Controversata Companie Naționala a Huilei Petroșani a intrat pe lista de instituții care au obligația de a utiliza sistemul electronic de achiziții publice www.e-licitatie.ro, a anunțat Dan Nica, ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației în cadrul unei recente conferințe de presa.
„Pentru aceasta companie vor fi organizate licitații pentru 79 de produse, câteva exemple fiind: cabluri electrice miniere, utilaje miniere și piese de schimb, diverse materiale, aparate de masura și control, echipamente pentru salvare miniera, diverse echipamente și autoturisme. Va fi primul și singurul caz de licitație de produse complexe care se va desfașura pâna la extinderea sistemului electronic de achiziții publice”, a spus ministrul Nica.
Decizia de a introduce compania pe lista autoritaților contractante este un semnal ca situația acestei societați de pâna acum e inacceptabila pentru întregul Guvern al României. Suntem convinși ca rezultatele înregistrate pâna în prezent în cadrul sistemului electronic de achiziții publice vor fi vizibile și în cazul acestei companii naționale în cel mai scurt timp”.
Saptamâna trecuta, reprezentanții Garzii Financiare au anunțat ca, în continuare, Compania Naționala a Huilei lucreaza cu firme capușa.
Verificarile întreprinse de comisarii Garzii Financiare la Compania Naționala a Huilei (CNH) Petroșani, în perioada 11-28 mai 2002, releva faptul ca CNH a derulat relații comerciale frauduloase cu 12 firme capușa în cea de-a doua jumatate a anului trecut, a declarat comisarul general adjunct al Garzii, Marian Pașulea, citat de Mediafax.
Pașulea a confirmat faptul ca relațiile comerciale dintre CNH și firmele capușa au continuat și dupa accidentul petrecut la data de 15 august 2001 la exploatarea miniera Vulcan, când 14 mineri și-au pierdut viața în urma unei explozii.
„Relațiile continua și acum, dar speram ca vor înceta în urma controalelor noastre”, a adaugat Pașulea.
Portal NATO
Potrivit Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), în urma anunțului de inițiere a licitației pentru realizarea unui portal dedicat aderarii României la NATO, publicat în Monitorul Oficial nr. 69, pe 12 aprilie 2002, s-au primit 15 oferte din partea firmelor TotalNET, IQ Software, Romsys, Siveco, Compaq, ASF, S&T, Net Consulting, Kepler, Integrator, Softwin, Radix CO, UTI, PRO SYS și a consorțiului format din Securenet și Prima LTD.
În maximum doua saptamâni se va anunța câștigatoarea licitației.
Portalul NATO va asigura reunirea tuturor informațiilor cu privire la integrarea României la NATO și o mai buna conectare a utilizatorilor acestui portal la sursele de informații.
Reglementari în comunicații
Autoritatea Naționala de Reglementare în Comunicații (ANRC) va începe sa-și exercite atribuțiile la începutul lunii septembrie, a anunțat ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Dan Nica.
„Dupa publicarea ordonanței de urgența privind cadrul general de reglementare a comunicațiilor în Monitorul Oficial, Autoritatea va începe sa funcționeze în termen de 90 de zile. În acest interval de timp, vor fi numiți de catre șeful Executivului președintele și vicepreședintele instituției și se vor face angajari de personal”, a adaugat Nica.
Înființarea ANRC, ca instituție publica cu personalitate juridica în subordinea Guvernului României, reprezinta una dintre masurile necesare pentru pregatirea liberalizarii pieței comunicațiilor în România, adaptarea cadrului de reglementare la ultimele evoluții din domeniu, precum și armonizarea cu cerințele Uniunii Europene.
Asociația va fi independenta fața de operatorii de telefonie și furnizorii de servicii și echipamente. ANRC va avea atribuții de reglementare și pentru sectorul serviciilor poștale.
Autoritatea va avea rolul de a supraveghea competiția pe piața și activitatea furnizorilor de servicii și va pune în aplicare politicile și strategiile sectoriale în domeniul comunicațiilor, a explicat Nica.
„În scopul facilitarii realizarii controlului, cu cel puțin șapte zile înainte de începerea activitații, orice persoana care intenționeaza sa furnizeze rețele sau servicii de comunicații are obligația sa transmita autoritații o notificare cu privire la aceasta intenție, în vederea realizarii unei evidențe oficiale a furnizorilor. Autoritatea stabilește și actualizeaza formularul-tip al notificarii”, a afirmat Nica.
Contravențiile prevazute în ordonanța se sancționeaza cu amenda de la 50 milioane lei la 1 miliard lei, iar pentru societațile comerciale cu o cifra de afaceri de peste 20 miliarde lei, cu amenda în cuantum de pâna la 5% din cifra de afaceri”, a conchis Dan Nica.
Textul integral al ordonanței poate fi consultat pe site-ul MCTI, www.mcti.ro.