Potrivit presedintelui Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, pretul petrolului ar putea creste si in prima parte a anului.
Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, de la 307,59 euro/tona la 325 euro/tona.
Petrom, compania controlata de grupul austriac OMV, a scumpit motorina cu 0,03 lei/litru, la 1 ianuarie, pana la 3,74 lei, iar Rompetrol, preluata de curand de KazMunaiGaz din Kazastan, a urcat, luni, pretul unui litru de motorina tot cu 0,03 lei, la 3,76 lei.
Scumpirea motorinei este motivata de Petrom de cresterea nivelului in euro al accizelor si de avansul accizei pentru motorina cu continut de biodiesel, de la 301,44 euro/tona la 325 euro/tona.
"Practic, incepand cu 1 ianuarie, odata cu cresterea accizei standard pentru motorina, nu se mai prevede acciza redusa pentru biomotorina", potrivit Petrom.
Companiile care produc si comercializeaza motorina si benzina sunt obligate sa amestece carburantii cu biocombustibil (produs obtinut din rapita, floarea soarelui, porumb, care reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf), proportia cantitatii din surse regenerabile fiind de la inceputul acestui an de 3%, fata de 2% in 2007.
Consumul de motorina pe cap de locuitor in Romania se ridica, la inceputul anului trecut, la 107,51 litri, fata de nivelul de 81,1 litri in cazul benzinei.
Pretul motorinei, atat in cazul Petrom, cat si in cel al Rompetrol, este mai mare decat majoritatea preturilor benzinelor vandute de cele doua companii.
Benzinele ECO Premium 95, Premium fara plumb 95 si OMV Carrera 95 sunt vandute de catre Petrom la preturi de 3,55 lei, 3,52 lei si 3,62 lei/litru, mai mici decat pretul motorinelor Top Euro Diesel 4 (3,71 lei/litru), OMV Sprint Diesel (3,74 lei/litru) si Euro Diesel 4 (3,63 lei/litru).
Singurele sortimente de benzina vandute de Petrom ale caror preturi sunt superioare celor pentru motorina sunt Top Premium fara plumb 99 (3,85 lei/litru) si OMV Carrera 100 (4,25 lei/litru).
Motorinele Efix si Super Euro 5, comercializate de Rompetrol, costa 3,76 lei/litru, respectiv 4,02 lei/litru, in timp ce pretul la pompa al benzinelor Premium Euro 4 si Efix 95 este de 3,61 lei/litru, iar al benzinei Euro Super 98 fara plumb se ridica la 4,21 lei/litru.