Mirel Țariuc, fost președinte al CNVM, a fost oficial sub acuzare, marți, de procurorii anticorupție în ancheta privind șantajarea comercianților din complexul Bucur Obor, pentru a renunța la spațiile comerciale, informeaza surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Parchetul Național Anticorupție (PNA) a declanșat urmarirea penala împotriva lui Alexandru Mirel Țariuc, pentru infracțiuni la Legea 78/2000 privind fapte de corupție, el fiind acuzat de înșelaciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și a celor publice, precum și fals în înscrisuri sub semnatura privata.
Modul în care s-a realizat privatizarea complexului Bucur Obor, dar și tranzacționarea acțiunilor acestei societați pe piața de capital sînt investigate de catre procurorii Secției de combatere a infracțiunilor conexe faptelor de corupție, din cadrul PNA.
Potrivit PNA, anchetatorii au informații ca înalți responsabili din cadrul societații comerciale Bucur Obor SA au acționat, în 2000-2003, pentru a obține controlul absolut asupra societații, folosind inclusiv șantajul asupra unor deținatori de spații comerciale din complex. Aceste spații comerciale erau de fapt deținute în baza unor contracte de asociere în participațiune de catre asociații Asociația Acționarilor (PAS), posesori ai acțiunilor cumparate în baza procesului de privatizare.
Deținatorii de spațiu în Bucur Obor li se invocau datorii fictive, inclusiv penalitați nereale de întîrziere catre societate și erau convocați în fața conducerii unitații, fiind puși în fața evacuarii din spațiul comercial, în cazul în care refuza sa-și vînda acțiunile obținute în urma privatizarii.
Daca cedau acțiunile, comercianților li se promitea ștergerea datoriilor fictive, precum și posibilitatea de a ramîne în locația deținuta. Din probele anchetatorilor rezulta ca zece posesori de spații au fost evacuați din complex, în urma refuzului de a ceda șantajului.
În acest mod și prin acest mijloc de constrîngere, mai multe persoane au dobîndit peste 900.000 de acțiuni „Bucur Obor” pentru numai doua miliarde lei, deși prețul real al acestora era aproape dublu, la nivelul anilor 2001-2002.
Concomitent cu obținerea prin șantaj a acestor titluri de valoare, a fost tranzacționat un pachet de 7,4 la suta de acțiuni „Bucur Obor”, ce aparținea PAS, la prețul impus de 1,9 miliarde de lei, tranzacția realizîndu-se în mod ilegal, susține sursa citata.
Anchetatorii au constatat faptul ca ulterior achiziționarii a 40 la suta din acțiunile deținute de FPS la societatea Bucur Obor București, Asociația pentru privatizarea Bucur Obor (PAS) a cumparat, într-o prima etapa 4,16 la suta din acțiunile societații, iar apoi înca 3,24 la suta, ajungînd sa dețina 47,4 la suta din totalul drepturilor de vot.
PAS Bucur Obor a achiziționat de pe piața Rasdaq 7,4 la suta din capitalul social al SC Bucur Obor SA prin intermediul SVM Unicapital SA, SVM Intermob SA și SVM Active Internațional SA. Printr-o adresa – înregistrata la CNVM în 30 iunie 2000 – Laurențiu Postovaru (acuzat și el în acest dosar al PNA – n.r.), în calitate de acționar la Bucur Obor, a formulat o contestație, prin care a soliciat emiterea de catre CNVM a unei ordonanțe prin care sa se anuleze tranzacțiile prin care PAS Bucur Obor a cumparat în nume propriu de pe piața Rasdaq pachetul de acțiuni de 7,4 la suta, peste pachetul de 40 la suta achiziționat de la FPS, susțin anchetatorii.
În 12 mai 1998 CNVM, invocînd drept baza legala Ordonanța de Urgența 88/1997, a emis o circulara (nepublicata în Monitorul Oficial al României) prin care a dispus ca „asociațiile sînt înscrise în Registrul acționarilor ca proprietare de acțiuni doar pentru acțiunile obținute în procesul de privatizare, pîna la plata integrala a acestora.
Acțiunile cumparate de pe piețele secundare vor fi trecute în Registrul acționarilor ca fiind proprietatea membrilor asociației care le-au platit. Membrii asociației pot vinde/cumpara acțiuni în nume și pe cont propriu, prin intermediul unor SVM – uri”.
În baza acestei circulare, Direcția de ancheta din cadrul CNVM – prin inspectorul special Mihaela Vagaon și directorul Dan Docan – a întocmit o nota prin care s-a propus anularea tranzacțiilor prin care PAS Bucur Obor a achiziționat acțiuni de pe piața Rasdaq (pachetul de 7,4 la suta). În nota respectiva nu se precizeaza dispozițiile legale încalcate de PAS la cumpararea acțiunilor de pe piața secundara, susțin sursele judiciare citate.
În 24 iulie 2000, Comisia Naționala a Valorilor Mobiliare a dispus, prin Ordonanța 252/2000, anularea tranzacțiilor prin care PAS Bucur Obor a achiziționat de pe piața Rasdaq acțiuni emise de Bucur Obor, reprezentînd 7,4 la suta din capitalul social al emitentului, prin intermediul SVM Unicapital, SVM Active Internațional, SVM Intermob.
Ordonanța a fost semnata de președintele CNVM, Alexandru Mirel Țariuc, afirma sursele citate.
Potrivit acelorași surse, operațiunea achiziționarii de acțiuni de pe piața Rasdaq, în numele membrilor PAS, este în conformitate cu prevederile statutare ale Asociației pentru privatizarea SC Bucur Obor București. Conform statutului, se puteau primi contribuții în numerar de la membrii asociației pentru cumpararea de acțiuni ale societații, fara a fi restricționata cumpararea numai la acțiunile deținute de FPS.
Ordonanța CNVM a fost pusa în aplicare în 27 iulie 2000 de SVM Active Internațional și de SVM Intermob, SIV Unicapital refuzînd acest lucru, întrucît se dispunea anularea tranzacțiilor facute de PAS. Cele doua societați de valori mobiliare care au procedat la vînzarea titlurilor PAS nu au avut un ordin de vînzare semnat de deținatorul legal, PAS Bucur Obor, adauga sursele citate.
Conform dispozițiilor articolului 1 din Instrucțiunile CNVM privind regulile de acceptare spre executare a unui ordin de vînzare de valori mobiliare, „i se interzice agentului de valori mobiliare autorizat sa preia spre executare un ordin de vînzare altfel decît direct și personal de la proprietarul de valori mobiliare”.
„Ordonanțele sînt acte prin care Comisia Naționala a Valorilor Mobiliare da dispoziții privind prezentarea de documente, situații și informații, audieri, impune interdicții sau suspendari de autorizații ori activitați, dispune anchete sau alte investigații, dispune masuri conservatorii, precum ridicarea și depunerea de documente sau titluri, indisponibilizarea unor bunuri sau fonduri, aplica sancțiuni disciplinare și administrative”, mai prevad instrucțiunile CNVM.
Astfel, procurorii considera ca masura anularii tranzacțiilor cu valori mobiliare nu este prezentata în cuprinsul articolului 15 alineat 2, singura dispoziție legala care reglementeaza acest act individual. De altfel, anularea tranzacțiilor nu este posibila prin nici unul din instrumentele puse de legiuitor la dispoziția CNVM, dreptul de proprietate fiind inalienabil, potrivit Constutuției.
Dupa aplicarea masurilor dispuse de CNVM prin Ordonanța 252, PAS a ramas cu 40,633 la suta din capitalul social al acestei societați, respectiv 5.434.967 de acțiuni. Procurorii au constatat ca Ordonanța nu și-a produs efectele și ca PAS a ramas cu 0,633 la suta din cele 7,4 la suta acțiuni emise de Bucur Obor și achiziționate pe piața Rasdaq.
Ca urmare a vînzarii pe piața Rasdaq a titlurilor aparținînd PAS, Laurențiu Postovaru a achiziționat un numar de 904.144 de acțiuni ale Bucur Obor, reprezentînd 6,76 la suta din capitalul social al Bucur Obor SA.
CNVM a dispus, în 1 august 2000, amînarea decontarii tranzacțiilor din 27 iulie 2000, printr-o adresa semnata tot de Alexandru Mirel Țariuc.
De asemenea, prin adresa CNVM din 2 noiembrie 2000, Alexandru Mirel Țariuc a dispus Registrului Român al Acționarilor deblocarea celor 904.144 de acțiuni ale Bucur Obor achiziționate de Laurențiu Postovaru și restricționarea la tranzacționare a acestui pachet pe o perioada de 12 luni, începînd cu 2 noiembrie 2000.
Potrivit informațiilor din Raportul de închidere a ofertei publice de cumparare acțiuni Bucur Obor – derulata de Postovaru, prin intermediul SVM Active Internațional – în perioada 4 ianuarie -29 ianuarie1999, acesta a ajuns sa dețina, împreuna cu societatea pe care o controla, Amadeus Group, un numar de 2.810.028 de acțiuni Bucu, reprezentînd 21,0083 la suta (fața de 20,7676 la suta deținute anterior).
Anterior ofertei publice derulate în ianuarie 1999, nu au mai existat oferte publice de cumparare solicitate și aprobate pentru sau în numele persoanei fizice Laurențiu Postovaru.
CNVM a avut cunoștința de planurile cumparatorului Laurențiu Postovaru privind schimbarea conducerii societații Bucur Obor atunci cînd a hotarît sa emita Ordonanța 252. Emitentul ordonanței a avut în vedere posibilitatea cumpararii pachetului de 7,4 la suta pus în vînzare de un singur cumparator raportat la obligația ofertei publice de cumparare dispusa de prevederile Legii 52/1994.
Directorii complexului Bucur Obor, Gelu Manea și Laurențiu Postovaru, sînt acuzați de Parchetul Național Anticorupție (PNA) de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și de infracțiuni la Legea 78/2000 privind fapte de corupție.
Mediafax