Moda ecologica: veșminte din paie și pene
În timp ce unul dintre cei mai importanți creatori de moda ai anilor ’80, Katharine Hamnett, se pregatește sa-și lanseze colecția de moda ecologica pentru primavara anului 2007, ideea veșmintelor create din țesaturi ecologice începe sa se dezvolte din ce în ce mai mult. Hamnett are deja un magazin online, unde se pot gasi veșminte create din țesaturi de bumbac cultivat organic, fara pesticide.
Procesul de cultivare organica ajuta mii de fermieri, spune Hamnett, adaugând ca mulți dintre aceștia s-au sinucis din cauza datoriilor catre firmele de pesticide sau s-au îmbolnavit grav din cauza produselor chimice. Hamnett mai spune ca deocamdata nu se poate trai din colecțiile ecologice dar ca-și dorește sa demonstreze ca oamenii pot purta și alt gen de îmbracaminte.
Cercetatorii de la Universitatea din Nebraska doresc sa mearga chiar mai departe prin crearea unor țesaturi din gama larga de deșeuri agricole existenta care sa îlocuiasca materialele sintetice create din produse derivate din petrol. În locul nylonului sau produselor acrilice s-ar putea utiliza „lâna de gaina” și „bumbacul din orez”. Anual sunt aruncate milioane de tone de pene de pui și paie de orez.
Rezultatele cercetarilor prezentate la o conferința a American Chemical Society din San Francisco, care a avut loc în urma cu câteva zile, au scos la iveala faptul ca țesaturile realizate din astfel de deșeuri sunt foarte ieftine și sunt o alternativa la cele din nylon și acril.
Țesaturile din pene de gaina seamana cu lâna, în timp ce cele din paie de orez seamana cu bumbacul sau cu inul. Fibrele derivate din penele de pui sunt chiar mai bune decât lâna, spun specialiștii. Fibrele realizate din aceste deșeuri agricole sunt transformate în țesaturi cu ajutorul mașinilor industriale clasice.
Ambele tipuri de țesaturi sunt în stadii incipiente de dezvoltare, dar cercetatorii spun ca ar putea constitui o buna sursa de venit pentru fermieri și sunt prietenoase pentru mediul înconjurator.
În prezent nu se depune un efort deosebit pentru a se gasi surse alternative de fibre pentru a satisface cererea de țesaturi pe plan mondial. În urma cu doi ani, cercetatorii de la universitatea din Nebraska au dezvoltat o metoda pentru crearea de țesaturi din panuși de porumb, dar țesaturile realizate din paie de orez sau pene de pui au calitați mai bune, potrivite mai ales pentru covoare, mașini sau cladiri. Acestea costa mai puțin și au proprietați superioare țesaturilor sintetice, spun specialiștii.