Mongolia va crea un ghetar artificial, pentru a-si raci capitala

Apropo.ro / 17.11.2011, 10:56
Mongolia va crea un ghetar artificial, pentru a-si raci capitala
Ulan Bator (sau Ulaanbaatar), capitala Mongoliei, va fi primul oras din lume care se va folosi de un ghetar artificial pentru a se raci la vara, reducand temperatura aerului cat si consumul dispozitivelor de aer conditionat.

Mongolia va lansa unul dintre cele mai indraznete experimente cu gheata din lume, in incercarea de a combate efectul incalzirii globale si cel de sera, din orasul Ulan Bator.

Testul de geoinginerie, finantat de catre primaria orasului Ulan Bator, va consta in „stocarea temperaturilor reci” ale iernii intr-un imens bloc de gheata care va ajuta la racirea apei potabile si la reducerea consumului de curent electric generat de dispozitivele de aer conditionat.

De asemenea inginerii spera ca proiectul, in valoare de 725.000 de dolari, va regla debitul apei potabile si stocul pentru irigatii. Daca va avea succes, acest sistem va fi aplicat si in alte orase din nordul tarii.

Inginerii se vor folosi de procedeul natural prin care mai multe straturi de gheata se formeaza deasupra unui rau de munte, apa inghetand noaptea si ziua facandu-si loc printre crapaturi datorita presiunii cu care vine.

Fata de stratul de gheata format pe un lac, cel al raului creste atata vreme cat formeaza o presiune indeajuns de mare incat sa strapunga pana la suprafata si poate rezista o perioada indelungata in fata unor temperaturi ridicate.

Cei insarcinati vor recrea acest proces gaurind gheata care se formeaza pe raul Tuul. Apa care va „tasni” la suprafata va forma un strat proaspat de gheata care va contribui la marirea grosimii ghetii.

Acest procedeu nu este ceva nou, armata Coreei de Nord folosindu-l de multa vreme pentru a traversa tancurile, iarna, peste rauri iar Rusia folosea de aceste straturi groase de gheata pe post de platforme de foraj.

Un geolog mongol, Robin Grayson, a declarat ca „daca stii cum sa le manipulezi, scuturile de gheata artificiale pot repara permafrostul si pot cladi «parcuri» de aer rece in orase ” acolo unde verile sunt intolerabile si iernile tin macar 2 luni, cu temperaturi intre -5 si -20 de grade Celsius.