Moldova, noul El Dorado
Primul soc apare cînd ajungi la baza celor de la Zimbru Chisinau. La poarta stau doi bodyguarzi, peste care, daca nu te-ai anuntat în prealabil la conducere, nu poti trece indiferent cum te-ar chema. Nici rudele jucatorilor nu pot intra în incinta decît însotite de cei la care au venit! De jur-împrejurul bazei este un gard înalt pe care si daca ai vrea, nu ai cum sa-l escaladezi. Dincolo, din 50 în 50 de metri, sînt postati, noaptea, alti bodyguarzi! Situat undeva la marginea orasului, complexul este în plina transformare. Se lucreaza la constructia unui stadion cu 10.000 de locuri, complet acoperit si cu instalatie de nocturna, a unui teren de antrenament cu iarba si a altuia cu gazon sintetic.
INVESTITII. În paralel, au început lucrarile la constructia unui hotel cu 4 etaje pentru fotbalisti, dotat cu tot ceea ce este necesar odihnei, refacerii si tratamentului medical al sportivilor. Acestia locuiesc deocamdata în doua vile situate în curtea complexului. Noul stadion acoperit va fi gata la 1 martie 2003, iar pentru inaugurarea sa a fost invitata sa evolueze acolo, într-un meci amical, Anderlecht Bruxelles.
Patronul este unul din bosii de la Lukoil
Proprietarul clubului se numeste Nicolae Ciornîi si este unul din capii grupului petrolier Lukoil, reprezentantul acestui concern pentru România si Bulgaria. Lui i se datoreaza lucrarile de la baza sportiva, în care a bagat cîteva milioane de dolari. Mai mult, oficiali ai Zimbrului povestesc ca atunci cînd a preluat echipa, era si mai înflacarat, dar, ulterior, o data cu ascesiunea celor de la Serif Tiraspol, i-a mai disparut din entuziasm. Acesta pare sa-i fi revenit însa o data cu aducerea lui Gabi Stan pe banca tehnica. Ciornîi i-a pus la dispozitie tehnicianului un apartament cu 3 camere în oras si o Skoda Octavia pentru uz personal. Altfel, în ciuda celor 55 de ani ai sai, bossul moldovean nu sa da în laturi de la o miuta, el jucînd fotbal cel putin o data pe saptamîna.
Bani peste ce luau în România
Toti jucatorii români care l-au urmat pe Gabi Stan la echipa din capitala Republicii Moldova au contracte net superioare fata de ce cîstigau acasa
Gabi Stan cîstiga 75.000 de dolari anual, însa aceasta suma va creste substantial, printr-un bonus care i se va acorda daca va cuceri titlul în fata marii rivale, Serif Tiraspol. Cele doua formatii sînt de departe cele mai puternice din punct de vedere financiar, cu bugete de un milion de dolari pe an – Zimbru si 3 milioane de dolari – Serif. În ce-i priveste pe fotbalistii români de la gruparea din Chisinau, contractele lor variaza între 15.000 si 55.000 de dolari, cele mai mari sume revenindu-le lui Multescu si Bastina. Pîna la sosirea lui Gabi Stan la echipa se vorbea ruseste. Acum, toate discutiile se poarta în limba româna.
Românii de la Zimbru
Gabriel Stan antrenor principal 50 FC Brasov
Ferencz Bajko antrenor secund 42 FC Brasov
Gheorghe Niculescu antrenor cu portarii 46 Astra
Catalin Multescu portar 26 Astra
Catalin Grigore portar 24 Petrolul
Ion Cires fundas 25 Jiul
Marian Dinu fundas 29 Otelul
Gheorghe Rohat fundas 27 FC Bihor
Eugen Bastina mijlocas 29 Otelul
Daniel Balasa mijlocas 20 FC Brasov
Marius Pacurar atacant 28 Foresta
Nota – în afara lui Catalin Grigore, care are situatia neclarificata, toti ceilalti au semnat contracte pe 2 ani.
DEZVALUIRI
I-au cerut dreptul!
Pe lînga jucatorii români cunoscuti, aici se afla în probe si atacantul de 18 ani Eduard Scarlat, care a evoluat anul trecut la tineretul lui FC Arges. Acesta a povestit amanunte picante din activitatea cuplului de antrenori de la Pitesti, Mihai Ianovschi – Ilie Barbulescu. „Nu venisem nici de o saptamîna de la CSS Pajura, club de unde fusesem transferat, cînd amîndoi mi-au zis: . Voiau 3.000 de dolari! I-am spus impresarului meu, Mircea Moise, iar el a povestit conducerii clubului ce mi s-a întîmplat. De atunci, nici nu m-au mai bagat în seama. Nici în lot nu ma mai luau, iar la antrenamente, cînd venea profesorul Halagian sa ne vada, ma scoteau, nu care cumva sa ies în evidenta. Ianovschi chiar mi-a zis: „.
Sînt de toate soiurile
Alaturi de fotbalistii moldoveni si de cei români, din lotul gruparii galben-verzi mai fac parte jucatori din Georgia, Ucraina, Rusia si unul din Uzbekistan. Toti sînt însa fotbalisti tineri, luati de Zimbru cu intentia de a-i creste si, eventual, daca valoarea acestora o va permite, sa-i vînda este cîtiva ani la grupari mai puternice din punct de vedere financiar.
Cu pistolul la presedinte
Vigilenta bodyguarzilor care pazesc complexul a devenit proverbiala dupa un episod petrecut în urma cu un an. Într-o seara, presedintele Vladimir Carmezan a patruns pe poarta bazei într-un moment în care paznicii nu au fost atenti. Cu un fes pe cap si mergînd ca la el acasa, presedintele a fost reperat abia dupa cîteva secunde. Oamenii de la poarta l-au somat sa stea, nesfiindu-se sa scoata si pistoalele. Speriat, Carmezan s-a oprit si abia dupa ce a fost identificat si-a putut continua drumul.
Cum a pierdut Steaua la Chisinau
La numai o luna dupa ce pierduse finala Cupei Campionilor (0-4 cu AC Milan), campioana României, Steaua, a venit aici pentru un „amical”. „Meciul s-a transformat în bataie datorita orgoliilor. 20.000 de oameni au vazut cum Lacatus si Sabaev s-au luat la pumni. Sabaev asta era un rus din Rostov, iar antrenorul îi spusese ca Lacatus nu trebuie sa treaca de el. Cum voia Laca sa treaca, cum rusul îi dadea la oase si îl punea jos. Au fost nervi multi atunci, mai ales ca Nistrul a batut cu 3-1. Nici un ziar din România nu a pomenit de meci”, a povestit Victor Daghi, ofiterul e presa al Zimbrului.
Sursa: www.prosport.ro