Morcovii n-au fost intotdeauna portocalii

28 09. 2010, 13:09

Morcovul portocaliu din zilele noastre n-a fost
cultivat pana la sfarsitul secolului al 16-lea, cand cultivatorii
olandezi au combinat tulpina unor morcovi violeti cu tulpina celor
galbeni si albi, obtinand soiul
de morcov dulce si portocaliu de acum.

Inainte de asta, aproape toti morcovii erau
violet
, ocazional aparand si specii de morcovi galbeni sau
albi. Aceastea insa erau rar cultivate si le llipsea pigmentul
violet antocianic, care le oferea morcovilor din acea vreme
culoarea violet.


Morcovii au fost la inceput
violeti

Se banuieste ca morcovul portocaliu a fost obtinut incrucisand
tulpinile morcovilor albi si galbeni cu tulpinile diferitelor
specii de morcovi salbatici, care erau destul de diferiti fata de
morcovii cultivati.

Stiati
ca:

– exista mari sanse ca pielea ta sa capete o nunanta pronuntata
de portocaliu daca vei consuma o cantitate foarte mare de morcovi
intr-un timp foarte scurt;

– morcovii portocalii isi iau culoarea de portocaliu puternic
din beta-carotena. Beta-carotenul pe care il contine, un compus
anticancerigen, ajuta la
imunitatea organismului
si ajuta in procesul de
crestere.

– Romanii credeau ca
morcovii si semintele lor sunt afrodisiace
. Morocovul
era astfel, o planta comuna care se gasea in gradinile romane. Cu
toate acestea insa, dupa caderea Imperiului Roman, cultivarea
morovului in Europa a fost mai mult sau mai putin oprita, pana prin
secolul 10, cand arabii au reintrodus planta pe batranul
continent;


Diferite soiuri de
morcovi

– cel mai mare morcov cultivat vreodata a avut 8.6 kilograme si
a fost crescut de John Evans, in 1998, in Palmer, Alaska;

exista oamenii
care au fobie de morcovi
sau de legume, in
general.

– aproape o treime din morcovii distribuiti in intreaga lum
provin din China, care este cel mai mare distribuitor de morcovi
din lume. Pe locul doi se afla Rusia, iar apoi Statele Unite;

Afla mai
multe despre proprietatile legumelor si fructelor!