Ministerul de Interne scoate ghidul pentru Schengen

28 12. 2001, 20:52
Ghidul cuprinde date legate atît de condițiile de calatorie, sumele și actele de calatorie necesare, cît și de normele de conduita și legislative aplicabile în statele europene. Totodata, sînt incluse recomandari pentru cazurile de forța majora, precum și

Ghidul cuprinde date legate atît de condițiile de calatorie, sumele și actele de calatorie necesare, cît și de normele de conduita și legislative aplicabile în statele europene. Totodata, sînt incluse recomandari pentru cazurile de forța majora, precum și adrese și telefoane utile din țara și din strainatate.

Astfel, începînd cu 1 ianuarie 2002, cetațenii români posesori de pașapoarte valabile pot calatori fara vize în Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania și Suedia, pentru sejururi care nu depașesc 90 de zile pe durata unui semestru. Depașirea cu o singura zi a perioadei menționate reprezinta ședere ilegala și poate atrage dupa sine interzicerea intrarii în spațiul Schengen pentru o perioada cuprinsa între cinci și zece ani.

Cetațenii români au obligația sa respecte legile aplicate în statele în care calatoresc. Astfel, autoritațile statelor europene cer ca pașaportul cetațeanului român trebuie sa fie valabil timp de șase luni de la data plecarii din țara, cu excepția Danemarcei, unde termenul este de numai trei luni.

În același timp, Ministerul de Interne (MI) atrage atenția celor care doresc sa calatoreasca în spațiul Schengen asupra aspectelor legate de comportamentul pe teritoriul altor state. MI arata ca fiecare român care pleaca în strainatate trebuie sa cunoasca nu doar adresa și telefonul ambasadei române din statul respectiv, regulile aeroportuare și vamale și orarul mijloacelor de transport, ci și însemnele autoritații, modul de utilizare a serviciilor publice, obiceiurile, modelul cultural, expresiile uzuale și limbajul gestual specific țarii de destinație. În acest sens, ghidul conține o scurta prezentare a fiecarei țari din spațiul Schengen, incluzînd datele geografice, clima, organizarea statala, limba și moneda oficiale ale fiecarei țari.

MI recomanda românilor care calatoresc în afara țarii sa aiba grija de actele și banii de care dispun și sa respecte interdicțiile impuse în locurile în care se afla, dar și sa fie politicoși, sa foloseasca expresia „Va rog” și sa zîmbeasca celor carora le solicita ceva. Totodata, le cere sa se fereasca de persoanele suspecte sau de cele care le cer diferite servicii (pentru a nu fi implicați în afaceri ilegale sau în trafic de droguri) și sa pastreze curațenia stradala.

Ghidul cuprinde regulile de circulație rutiera aplicabile în statele Schengen, privind limita de viteza maxima, portul centurii de siguranța și plata taxei de drumuri. Regulile specifice fiecarui stat sînt, de obicei, afișate la loc vizibil în fiecare aeroport, astfel încît cetațenii straini sa aiba acces la ele și sa le rețina cu ușurința. Totodata, sînt incluse sumele pe care fiecare cetațean român trebuie sa le aiba asupra sa la ieșirea din țara, în funcție de statul în care vrea sa ajunga.

In caz de forța majora, cetațenii români trebuie sa apeleze fie la autoritațile statului în care se afla, fie la ambasada româna, coordonatele reprezentanțelor dimplomatice pe care România le are în țarile din spațiul Schengen fiind incluse în ghid. MI precizeaza, însa, ca sînt situații a caror rezolvare nu intra în sarcina diplomaților români, și anume cele privind plata cheltuieilor de calatorie ori de cazare, derularea unor anchete sau procese în care sînt implicați cetațeni români.

Ghidul este disponibil pe pagina de internet a Ministerului de Interne, la adresa www.mi.ro, la rubrica de informații utile.

Sursa: Mediafax