Miracolul strugurilor
In anii 1920, Johanna Brandt, medic in Africa de Sud, a creat propriul regim bazat pe aceste fructe si a reusit sa se vindece de cancerul la stomac care o macina cu ajutorul lor… Curand dupa aceea, ea a publicat o carte numita „The Grape Cure” (Leacul Strugurilor) in care povestea experienta ei si a altor cativa pacienti tratati in acelasi fel, care a devenit foarte populara in anii 30 in Statele Unite…
Desi e greu de crezut ca ar exista un leac pentru cancer, in 1997 doctorul John Pezzuto de la Universitatea Illinois a dat presei un studiu conform caruia coaja strugurilor rosii contine o substanta numita resveratrol, care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase aflate in diverse stadii.
De asemenea, acesta protejeaza organismul impotriva aterosclerozei si bolilor coronariene (studiu realizat de Universitatea din oronto, 1995) – iata motivul ideal pentru a consuma cat mai mult vin rosu, care contine resveratrol din belsug! Atentie insa… vinul trebuie sa aiba o origine controlata si sa fie ecologic, deoarece strugurii se numara printre fructele care retin cea mai mare cantitate de pesticide!
Strugurii rosii consumati cu coaja contracareaza neplacerile sindromului premenstrual si manifestarile neplacute ale menopauzei si sunt recomandati de catre numeroase clinici din lume, in special in Marea Britanie si Europa de Nord, ca adjuvant in chimioterapie, deoarece diminueaza disconfortul creat de aceasta.
De asemenea, fructele lui Bacchus previn osteoporoza, intaresc venele, arterele si vasele capilare (inlaturand riscul de spargere sau dilatare a acestora) si constituie o sursa deloc neglijabila de vitamina C, potasiu si vitamina A. Cercetari foarte recente sustin ca strugurii reprezinta un anticoagulant mult mai puternic decat aspirina, pe care ar putea-o inlocui cu succes in tratamentul varstnicilor.
In afara extraordinarelor efecte deja enumerate asupra sanatatii, au si marea calitate de a iti detoxifia trupul si, paradoxal, desi contin o mare cantitate de zaharuri, te ajuta sa slabesti, fara a deregla metabolismul. Ca sa nu mai vorbim de extractul din samburi de struguri – foarte la moda in cosmetica de astazi – ce abunda si el in antioxidanti care combat efectele radicalilor liberi…
Dupa atat de multe argumente, cu siguranta mustul de toamna iti va parea mai savuros si vei inlocui, macar in acest sezon, desertul tau favorit cu un ciorchine mare de struguri bine copti…