Morcovul, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le
contine, protejeaza vederea si combate anemia.
Beta-carotenul pe care il contine, un compus
anticancerigen, ajuta la imunitatea organismului
si ajuta in procesul de crestere.
El este una din cele mai ieftine legume, dar cu proprietati
miraculoase.
SCURT
ISTORIC
Se spune ca morcovul este originar din Afganistan, unde
crestea in mediu salbatic. Cu timpul a suferit
diferite transformari (si de culoare) care l-au adus in stadiul pe
care il cunoastem cu totii azi. Inca de la inceput a fost folosit
pe post de medicament naturist.
In Europa, morcovul a patruns prin secolele 8-10.
Bogat in vitamine precum A, B6, C, E, calciu, fier, magneziu,
fosfor, potasiu, caroten.
Morcovul este
recomandat celor cu probleme la ficat, rinichi, celor cu
reumatism, guta, artrita, un bun anti-hemoragic, diuretic,
antidiareeic. El lupta si impotriva colesterolului, anorexiei,
constipatiei si a insomniei. In organism, beta-carotenul se
transforma in vitamina A care ajuta vederii, sistemului osos, a
dentitiei si a problemelor legate de glanda tiroida.Poate fi
consumat fara probleme si in curele de
slabire.
UZ
INTERN
Morcovii sunt o comoara pentru organismul uman, mai ales daca
sunt consumati in stare cruda.
Este o leguma recomandata si copiilor, deoarece
ajuta la crestere si la o dezvoltare armonioasa. Morcovul este
indicat a se folosi si pe post de tonic al
sangelui, cicatrizant sau antiinflamator, impotriva
eczemelor, urinarilor dese, arsurilor sau furunculelor.
Aceasta leguma este recomandata si diabeticilor, deoarece
zaharul pe care il contine nu este nociv pentru organismul lor.
Morcovi au suferit transformari de nuanta
pana in ziua de azi
UZ
EXTERN
Beneficiile sale multiple nu se opresc doar la consumul intern
al morcovului. Intinereste tesuturile organismului si mentine
supletea, iar
asupra pielii are efecte de necrezut. Consumat regulat,
morcovul nuanteaza pielea, oferind un aspect placut de bronz
sanatos.
El este recomandat si persoanelor cu tenul gras, cu riduri, cu
eczeme sau pielea crapata. Se foloseste ras, sub forma de suc sau
in amestec cu alte alimente (miere, grau incoltit, iaurt, etc).
Frunzele de morcov pot fi folosite sub forma de ceai de cei care
au abcese sau afte. Este recomandat sub forma de gargara, de cateva
ori pe zi.
Floarea de morcov
Se recomanda consumul de suc de morcovi sau in stare naturala,
zilnica, de preferat inainte de masa. In doar cateva zile se va
observa o imbunatatire a starii de sanatate. El este un bun
energizant, un bun detoxifiant, calmeaza durerile
si inlatura oboseala.
El este folosit la prepararea mancarurilor, in cosmetica, dar si
pe post de combatant natural impotriva multor afectiuni ale
oganismului.
Morcovii asa cum ii cunoastem
azi
Salata de conopida
si morcov
1 conopida mica sau 1/2 dintr-o conopida mare, 2 morcovi (dati
pe razatoare), 1 ceapa rosie, 2 lingurite capere, 2 linguri
patrunjel, 1 lingurita otet alb, 1 lingurita mustar Dijon, 2
linguri ulei de masline, 1 lingura maioneza, sare, piper.
Se spala bine conopida, se rupe in bucatele. Se amesteca cu
morcovii, ceapa rosie, capere si patrunjelul taiat. Se amesteca cu
un tel otetul cu mustarul, condimenteaza, apoi se pune uleiul si
maioneza. Se toarna dressing-ul peste salata si amesteca bine.
Pofta Buna! (petitchef.com)
Salata de conopida si morcov