Moroieni, un loc uitat de lume sau doar ocolit de turişti?!

De: Cătălina Matei / 13.08.2014, 13:00
Moroieni, un loc uitat de lume sau doar ocolit de turişti?!
Încă de la început, ţin să precizez că nici până acum nu am aflat care este denumirea corectă a acestei zone turistice, Moroeni sau Moroieni, existând ambele variante de scriere! Cu toate acestea, vreau să trecem repede peste această dilemă şi să facem o scurtă călătorie prin aceste locuri aproape uitate de lume. Sau, cel puţin, aşa pare...

Cu menţiunea că vom opta pentru varianta cu i, deci Moroieni, vă spun că este o comună în judeţul Dâmboviţa, formată din satele Dobreşti, Glod, Luncă, Moroeni, Muşcel şi Pucheni.

Între Bucureşti şi Moroieni sunt 123 km, distanţă ce poate fi parcursă în aproximativ 2 ore, în funcţie de trafic şi traseul ales, iar între Sinaia şi Moroieni sunt 22 km (aproximativ 30 de minute).

ACCES:

1. Direct pe DN71,  Bucureşti – Târgovişte – Pucioasa – Fieni – Moroieni
2. Prin Sinaia sau prin Comarnic, pe DN 1, apoi pe DN 71, drumul spre Târgovişte, prin Glod/Moroieni.

Odată ajuns, eşti întâmpinat de Cariera Lespezi, de unde se extrage calcar pentru fabrica de ciment de la Fieni. Localnicii şi ecologiştii spun că atât cariera cât şi fabrica sunt mari dezastre ecologice, dar turiştii sunt mai deranjaţi de zgomotul asurzitor.

Şi unde mai pui că nu prea există restaurante în zonă, ca o alternativă de relaxare… De preferat ar fi să vii cu băuturile alcoolice de acasă sau le iei de la magazinul din sat ori le cumperi direct de la pensiunea la care te-ai cazat.

                                                            Cariera Lespezi

FOTO: miscellanea.ro

Revenind la zgomotul carierei, vagoanele trenului care transportă calcarul sunt încărcate aproape non-stop, chiar şi la 1 noaptea! Totuşi, pentru pasionaţii de infrastructură feroviară, linia aceasta seamănă foarte mult cu cea a unei mocăniţe.

TRASEE TURISTICE (AUTO SAU PE JOS)

Site-ul amfostacolo.ro oferă o soluţie foarte bună pentru câteva trasee de neuitat, între Ialomiţa şi Bucegi, căci peisajele rămân de vis. User-ul serban55 le-a încercat şi ne împărtăşeşte din experienţa sa:

=> De la sanatoriul Moroieni – unde bolnavii de TBC se tratează de aproximativ 80 de ani – mergi 29 km până la Peştera. După aproximativ 14 km de la unitatea medicală – situată la 1.000 de metri altitudine în Parcul Natural Bucegi – daţi, la o intersecţie, peste un canton forestier.

La stânga, în 10 minute, ajungeţi la cabana Scropoasa şi lacul omonim. Retur… până la canton, dar mergeţi înainte pe lângă el spre Peştera şi Vila Coteanu (pe indicator scrie 14 km). Treceţi pe la o intersecţie pe care – înainte (vezi panou) – ajungeţi pe DJ 713 la Sinaia, 3 km pietruit, apoi asfalt.

Deşi drumul nu este dat oficial în circulaţie, se circulă pe el. La stânga, ajungeţi la Zănoaga – Vila Coteanu (lângă Bolboci, unde vă puteţi caza), apoi Padina sau pe malul Lacului Bolboci (asfalt) spre Peştera – Piatra Arsă.

Ultimii 3 km sunt pietruiţi (ţineţi cont că acolo unde nu este asfalt pe tot drumul… este un pic offroad, dar poate circula şi un autoturism cu un spoiler nu foarte jos).

Pentru întoarcere, Şerban recomandă un drum mai uşor, spre Zănoaga şi apoi la intersecţie spre Cuibul Dorului – DN 71. Stânga -> Sinaia, dreapta -> Moroieni. La început, DJ 713 este pietruit, dar după 3 km este asfaltat până la intrarea din DN 71.

La un moment dat, pe drumul asfaltat DJ 713, la o cabană cu un rezervor foarte mare există o intersecţie, la stânga – cum veniţi de la Peşteră, iar la dreapta – cum veniţi de la Sinaia – este drum care va duce la Babele.

=> Sau poate vreţi să mergeţi până la Glod, un sat din comuna Moroeni din judeţul Dâmboviţa, unde s-au filmat scene din filmul „Borat!: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”.

Pelicula „Borat” a devenit cunoscută pe plan internaţional, în 2006, odată cu lansarea lung-metrajului cu acelaşi nume. Sacha Baron Cohen, actorul şi creatorul personajului, a filmat în România, în satul Glod, într-o comunitate de rromi. Şi nu fără scandal!

FOTO: libertatea.ro

Aceştia au afirmat că au fost păcăliţi de Cohen, care le-a zis că filmează un documentar. Localnici s-au revoltat  când au văzut că sunt prezentaţi ca violatori sau curvari. A urmat şi un proces, pe care românii l-au pierdut. S-au ales doar cu cei 15 lei plătiţi pentru fiecare figurant.

Totuşi, un documentar din seria „BBC Storyville, When Borat Came to Town” a fost distribuit pe canalul BBC pe acest subiect, în anul 2008.

Alte trasee turistice:

Tabăra Căprioara (la 15 min. de vilele Fagul şi Pinul)- Dobreşti – Cabana Scropoasa (1205 m), Cabana Zănoaga (1400m) , Cabana Bolboci (1460m), Cabana Padina ( 1525m), Hotel Peştera ( 1610 m) –  Cabana Babele (2200 m ),  Cabana Caraiman ( 2025 m),  Valea Jepilor – Buşteni

Durata-12 ore
Marcaj- cruce albastră

Moroieni(600m) – Dobreşti – Cheile Orzei – Cabana Scropoasa(1205m) – Cabana Cheile Zănoagei(1380m) – Cabana Bolboci(1460m) – Cabana Peştera(1610m)

Marcaj: cruce albastră
Durata: 6 – 7 ore

=> Dar cel mai  deosebit peisaj este oferit de Lacul Bolboci, situat în bazinul Ialomiţa, Munţii Bucegi, aproape de Vârful Deleanu.

                                                                   Lacul Bolboci

FOTO: skytrip.ro

Se poate ajunge fie pe traseul Targoviste-Moroieni-Scropoasa, fie din Sinaia, cu telecabină până la cota 2.000  ori pe jos, 8 km.

Există şi un lac de acumulare artificial, construit pe râul Ialomiţa, cu ajutorul unui dig natural, de piatră. Lacul este alimentat de apele din Valea Tătarului şi constituie un bun habitat pentru păstrăv.

CAZARE

=> Pe malul lacului Bolboci se află chiar Cabana Bolboci, construită încă din anul 1928. Are 60 locuri de cazare, 70 de locuri în sala de mese, o terasă suspendată cu o capacitate de 100 locuri şi zona de lounge, de unde se poate admira cea mai spectaculoasă privelişte oferită de masivul Bucegi.

                                                                 Cabana Bolboci

FOTO: cabanabolboci.ro

=> Departe de forfota staţiunilor de pe Valea Prahovei, pentru un teambuilding reuşit, Pensiunea Naparis oferă o sală de curs cu 30 de locuri, ecran, videoproiector şi flipchart.

Este o soluţie foarte bună pentru a te concentra asupra programului de training, fără a te supune altor tentaţii decât reuşitele exerciţii outdoor, posibile datorită amplasării fericite într-un decor deosebit: pădure cu nenumărate trasee, raul Ialomiţa cu oportunităţile sale, Parcul Natural Bucegi cu rezervaţiile sale unice.

                                                             Pensiunea Naparis

Vecinătatea Parcului Natural Bucegi oferă celor pasionaţi de turism activ posibilităţi de verificare a propriei adrenaline. Însă, foarte bine, se poate veni şi cu familia sau prietenii.

=> Complexul Hotelier „Gâlma” este clasificat la 3 stele şi este situat la 1 km de DN 71, între Târgovişte şi Sinaia, în Comuna Moroieni, pe valea Râului Ialomiţa (pe drumul ce duce la taberele şcolare şi Cariera Lespezi). Complexul dispune de sala de conferinţe dotată cu videoproiector şi sistem de sonorizare, foişor, barbeque, piscina acoperită – încălzită pe timp de iarnă, saună, teren de sport polivalent – dotat cu nocturnă, biliard, masa de tenis, ATV şi biciclete.

                                                                           Hotel Gâlma

FOTO: wikimapia.org

Alte pensiuni şi vile:

– Pensiunea Ferma

Pensiunea Ferma vă oferă posibilitatea de a vă relaxa într-un ambient primitor şi călduros, îmbinând perfect luxul din interiorul pensiunii cu elementele rustice din exterior!

– Pensiunea Raiul de pe Râu

Situată la poalele munţilor Bucegi, pe malul unui râu cu apâ cristalină, pensiunea vă oferă tot ce aveţi nevoie pentru a scăpa de stres şi oboseală.

– Casa Lucia

Casa Lucia este singura pensiune din judeţul Dâmboviţa care a obţinut şi are conform standardului 4 margarete.

– Pensiunea Piciorul Babelor

La pensiunea „Piciorul Babelor” veţi putea găsi liniştea de care aveţi nevoie pentru o vacanţă deosebită.

– Vilele Pinul şi Fagul

Sunt construite la baza muntelui, la o înălţime de 600 m, au drum de acces asfaltat şi o curte de aproximativ 2.000 de mp. Leagăne pentru copii, un grătar în aer liber şi un foişor unde se poate servi masa sunt motive suficiente pentru fuga din oraş.

TABERE ŞCOLARE

Aici, în Moroieni, funcţionează de zeci de ani trei tabere şcolare, „Căprioara”, „Cerbul” şi „Vânătorul” (în Parcul Natural Bucegi), chiar dacă acum păreau mai mult pustii. La fel ca şi zona, de altfel…

Toate cele trei tabere sunt amplasate pe versantul sudic al Munţilor Bucegi, pe valea superioară a râului Ialomiţa. „Căprioara” se află la o altitudine de 750 metri, „Cerbul”, la 875 metri, iar „Vânătorul”, la 960 metri.

Calea de acces rutier către cele trei tabere şcolare se face venind dinspre Târgovişte către Sinaia, pe DN 71. Imediat ce se intra în comună Moroieni, pe partea stângă apare un drum asfaltat, lung de vreo 4 km, care face legătura cu taberele, hidrocentrala Dobreşti fiind, de asemenea, un important punct de reper.

Una din principalele preocupări ale proprietarilor de pensiuni o reprezintă organizarea de TeamBuilding-uri, dar – cum spuneam – se poate merge şi cu familia sau cu grupul de prieteni…

Dragoş TĂNASE