Tuturor ni s-a întamplat cel putin o data în viata sa mintim. Ca a fost o minciuna mare sau una mica, nici nu mai conteaza. Inceputul e greu… restul vine de la sine!
Dar ce rau poate face o minciuna nevinovata? Daca este administrata timp îndelungat, în doze mari, dauneaza atat celei care o folosește, cat și celor carora le este destinata.
Virginia, isterica sau perversa?
Telenovela Minciuna prezinta destinele unor personaje care se lupta cu urzelile țesute de o mitomana. Virginia, aparent o fata cumsecade și bine educata, dorește sa se marite cu un baiat bogat, Juan, verișorul întors recent din Europa. Pentru a-i cuceri inima, încearca sa-i atraga atenția denaturand adevarul, construind tot felul de istorisiri fabuloase și împroșcand cu noroi în sora sa, Veronica, pe care o considera principala rivala.
Medicii psihiatri declara o persoana drept mitomana atunci cand aceasta are tendința de a altera adevarul, pentru a obține atenția și aprecierea persoanelor din jur. În timp ce la copii exista firesc, fiind de cele mai multe ori trecatoare, la adulți aceasta tendința poate fi un simptom al isteriei sau al perversiunii.
De la cateva neadevaruri, la boala incurabila
Uneori ești pusa în situații critice, din care nu poți ieși decat ocolind sau denaturand adevarul. Daca te rezumi la atata, nu ai de ce sa îți faci griji. Însa, daca prinzi gustul minciunilor și intri în jocul lor, te afli pe un teren alunecos. La început, mitomanul pastreaza o anumita distanța fața de construcțiile sale imaginative, de fabulațiile sale. În timp, aceasta distanța se poate estompa și chiar pierde, mitomania devenind simptom al unei boli. Cele mai predispuse sunt personalitațile dizarmonice isterice. Mai apare și la debilii mintali, dar la aceștia minciuna este saraca în conținut.
3 tipuri de mincinoși
Psihiatrul francez E. Dupré a studiat îndeaproape mitomanii și, în funcție de comportamentul acestora, a facut niște clasificari.
1. Mitomania vanitoasa: persoana care, din intenția de a capta atenția cuiva, de a seduce, de a uimi, se deda la fabulații mincinoase ce o pun într-o situație avantajoasa.
2. Mitomania maligna: se întalnește în special la autorii de scrisori anonime și la mistificatori, care asociaza intenția lor de a face rau altcuiva cu placerea înșelaciunii. Acești mitomani sunt conștienți de beneficiile reale pe care le au de pe urma fabulațiilor lor, dar nu realizeaza ca astfel de beneficii sunt doar pe termen scurt.
3. Mitomania perversa: este specifica escrocilor, impostorilor care profita de un statut fictiv. Ei folosesc minciuni cu scopul de a obține foloase necuvenite.