Morariu acuza evenimentele de la Krasnodar

Apropo.ro / 25.03.2004, 10:19
Morariu acuza evenimentele de la Krasnodar
Președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Morariu, a declarat, miercuri, ca ce s-a întîmplat la meciul Rusia - România reprezinta o întîmplare nefericita care iese din limita spiritului sportiv. "Ceea s-a întîmplat la Krasnodar este o întîmplare nefericita

Președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Morariu, a declarat, miercuri, ca ce s-a întîmplat la meciul Rusia – România reprezinta o întîmplare nefericita care iese din limita spiritului sportiv.

„Ceea s-a întîmplat la Krasnodar este o întîmplare nefericita care iese din limita spiritului sportiv. Trebuie sa ne gîndim și la o anumita deontologie care în momentul respectiv a scapat de sub control. George Straton a confirmat ca analizele au ieșit pozitive. Vom comunica instanțelor care o sa ia o hotarîre”, a spus Morariu.

În urma testelor efectuate asupra eșantioanelor de urina prelevate de la 12 jucatori ai echipei naționale, au fost descoperite urme de fenotiazine, o clasa de substanțe cu efecte de inducere a somnolenței. Reprezentativa de rugby a României a pierdut, sîmbata, în deplasare, scor 24-33 (3-21), partida cu selecționata Rusiei, în cadrul Cupei Europene a Națiunilor.

Morariu a afirmat ca reprezentativa României nu trebuie sa aștepte jocul rezultatelor. „Trebuie sa ne gîndim numai ce facem noi. Singura șansa pentru ca naționala României sa cîștige Cupa Europeana a Națiunilor este sa învingem Georgia” a adaugat Morariu, care a precizat ca nu se pune problema ca antrenorul Phillipe Souton sa fie demis.

Purtatorul de cuvînt al Ministerul Afacerilor Externe, Cosmin Dobran, a declarat, miercuri, ca MAE a contactat Federația Româna de Rugby (FRR), pentru a afla mai multe detalii despre meciul de la Krasnodar, transmite trimisul MEDIAFAX.

„MAE a contactat FRR pentru a afla mai multe detalii despre meciul de la Krasnodar. În funcție de informațiile pe care le va primi, MAE va decide daca este necesar sa ia legatura cu oficialii ruși pe marginea acestui subiect”, a afirmat Dobran.

Președintele FRR, George Straton, a declarat, marți, ca FRR va sesiza parchetul din Rusia, prin intermediul ambasadei României, în legatura cu substanța descoperita la rugbiștii „tricolori” dupa meciul de la Krasnodar.

Federația Rusa de Rugby califica drept scandaloase acuzațiile președintelui forului similar din România, George Straton, în legatura cu substanța descoperita în urina rugbiștilor „tricolori” dupa meciul de la Krasnodar, informeaza site-ul www.rugby.ru.

Într-un articol aparut, miercuri, pe site-ul oficial al Federației Ruse de Rugby, intitulat „Consecințele scandaloase ale șocului”, se menționeaza ca, marcați de înfrîngerea suferita în fața Rusiei, în Cupa Europeana a Națiunilor, românii cauta explicații pentru a justifica cest eșec. „Prețul acestei înfrîngeri este destul de mare - trofeul Cupei Europene a Națiunilor era deja «expus» în biroul federației române. Acum, șansele de a intra în posesia acestui trofeu sînt mai mari pentru Rusia și Portugalia”, noteaza sursa citata.

Potrivit rugby.ru, oficialii naționalei României au reacționat astfel ca urmare a șocului suferit, ținînd cont de faptul ca Rusia nu putea fi considerata favorita în acest meci. De asemenea, în articol se menționeaza ca acuzațiile oficialilor români nu sînt justificate. „Fenotiazina – o substanța incolora, folosita ca baza pentru mai multe produse medicale folosite în tratamentul inclusiv al unor boli psihice, precum schizofrenia sau boala Parkinson, ramîne în organism între 24 și 36 de ore. Astfel, la momentul prelevarii primelor eșantioane de urina (n.r. – duminica), substanța nu mai putea sa existe în organism”, scrie rugby.ru, care susține greșit ca George Straton ar fi declarat ca jucatorii români au acuzat starile de oboseala și somnolența vineri dimineața, la o zi de la sosirea la Krasnodar, și nu sîmbata dimineața, în ziua meciului.

„Sîmbata, în ziua meciului, o parte dintre jucatorii echipei României au acuzat o stare de oboseala profunda și somnolența. Duminica, dupa ședința tehnica de la Iași, medicul echipei naționale, Alin Popescu, a plecat cu trei jucatori la spitalul din Iași pentru teste de urina. Rezultatele testelor au aratat prezența de Fenotiazine. Duminica seara au mai fost testați 9 jucatori, toate cele 12 probe fiind pozitive la Fenotiazine”, a declarat presei române George Straton, marți, la București.

Sursa citata raspunde, de asemenea, criticilor referitoare la tratamentul aplicat parții române. „Partea rusa este acuzata ca nu le-a oferit jucatorilor români un teren de antrenament joi, cu doua zile înainte de meci. Potrivit regulamentului, echipa gazda este obligata sa puna la dispoziție un teren de antrenament cu o zi înainte de meci, ceea ce s-a și întîmplat. Este problema FRR ca nu s-a preocupat dinainte sa ajunga la un acord pentru un teren în vederea unor antrenamente suplimentare”, menționeaza sursa citata.

Site-ul rugby.ru evidențiaza faptul ca la meci au fost prezenți reprezentanți ai FIRA-AER, inclusiv președintele acestui for, Jean Klod Bake, și ca, nici înainte și nici dupa partida, delegația româna nu a formulat nici o plîngere.

Mediafax