Monumentul indian Taj Mahal, in pericol de prabusire!
Mai multe crapaturi au aparut in anumite parti ale celebrului mausoleu Taj Mahal, iar fundatiile incep sa putrezeasca.
Mormantul, vechi de mai bine de trei secole si jumatate, considerat una dintre minunile arhitectonice ale lumi, a fost construit pe stalpi de mahon postati pe un strat de pietris ferm, sub care se afla o bogata panza freatica, alimentata de raul Yamuna.
Dar raul, tot mai poluat, a secat in ultimele decenii si stalpii au inceput sa se scufunde, odata cu stratul de pietris.
In lipsa apei monumentul nu va putea rezista, deoarece a fost conceput de constructori in asa fel incat sa depinda de aceasta.
Restauratorii spun ca ar fi nevoie de aproximativ 71 milioane de lire sterline pentru a construi un baraj pe rau, asigurand astfel apa necesara. Alte variante presupun plantarea de copaci si montarea unei conducte de irigatie.
Taj Mahal, in pericol de prabusire
Si capitala Indiei, New Delhi, se confrunta cu lipsa de apa potabila, din cauza industrializarii si a cresterii populatiei.
Taj Mahal este afectat si de furtuni de nisip, care au loc tot mai des, din cauza defrisarii.
Mormantul a fost construit in urma cu 358 de ani de imparatul mogul Shah Jahan, in amintirea sotiei sale preferate, Mumtaz Mahal, care a murit la nastere.
Taj Mahal, cea mai faimoasa atractie turistica a Indiei, este vizitata anual de peste 4 milioane de oameni.