MobiPLUS – prima demonstrație TETRA din România
MobiPLUS este singurul deținator din România al unei licențe comerciale de operare în sistem TETRA (banda de 400 MHz) pentru transmisii de voce, date și video.
„Nu ne propunem sa fim concurenții telefoniei GSM”, a spus Gabriel Dogaru, președintele Consiliului de Administrație al MobiPLUS.
„Tehnologia GSM este axata mai ales pe servicii de voce, în timp ce noi ne vom orienta mai ales catre sectorul serviciilor profesionale, de voce, date și imagini integrate. Pe piața româneasca, am identificat pâna acum aproximativ 10.000 de clienți (organisme guvernamentale, serviciile de urgența, mari companii) care ar fi interesați de asemenea servicii”, a adaugat Dogaru.
Potrivit președintelui MobiPLUS, în prezent TETRA ofera performanțe superioare telefoniei mobile GSM (cunoscuta și ca 2G) și echivalente telefoniei de a treia generație (3G).
„Rata de transfer este în TETRA de 34 de kilobiți pe secunda (kbps) sau de 28,8 kbps daca se includ și elementele de securitate și securizare a transmisiei”, a spus Dogaru.
Tehnologia GSM (Global System for Mobile Communications) ofera o rata de acces de 9,6 kbps, suficienta pentru voce, dar insuficienta pentru transmisii rapide de date sau video-conferințe.
De asemenea, potrivit oficialilor MobiPLUS, în cazul TETRA, în aceeași banda radio, spectrul de frecvențe este de patru ori mai eficient utilizat decât în cazul GSM .
„Sistemul TETRA permite ca aceeași rețea fizica sa fie utilizata de una sau mai multe organizații virtuale”, a spus Catalin Niculescu, din cadrul Nokia Networks.
„Astfel, fiecare organizație poate considera rețeaua ca fiind în proprietatea sa. În plus, tehnologia permite ca un singur dispecer sa realizeze structurarea ierarhica pe niveluri de acces și securitate, acesta fiind unul dintre principalele avantaje ale TETRA fața de GSM”, a adaugat Niculescu.
Demonstrația MobiPLUS a fost efectuata pe echipamente Nokia, lider pe piața mondiala TETRA, cu o cota de aproximativ 80%.
„În ceea ce privește securitatea transmisiei, criptarea este la nivel militar. În plus, exista doua niveluri de securitate, cea obișnuita, prin criptare cu chei gestionate de utilizator, și criptare end-to-end (terminalele cripteaza la rândul lor informația, n.r), transmisia fiind practic imposibil de ‘spart’ în timp real”, a declarat Dragoș Benescu, vice-președintele Consiliului de Administrație al MobiPLUS.
Tehnologia ofera posibilitatea realizarii de rețele virtuale private (Virtual Private Networks, VPN), transmisii digitale de voce, convorbiri Direct Mode (DMO, comunicația directa între doua terminale, pe o distanța determinata, fara a trece prin centrala și chiar în absența acoperirii).
„De asemenea, sunt posibile transmisia de mesaje text SDS (Short Data Service), cu o lungime de maximum 127 de caractere, interogarea bazelor de date, transmisii de date prin Internet Protocol, e-mail și acces la Internet prin WAP și, în colaborare cu dezvoltatorii de aplicații, Automatic Vehicle Location prin GPS”, a spus Benescu.
Planul de dezvoltare a rețelei MobiPLUS TETRA cuprinde patru etape de implementare.
„Astfel, în prima etapa, intenționam sa implementam rețeaua în cele mai importante șapte orașe din România, pentru ca în a doua etapa sa acoperim principalele drumuri europene din țara”, a spus Benescu.
„A treia etapa presupune acoperirea localitaților cu peste 100.000 de locuitori. În ceea ce privește a patra etapa de dezvoltare a rețelei, ea depinde de condițiile și succesul pe piața”, a adaugat Benescu.
Potrivit MobiPLUS, tarifele vor fi mai mici decât în cazul GSM și se va merge pe o strategie de tip „flat-rate”, ca în cazul sistemelor analogice sau Internet.
Printre acționarii MobiPLUS se numara ComputerLand, grupul Media Pro, RadCom și Media Com ’95.