Ministerul Agriculturii a stabilit cote de vînat la ciocîrlii

Apropo.ro / 16.05.2005, 16:34
Ministerul Agriculturii a stabilit cote de vînat la ciocîrlii
Ministerul Agriculturii a stabilit, începînd cu acest an, un numar maxim de exemplare care pot fi vînate pe zi de fiecare vînator la specii precum ciocîrliile sau prepelițele, fiind posibil ca aceasta reglementare sa fie extinsa de anul viitor la toate pasarile. Potrivit unui ordin


Ministerul Agriculturii a stabilit, începînd cu acest an, un numar maxim de exemplare care pot fi vînate pe zi de fiecare vînator la specii precum ciocîrliile sau prepelițele, fiind posibil ca aceasta reglementare sa fie extinsa de anul viitor la toate pasarile.

Potrivit unui ordin recent al instituției, numarul maxim de pasari ce se pot recolta într-o zi de fiecare vînator înscris în autorizația de vînatoare este de 100 de ciocîrlii, respectiv 50 de prepelițe.

Masura, valabila pentru perioada 15 mai 2005 – 14 mai 2006, a fost luata pentru protejarea celor doua specii, în condițiile în care, anul trecut, cotele aprobate de minister nu stabileau cîte exemplare pot fi vînate pe zi.

În același timp, au fost stabilite cote pentru sezonul actual la speciile cioara griva (Corvus corone cornix)), cioara de semanatura (Corvus frugilegus), coțofana (Pica pica) și gaița (Garrulus glandarius), la nivelul fiecarui fond putînd vînate 200 de astfel de exemplare.

La gîște și rațe salbatice, cotele aprobate se realizeaza prin recoltarea exemplarelor din speciile admise la vînatoare potrivit legii.

Atingerea cotelor se face pentru fiecare specie și fond de vînatoare cu respectarea reglementarilor în vigoare referitoare la autorizarea, organizarea și practicarea vînatorii, urmarindu-se conservarea biodiversitații faunei cinegetice și pastrarea echilibrului ecologic.

Pe fondurile care se suprapun ariilor naturale protejate, pot fi stabilite cote pe suprafețele pe care practicarea vînatorii este admisa.

Actul normativ mai stabilește cote maximale pentru vînatorii cetațeni straini, care pot fi fixate în funcție de solicitarile existente și de hotarîrile organelor de conducere ale gestionarilor fondurilor.

Inspectoratele teritoriale de regim silvic și de vînatoare vor înainta, lunar, Ministerului Agriculturii situația actualizata a aprobarilor de reașezare a cotelor de recolta emise.

În cazul efectuarii în cursul sezonului de vînatoare a unor acțiuni de populare a fondurilor cu specii de vînat sedentar, Ministerul Agriculturii analizeaza și aproba, dupa caz, cu viza inspectoratelor teritoriale, suplimentarea cotelor de recolta aprobate inițial pentru speciile de vînat care au facut obiectul acțiunilor de populare.

Eventualele solicitari formulate de gestionarii fondurilor pentru suplimentarea, respectiv reducerea cotelor de recolta aprobate sînt analizate de Ministerul Agriculturii în baza rapoartelor întocmite de inspectoratele teritoriale de regim silvic și de vînatoare.

În România, exista în prezent, circa 2.150 de fonduri de vînatoare, peste 70% dintre acesta find gestionate de asociațiile de vînatori și pescari sportivi, iar 27% de catre Regia Naționala a Padurilor.

Mediafax