Minuni arhitecturale: clădirile înclinate ale lumii (Poze)
Construit începând cu anul 1173, Turnul din Pisa, Italia, este una dintre cele mai celebre clădiri din lume, devenind atracție turistică pe măsură ce de-a lungul vremii s-a înclinat.
Construcția a fost finalizată pe parcursul a 177 de ani, în trei etape, însă încă din anul 1178 a început să se încline din cauza solului instabil.
Înainte ca lucrările de restaurare să fie efectuate în perioada 1990 – 2001, turnul se înclinase la un unghi de 5.5 grade, iar acum gradul de înclinare este de sub 4 grade.
Turnul din Pisa nu este singura clădire „strâmbă” din lume. Vă prezentăm și altele, în cele ce urmează:
Basilica San Petro di Castello (stânga), Biserica San Martino
Tot în Italia găsim turnul de la Basilica San Petro di Castello (stânga), localizat pe una din numeroasele insule din laguna venețiană. Acesta datează de la sfârșitul secolului al 15-lea.
În Veneția mai există clopotnița de la Biserica San Martino, construită pe insula Burano (dreapta).
Chiesa di Santo Stefano (stânga), San Giorgio dei Greci
Campanila din imaginea din stânga datează din anul 1544 și este parte a construcției din Veneția Chiesa di Santo Stefano, din secolul al 14-lea.
Turnul din imaginea din dreapta face parte din Biserica ortodoxă San Giorgio dei Greci, construită în 1573 și devenită centrul comunității grecești din Veneția.
Turnurile Asinelli și Garisenda
În Bologna medievală, famillile aristocrate au construit mai multe turnuri, însă doar câteva au rezistat pănă în prezent. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Asinelli și Garisenda, ambele înclinate. Înălțimea turnului Garisenda a fost redusă cu aproape 4 metri, în secolul al 14-lea, pentru a preveni colapsul, dar chiar și așa clădirea a rămas înclinată la 3 grade.
Turnul Torre delle Milizie
Turnul Torre delle Milizie din Roma a fost finalizat în anul 1280. Avea trei etaje inițial, dar un cutremur puternic din anul 1348 a făcut ca ultimul etaj să fie distrus. Turnul principal încă se menține, deși a devenit tot mai înclinat iar acest proces va continua.
Biserica St. Mary and All Saints
Multe legende înconjoară biserica Church of St. Mary and All Saints din Chesterfield, Derbyshire, Anglia, privind motivul înclinării turnului său spiralat. Se spune că atunci când o virgină s-a căsătorit în biserică, turnul s-a mișcat și astfel a fost confirmată virginitatea tinerei. Potrivit altei legende, un fierar local a pus potcoave nepotrivite Diavolului, iar acesta a sărit de durere peste biserică, mișcand turnul spiralat. Adevăratul motiv constă într-o eroare de construcție. În prezent, spirala este rotită la 45 de grade, iar gradul de înclinare este la aproape 3 metri de centrul real.
Turnul Greyfriars (stânga), Castelul Caerphilly
Greyfriars Tower (stânga), turnul de 28 de metri înalțime din Norfolk, Anglia, este singura parte a bisericii franciscane care a rezistat după ce construcția a fost demolată în 1538. Turnul a fost lăsat intact pentru că ar fi servit ca punct de atracție pentru marinari. Castelul Caerphilly (dreapta) din Wales încă este una dintre cele mai maiestuoase fortărețe din Evul Mediu. Construcția castelului a început în 1268, iar unul din turnuri a fost afectat în timpul Războiului Civil din Anglia, în anii 1640.
Turnul Mânăstirii Kilmacduagh, Biserica din Suurhusen
Turnul Mânăstirii Kilmacduagh din County Galway, Irlanda, a fost construit în secolul al 10-lea, acum are unghiul de înclinare la circa 46 cm și nu este în pericol de prăbușire. Cel mai înalt punct al bisericii din Suurhusen, Germania, are reputație internațională, deși clădirea măsoară doar 27 de metri înălțime și are unghiul de inclinare la 5.1939 de grade. Turnul bisericii datează din anul 1450, însă a început să se încline în secolul al 19-lea, când balțile din jurul său au fost drenate.
Biserica Our Dear Lady at the Mountain (stânga), Turnul din St. Moritz
Tot în Germania există biserica Our Dear Lady at the Mountain (stânga), în Bad Frankenhausen, care a fost construită în 1382. Structura sa piramidală are acum unghiul de înclinare la 4.8 grade și crește cu aproximativ 6 centimetri anual. Turnul din St. Moritz, Elveția, care datează din secolul al 12-lea, apare în imaginea din dreapta. Acesta este înclinat la 5.5 grade și a fost cândva parte a bisercii St. Mauritius, demolată în 1890.
Biserica St. Walfridus (stânga), turnul din Leeuwarden
În nordul Olandei există turnul înclinat al bisericii St. Walfridus din Bedum (stânga). Unghiul de înclinare al acestuia este astăzi mai mare decât al turnului din Pisa. Construirea turnului din Leeuwarden, Fryslan, Olanda (dreapta), a început în 1529, iar conform planurilor inițiale, ar fi trebuit să fie mai înalt. Lucrările au fost însă oprite pentru că turnul a început să se încline pe măsură ce era construit.
Biserica Oude Kerk
Oude Kerk sau Biserica Veche din Delft, tot în Olanda, are circa 74 de metri înălțime și unghiul de înclinare la 1.9 metri distanță de centrul real. În imaginea din dreapta apare reprezentarea bisericii olandeze pictată de Pieter de Hooch.
Turnurile înclinate din Madrid
Faimoasele turnuri înclinate din Madrid reprezintă o construcție modernă asemănătoare unei porți spațiale desprinse parcă din filmele S.F. Cele două turnuri au fost construite în 1996, optându-se deliberat pentru designul lor înclinat.
Cuburile suprapuse (stânga), Turnul Torun
Acest turn bizar de forma unor cuburi suprapuse și înclinate este situat în Barcelona, Spania (stânga). În schimb, în Polonia există Turnul Torun (dreapta), care are istorie asemănătoare celui din Pisa, înclinându-se la scurt timp după ce a început să fie construit, ca urmare a solului instabil.
Turnul Nevyansk
Turnul Nevyansk din orașul rus Sverdlovsk a fost construit în prima parte a secolului al 18-lea. Turnul are înălțimea de circa 57 de metri, iar unghiul său de înclinare este la 2 metri față de verticală.
Turnul Huqiu (stanga), Turnul Huludao, Turnul Shiraz (dreapta-jos)
Huqiu Tower (stânga) este un turn octogonal de circa 47 de metri înălțime. Cunoscut și cu denumirea Yunyan Pagoda, a fost construit în secolul al 10-lea, în Suzhou, China. Clădirea a fost stabilă până în secolul al 17-lea, când a început să se încline din cauza faptului că a fost construit parțial pe sol, parțial pe stâncă. Vârful turnului are unghiul de înclinare la 2.2 metri față de verticală. Tot în China se află turnul înclinat din Huludao (dreapta-sus), care datează din vremea dinastiei Liao (secolele 10-11). În partea din dreapta-jos a imaginii apare turnul înclinat din Shiraz, la Citadela Karimkhan din Iran.
Turnul din Inwa
În Myanmar, turnul înclinat din Inwa este cunoscut și cu denumirile Watch Tower sau Nan Myint. Un cutremur din 1838 aproape că a distrus complet structura, însă turnul s-a menținut, deși pare că se va prăbuși în orice clipă.
Turnul din Teluk Intan
Și în Teluk Intan, Malaezia, există un turn înclinat, care a fost construit în 1885 și a început să devină instabil patru ani mai târziu.
Turnul din Wanaka
În fine, iată turnul înclinat din Wanaka, Noua Zeelandă, balansându-se la un unghi de 53 de grade.