Mișcarea ajuta la vindecarea cancerului la sân
Studiul realizat pe aproape trei mii de femei la care boala a fost diagnosticata în diferite stadii între 1984 și 1998 și monitorizate pâna în iunie 2002, a demonstrat ca mersul pe jos între trei și cinci ore pe saptamâna reduce cu aproximativ 50% riscul de deces din cauza acestei boli.
Rezultatele acestui studiu vin sa confirme ceea ce pare deja din ce în ce mai evident, și anume ca un stil de viața sanatos, adica un regim alimentar mediteraneean combinat cu exercițiul fizic regulat, pot influența pozitiv evoluția bolii. Același factor poate oferi protecție împotriva reapariției unui cancer tratat cu chimioterapie, tratamente hormonale și medicamente noi care blocheaza anumite mutații ale celulelor canceroase.
Un studiu publicat saptamâna trecuta la congresul anual al American Society of Clinical Oncology, a demonstrat pentru prima oara ca un regim alimentar sarac în grasimi permite o diminuare cu peste 20% a riscurilor de reapariție a unei tumori mamare la femeile cu vârsta între 48 și 79 de ani.
„Femeile bolnave de cancer la sân nu au nimic de pierdut, ba chiar foarte mult de câștigat facând mișcare în mod regulat”, a subliniat dr. Michelle Holmes de la Universitatea Harvard, care a condus studiul. Rezultatele acestuia sunt cu atât mai surprinzatoare cu cât exercițiul fizic pare benefic mai ales femeilor atinse de cea mai frecventa forma de cancer mamar, indiferent de stadiul bolii.
„Faptul ca activitatea fizica determina scaderea nivelului de hormoni din sânge este explicația cea mai logica, caci o diminuare hormonala reduce riscurile de reapariție a tumorii canceroase”, a subliniat dr. Holmes. „Asta nu înseamna ca femeile bolnave de cancer la sân trebuie sa participe la un maraton pentru a avea beneficii maxime”, a adaugat aceasta. Este de ajuns sa se urmeze recomandarile federale în materie de activitate fizica moderata pentru ca aceste femei sa-și mareasca semnificativ șansele de supraviețuire, a mai spus Holmes.
Mediafax