Ministerul Culturii anunță că a pregătit un pachet de măsuri menit să sprijine reluarea activității operatorilor din domeniu culturii și, implicit, relansarea ofertelor culturale pentru publicul larg.
Schemele de ajutor financiar pentru operatorii culturali sunt pregătite pentru aprobare, iar planul de măsuri pentru susținerea întregului sector cultural și în 2021 a fost extins, potrivit unui comunicat al instituției remis Apropo.
Redeschiderea spațiilor culturale reprezintă un prim pas în vederea relansării activităților culturale, ținând seama și de accelerarea procesului de vaccinare împotriva COVID-19 în România. În acest sens, Ministerul Culturii a inițiat discuții cu Ministerul Sănătății și cu alte ministere de resort asupra condițiilor și elaborării unui calendar concret care să ofere predictibilitate operatorilor culturali. „Mai mult decât oricând, sectorul cultural are nevoie de perspectivă și de predictibilitate. Un dialog constructiv, bazat pe realitatea epidemiologică și realizat împreună cu specialiștii din sănătate, ne va ajuta să depășim această perioadă dificilă și să înaintăm spre normalitate”, a transmis Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Sectorul cultural independent – o prioritate. Peste 5.700 de operatori culturali vor beneficia de sprijin
După consultări la nivel de Guvern, în 2020, cu reprezentanții sectorului cultural, sub coordonarea viceprim-ministrului, Ministerul Culturii a elaborat un pachet de sprijin financiar care urmărește relansarea activității culturale a aproximativ 5.700 de beneficiari, se arată în același comunicat. Acestea sunt:
1. Schemă de ajutor de minimis, dedicată exclusiv sectorului cultural independent din România, oferă posibilitatea profesioniștilor (artiști, muzicieni și alți operatori culturali înregistrați ca ONG sau SRL) de a accesa un microgrant nerambursabil în valoare fixă de 8.000 de euro care să le asigure continuitate în domeniul cultural în care activează;
2. Schemă de ajutor de stat cuprinde 4 tipuri de granturi și vine să sprijine financiar evenimentele culturale, festivalurile, librăriile și editurile grav afectate de efectele pandemiei COVID-19. Banii vor fi alocați pentru proiecte viitoare, iar valoarea granturilor va fi determinată de numărul de bilete sau cărți vândute de fiecare operator cultural în 2019.
Modul procentual de distribuire a sumelor în funcție de beneficiari
În ceea ce privește alocările financiare aferente celor două scheme, sectorul cultural independent va beneficia de aproximativ 60% din suma totală alocată, evenimentele culturale și festivalurile de aproximativ 20%, iar librăriile și editurile, de restul de 20%.
Elaborarea celor două scheme de ajutor a fost finalizată, iar documentația a fost avizată la nivelul Ministerului Culturii. Imediat după asigurarea finanțării pentru schemele de ajutor dedicate sectorului cultural, Ministerul Culturii va lansa în consultare publică actul normativ de aprobare a acestora, potrivit comunicatului.
Indemnizații, microgranturi, amânarea plății ratelor – măsuri esențiale pentru supraviețuirea sectorului cultural
Pentru a veni în sprijinul operatorilor culturali afectați de măsurile și de restricțiile impuse pe perioada pandemiei COVID-19, Ministerul Culturii a centralizat și analizat toate nevoile urgente ale sectorului cultural și, împreună cu celelalte ministere de resort, a elaborat și implementat un plan de măsuri specifice, precum indemnizații/șomaj tehnic în valoare de 4.072 lei pentru toți artiștii și lucrătorii culturali, în anumite condiții, microgranturi, capital de lucru sau capital pentru investiții, amânarea plății ratelor la bănci, amânarea rambursării prețului biletelor pentru evenimentele care nu au mai avut loc în 2020.
Mai multe detalii despre aceste măsuri se găsesc pe site-ul ministerului.
La inițiativa Ministerului Culturii, 167 de lucrări semnate de 100 de artiști români contemporani au fost cumpărate de Muzeul Național de Artă Contemporană.
În plan consultativ, Ministerul Culturii a preluat solicitările rezultate în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru organizat la nivel de viceprim-ministru și le-a înaintat, pe 14 ianuarie, către ministerele cu atribuții în domeniile respective, urmând să asigure susținerea acestora la nivel guvernamental.
„Activitatea sectorului cultural a fost prima restricționată, a rămas restricționată pe întreaga perioadă și cel mai probabil va fi ultima care își va reporni motoarele, la capacitate maximă. Ținând cont de aceste lucruri și de rolul vital pe care cultura și arta le au în bunăstarea unei societăți, pentru valorificarea identității naționale, cât și în dezvoltarea generațiilor viitoare, trebuie să ne asigurăm că sectorul cultural va supraviețui și va rămâne competitiv în raport cu produsele culturale din alte state. Pentru acest deziderat, Ministerul Culturii va depune toate diligențele necesare”, a transmis Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
CITEȘTE ȘI: Ministerul Culturii, despre criticile aduse de Alexander Nanau: „Răuvoitoare și lipsite de temei”
Foto: Ministerul Culturii