-Ai terminat Facultatea de drept. Cum ai ajuns în presa… economică?
Eh, nu faci în viaţă neapărat cea mai bună opţiune, deşi, dacă stau să mă gîndesc, criminalistica mi-a fost la fel de inutilă pe cît mi-ar fi fost merceologia, dacă făceam ASE-ul. Am lucrat şi ca reporter pe justiţie acum 14 ani, dar economia a fost o pasiune pentru mine şi domeniul ăsta m-a atras.
– Cît de incitantă este presa economică?
E mult mai grea. N-ai cum să nu greşeşti şi dacă eşti Isărescu sau Greenspan. Totul e să te corectezi cinstit. Nimeni nu e guru, chiar dacă mulţi se cred. Gura bate guru!
– Cum reuşeşti să scoţi senzaţionalul dintr-o ştire despre credite sau PIB?
Îmi pare rău, vă dezamăgesc, eu nu lucrez cu Senzaţionalul, ci cu Utilul. Singurul lucru senzaţional din cariera mea e că reuşesc să rezist în presa asta tabloidizată!
– Mulţi dintre români habar n-au ce înseamnă PIB-ul sau inflaţia. Cum reuşeşti să le explici telespectatorilor termenii pe limba lor?
Asta da, e o chestie. E un truc. De fiecare dată cînd fac o ştire, mă gîndesc că i-o relatez lu’ tata. Tata este un om simplu, dar deştept. Poate înţelege orice îi explic, chiar dacă nu mă crede întotdeauna. La fel sînt şi telespectatorii. Spre deosebire de cei care fac jurnale de ştiri cu crime rurale şi ketchup pe asfalt, eu îmi respect telespectatorii, căci plec întotdeauna de la premisa că sînt suficient de deştepţi dacă au ales ”BizBazar”.
– Mulţi dintre fanii tăi te admiră pentru faptul că reuşeşti să-l iei la bani mărunţi pe Mugur Isărescu. L-ai avut invitat pînă acum? Sau te evită?
Nu, din contră. Guvernatorul e un om foarte deschis, care însă urăşte să apară la televizor. Pot înţelege asta. Refuză absolut toate invitaţiile în platou şi poţi obţine maximum un interviu înregistrat sau o invitaţie la masă. Amîndouă merită efortul, căci, dincolo de camera de luat vederi, Isărescu are un umor deosebit. Şi un vin excelent!
”Sînt un negociator foarte pervers!”
– Ce crezi despre oamenii de la conducere care iau decizii în ce priveşte economia ţării? Adică despre politicieni?!
Am o părere atît de proastă despre ei încît anul ăsta, pentru prima dată în viaţa mea, am ales să renunţ la dreptul de vot.
– Se pot face bani cinstiţi în România?
Oho! Doar proştii fac bani necinstiţi! Un om deştept nu şi-ar risca libertatea pentru bani.
– Ce valoare are banul în viaţa ta de zi cu zi?
Banul? Leul? O valoare din ce în ce mai mică. Euro… altă poveste!
– De ce nu te-ai băgat în afaceri pînă acum?
Pentru că stresul este chiar mai mare decît în televiziune.
– Am înţeles că mai joci la bursă. Este un "joc" cu circuit închis?
Practic, da. Există şi o vorbă care consfinţeşte asta. Se spune că frizerul şi banii săi se vor despărţi foarte repede la bursă. În limbaj de specialitate, frizer înseamnă amator.
– Dacă n-ai fi ajuns în presă, ce meserie ai fi avut acum?
Nu îmi dau seama. Cred că agent de vînzări. Sau poate avocat, habar n-am. Sînt un negociator foarte pervers.
– Spuneai, într-un interviu, că-ţi doreşti să cîştigi premiul Nobel pentru cel mai tare tătic. Cum e tăticul Moise Guran?
Am un băieţel de opt ani. Tăticul Moise Guran candidează din ce în ce mai mult la premiul ”Cel mai plecat tătic”. Mă obsedează chestia asta. Dedic weekend-ul 100% familiei. În rest… dimineaţa îl duc la şcoală şi n-aş rata asta pentru nimic în lume, iar seara trag de mine să nu adorm cu capul în farfurie. Ăsta e capitalismul.
– Cît de mult ”investeşti” în timpul liber? Şi pe ce merită să-ţi arunci banii?
Nu ”investesc” în timpul liber. Investiţia presupune urmărirea profitului. Iar dacă vreţi să ştiţi pe ce sparg banii… chiar nu ştiu ce să vă răspund. Pentru mine, banii sînt doar un mijloc, nu un scop. Asta înseamnă că îi dau destul de uşor, dar rareori cumpăr prostii. Acum, mi s-a pus pata să-mi fac un heleşteu, am plantat 500 de copaci ca să fac un parc în jurul lui, am doi pui de ciobănesc românesc şi vreau să-i înmulţesc. D-astea… preocupări rurale. Ce? V-am surprins? Păi, am uitat să vă spun că eu sînt un băiat de la ţară. Şi îmi place să cred că voi rămîne aşa.
BizBazar luni-vineri, 19.10, Antena 3