Cel de-al cincilea sezon al emisiunii „Lunea la Muzeu”, de la Digi World, debutează pe 13 septembrie și va fi difuzat de la ora 21:50.
În această serie, echipa Digi World va aduce în prim-plan una dintre cele mai valoroase instituții de profil bucureștene: Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Producția vizează crearea de repere culturale în societatea românească, iar exponatele prezentate spun istorii, invocă o gamă mare de idei și emoții și oferă comunității o scară de valori a moștenirii colective, se arată într-un comunicat remis Apropo de Digi. La MNIR, echipa Digi World a explorat trei zone principale: Tezaurul istoric, Lapidarium-ul și expoziția temporară „Fragment. experiența restaurării”.
Una dintre piesele de bază ale muzeului este reproducerea, la scară naturală, a Columnei lui Traian. O cronică în imagini a războaielor daco-romane, columna este un simbol pentru începuturile istoriei românilor. Reproducerea a fost realizată de meșteri de la Vatican în anii 1930. Lucrările fiind întârziate din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, copia monumentului a ajuns la Bucureşti de-abia în 1967. Atunci a fost expusă la Muzeul de Istorie a Partidului Comunist Român (astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român), pentru ca, din 1972, să fie reamplasată la noul Muzeu de Istorie a Republicii Socialiste România (astăzi Muzeul Naţional de Istorie a României). Puțini știu însă că ideea de a aduce în România o copie a Columnei lui Traian este mai veche: prima personalitate care a spus că ar trebui să fie prezentă în București o astfel de reconstituire a fost Mihail Kogălniceanu, în Parlamentul României, în anul 1867.
În Lapidarium-ul MNIR avem în expunere piese extrem de valoroase pentru istoria antichității, pentru istoria României de azi. Sunt monumente funerare, stele funerare, altare votive, un sarcofag care a fost descoperit la Romula, în anul 1836, de către banul Mihalache Ghica. Pentru noi, cercetătorii, sarcofagul Ghica reprezintă o surpriză foarte plăcută pentru că avem un sarcofag care este sculptat integral, care are o anumită poveste în istoria religiilor panteonului greco-roman. Este o raritate acest sarcofag în lumea sarcofagelor din provincia Dacia – a declarat Christina Știrbulescu, muzeograf MNIR.
CITEȘTE ȘI: In memoriam Ion Caramitru: Digi World difuzează „Cavalleria Rusticana” și „Pagliacci”
Foto: Digi