Minidictionar de ingrediente

11 03. 2002, 13:04
Primul pas pe care trebuie sa-l faci cand doresti sa cumperi un produs cosmetic este sa citesti cu atentie lista ingredientelor care intra in compozitia acestuia. Pentru a te ajuta sa le intelegi semnificatia, iti prezentam un minidictionar al celor mai utilizate substante in industria

Primul pas pe care trebuie sa-l faci cand doresti sa cumperi un produs cosmetic este sa citesti cu atentie lista ingredientelor care intra in compozitia acestuia. Pentru a te ajuta sa le intelegi semnificatia, iti prezentam un minidictionar al celor mai utilizate substante in industria cosmetica.

Acizi de fructe (AHA)
Se regasesc pe lista de ingrediente a produselor destinate curatarii in profunzime a tenului si pe cea a anumitor produse hidratante. Actioneaza asemenea unei masti de gomaj si determina restabilirea pH-ului pielii, regenereaza si confera tenului luminozitate si suplete.

Daca ai tenul sensibil, masca cu AHA este produsul recomandat, deoarece nu actioneaza abraziv asupra tenului. Produsul mai poate fi folosit si de persoanele cu ten acneic, avand un efect de atenuare a acestei afectiuni. AHA sunt extrasi din fructe si, dupa anumite tratamente de purificare, sunt inclusi in produse in concentratii de maximum 30%.

Ceramidele
Sunt particule grase, prezente in straturile epidermei (lipide intercelulare ale pielii). In produsele cosmetice sunt folosite ceramide realizate artificial, dar care au o structura asemanatoare celor naturale.

Incluse in formula produsele destinate hranirii si regenerarii pielii, ceramidele au un rol important in refacerea structurii celulelor.

Cheratina
Este o proteina fibroasa, bogata in aminoacizi, care se gaseste in textura produselor destinate ingrijirii parului si a unghiilor. Cheratina intra in compozitia sampoanelor, a mastilor de tratament pentru par si a vopselelor de par, precum si in cea a produselor destinate ingrijirii unghiilor. Ele au rolul de a reface structura, de a proteja si de a reda vigoarea.

Dihidroxiacetona
Prezenta in produsele autobronzante sau in cremele colorante, are proprietatea de a colora epiderma, atunci cand intra in contact cu anumiti aminoacizi ai pielii. Atentie insa, aceasta substanta doar coloreaza pielea, nu o protejeaza de radiatiile UV.

Elastina
Actioneaza asupra tesutului conjunctiv (in fibrele elastice) si are un rol important in pastrarea elasticitatii, a tonusului si a fermitatii pielii. Se gaseste in compozitia cremelor antirid si a celor nutritive, de noapte.

Extractul
Este un preparat obtinut din substante vegetale sau animale. Substantele active sunt introduse in solventi, apoi, prin diverse tehnici industriale, se obtine evaporarea solventilor. Extractul poate fi lichid, praf sau solid si este inclus in majoritatea produselor cosmetice. In functie de principiile active ale extractului, produsul care-l include are, asupra tenului, efecte de calmare, hidratare, regenerare, exfoliere, hranire etc.

Iata cateva exemple de extracte naturale vegetale folosite in produsele cosmetice destinate ingrijirii tenului si parului:

Aloe vera:
are proprietati calmante deosebite si ajuta la hidratarea intensa a epidermei (extractul este inclus in compozitia multor creme de ingrijire a tenului, dar si in cele destinate ingrijirii parului).

Arnica:
are efecte de stimulare a circulatiei sanguine si proprietati curative si calmante (este inclus in unele produse destinate curatarii tenului, precum si in cremele sau gelurile anticelulitice).

Avocado:
are efecte de hidratare a tenului, este usor asimilabil de epiderma si contine o cantitate mare de vitamine ( A si E).

Galbenele: au proprietati calmante si antiseptice si se pot folosi in tratamentul tenurilor sensibile sau seboreice.

Grau: confera parului stralucire si elasticitate.

Jojoba: asigura pielii un nivel optim de hidratare si protejeaza epiderma.

Masline: contin uleiuri fitosterice, au proprietati calmante si curative asupra epidermei.

Mesteacan: este un ingredient activ, folosit in produsele antimatreata.

Sasanqua: este o substanta activa, uleioasa, extrasa din camelie, si are proprietati de netezire, calmare si regenerare a epidermei.

Shea: se extrage din samburii fructelor pomului karite si are efecte deosebite de netezire asupra pielii.

Yucca: folosit in produsele destinate ingrijirii parului, contine substante care regleaza activitatea glandelor sebacee.

Lipozomii
Sunt microparticule goale in interior, folosite la incapsularea substantelor active hidratante. Structura lor corespunde lipidelor proprii organismului. Lipozomii sunt inclusi in cremele hidratante de zi sau de noapte, avand rolul de a transporta substantele active in epiderma.

Lactil
Este o substanta asemanatoare factorului natural de hidratare a pielii. Inclusa in compozitia produselor de ingrijire a pielii si a parului, le confera acestora o capacitate sporita de hidratare si de protectie.

Nanosfere
Folosite pentru incapsularea substantelor de ingrijire solvabile in ulei precum vitaminele, nanosferele transporta substantele active in profunzimea epidermei, iar lecitina – din care e alcatuit invelisul – se depune in spatiile dintre celule. Aceste sfere microscopice, incluse in cremele de zi, ajuta la refacerea structurii epidermei si imbunatatesc rezistenta pielii la actiunea factorilor externi.

Oligoelementele
Sunt substante care contin compusi ai fierului, zincului, magneziului, iodului, fluorului, aluminiului, elemente indispensabile unei bune functionari a organismului. Oligoelementele se gasesc in compozitia anumitor produse cosmetice destinate ingrijirii parului, danturii si pielii.

Vitamine
Sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, dar acesta nu le poate produce. De aceea, corpul trebuie sa primeasca din exterior vitamine, principala sursa fiind alimentele. Din punct de vedere cosmetic, vitaminele au rolul de a activa regenerarea celulelor, de a stabili echilibru energetic si de a proteja epiderma. Iti prezentam cele mai utilizate vitamine in industria cosmetica:

Vitamina A – Are un rol important in stimularea procesului de regenerare a celulelor epidermei si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a ei. De asemenea, cremele care contin o cantitate importanta de vitamina A confera pielii elasticitate si stralucire naturala. Aceasta vitamina este inclusa frecvent si in produsele antirid, avand un efect deosebit de atenuare si prevenire a ridurilor.

Vitamina C – Are un rol important in protectia epidermei contra actiunii radicalilor liberi. Este folosita frecvent in produsele destinate ingrijirii tenului gras, dar este inclusa si in cremele de ingrijire pentru tenul uscat sau ridat, avand o eficienta sporita in combinatie cu vitamina E.

Vitamina E – Este denumita „vitamina tineretii”, deoarece are o actiune eficienta de combatere a actiunii radicalilor liberi, protejand structura naturala a pielii. Aceasta vitamina este inclusa in majoritatea cremelor antirid si in produsele bogate in substante nutritive destinate ingrijirii pielii pe timpul noptii.

Vitamina H – Denumita si biotina, vitamina H este inclusa in produsele de ingrijire a parului si a pielii. Are efect regenerator pentru par, unghii si stratul cornos al epidermei.

Vitamina PP (acid aminic nicotinic) – Este o coenzima foarte importanta in procesele metabolice din celula vie. Inclusa in diverse produse de tonifiere, are efect de stimulare a circulatiei sanguine.

Sursa: