Militarii care au fugit înarmați au fost prinși
Cei doi militari care au fugit înarmați, sîmbata seara, de la unitatea din Frîncești-Vîlcea și care au ucis doua persoane și au ranit grav o a treia, au fost prinși de forțele de ordine, duminica, pe un cîmp de porumb din apropierea orașului Dragașani, dupa aproximativ 20 de ore de cautari.
Ei au fost imobilizați și urcați într-o duba a forțelor de ordine. Cei doi militari în termen nu erau înarmați în momentul în care au fost prinși de forțele de ordine.
Ion Vasile Magureanu și Mihai Baragan au fost prinși în apropierea comunei Slatarei, de lînga Dragașani, aproape de calea ferata care duce la Piatra Olt. Ei alergau spre gospodaria unui localnic, jandarmii fugind cîțiva kilometri dupa ei înainte de a-i prinde.
Fugarii erau îmbracați în civil, iar asupra lor nu au fost gasite nici armele, nici muniția luate de la unitatea militara din Frîncești-Vîlcea.
Ulterior, forțele de ordine au recuperat armamentul și o parte din muniția pe care cei doi le aveau asupra lor cînd au parasit postul de paza. Mihai Baragan și Ion Magurean i-au îndrumat pe jandarmi și pe polițiști spre locul în care au ascuns cele doua pistoale automate și cartușele ramase dupa ce au facut uz de arma împotriva mai multor persoane. Forțele de ordine au gasit pistoalele și muniția în același sat în care au fost prinși fugarii, ascunse într-o șura de coceni de la marginea unei gospodarii din apropierea localitații Dragașani.
Militarii au avut 60 de cartușe, din care aproximativ 20 au fost trase în direcția comandatului garzii de la unitatea militara, asupra unui barbat care a refuzat sa le dea mașina, precum și asupra unui elev de la o școala militara.
Cei doi militari în termen au fost duși în arestul unitații militare aparținînd Școlii Militare de Jandarmi din Dragașani. Ei vor fi audiați de procurorii militari.
Peste 300 de polițiști și jandarmi i-au cautat timp de mai multe ore pe cei doi militari. Ion Vasile Magureanu, în vîrsta de 21 de ani, și Mihai Baragan, de aceeași vîrsta, au fost încorporați la data de 26 iunie 2001, la unitatea militara din Frîncești, care este un depozit de muniție al MApN, cei doi urmînd sa faca armata un an de zile. Magureanu este din Piatra Olt, nascut în Dragașani, iar Baragan din Slatina. Potrivit Poliției, Baragan avea antecedente penale și, potrivit legii, nu trebuia sa asigure paza unui depozit de muniție.
Procurorii au declanșat o ancheta, în cadrul careia Ion Vasile Magureanu și Mihai Baragan sînt învinuiți de omor deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor și muniției, calcare de consemn, furt calificat, asociere în vederea comiterii de infracțiuni și ucidere din culpa.
Sîmbata seara, la ora 18.00, Magureanu și Baragan trebuiau sa intre în garda, în cadrul unitații. În momentul în care urma sa se faca schimbul garzii, împreuna cu cei doi mai erau alți cîțiva colegi și șeful de dispozitiv, plutonierul-major Ion Munteanu, toți avînd asupra lor pistoale mitraliera AKM cu cîte zece cartușe de razboi.
Atunci, fara nici o explicație, unul dintre cei doi l-a împușcat pe Munteanu și i-a somat pe ceilalți militari sa paraseasca zona sau sa stea culcat. Dupa ce l-au împușcat pe plutonier, Magureanu și Baragan au fugit spre gardul unitații, luînd cu ei doua AKM-uri și 60 de cartușe.
Unul dintre militarii care fugisera de la fața locului s-a întors, a vazut ca plutonierul este împușcat în maxilar și în umar, dupa care a fugit catre postul de comanda, aflat la aproape doi kilometri, ca sa-și anunțe superiorii. Munteanu a fost dus la Spitalul militar din Pitești, unde a fost diagnosticat cu plaga prin împușcare în maxilarul drept și umarul drept. În prezent, starea lui este stabila.
Cei doi dezertori au sarit gardul unitații în curtea unui localnic din satul Români-Padureț, din comuna Babeni, județul Vîlcea, învecinata cu unitatea militara. Militarii au intrat în casa lui Ion Traistaru (54 de ani), care se afla, în bucatarie, la masa, împreuna cu familia, respectiv soția, cei doi copii și nepoții.
Dezertorii i-au cerut lui Traistaru sa le dea cheile mașinii personale, aflate în fața casei. Cînd Traistaru s-a ridicat și s-a îndreptat spre ei, unul dintre militari a tras în tocul ușii, iar apoi în el, nimerindu-l în șold. Dupa aceea, au tras și în direcția unei case vecine, din care ieșise tatal lui Traistaru, la auzul împușcaturilor. Acesta din urma nu a fost nimerit.
Rudele lui Traistaru au anunțat, imediat, poliția și au chemat salvarea, însa barbatul a murit în drum spre spital, el neputînd primi primul ajutor de la o persoana specializata în timp util.
Dupa ce l-au împușcat pe Traistaru, dezertorii s-au îndreptat catre centrul comunei Babeni, unde, pe o ulița, au gasit, în fața curții unei case, o Dacie 1300, cu cheile în contact. Mașina, de culoare crem, cu numarul de înmatriculare VL-01-YDN, aparținea lui Nicolae Vacarescu, care venise în vizita la tatal sau, iar în acel moment se afla în casa.
Magureanu și Baragan au furat mașina, fara ca, de data aceasta, sa mai raneasca sau sa mai omoare pe cineva. Ei s-au îndreptat, în viteza, spre orașul Dragașani. În dreptul garii din Babeni, mașina în care se aflau dezertorii l-a acroșat pe Ion Ștefanoiu, care a murit în urma impactului. Ștefanoiu avea 56 de ani, locuia în Babeni și era surdomut. În urma loviturii cu corpul barbatului, s-a spart parbrizul mașinii și un far.
Cei doi au continuat, însa, drumul spre Dragașani, localitate aflata la aproximativ 40 de kilometri. În apropierea acestui oraș, mașina dezertorilor a fost somata sa opreasca de un echipaj al Poliției rutiere, care a observat de la departare ca mașina circula cu un singur far.
Echipajul poliției rutiere era format din plutonierii Nicolae Vîlcea, Iulius Cobîrjoiu și Constantin Nuțu și se afla în misiune pe DN 64, pe raza localitații vîlcene Oslești. „Vazînd ca mașina nu oprește la semnal, ci, dimpotriva, a trecut în viteza pe lînga noi, am început urmarirea autoturismului, fara sa știm cine se afla înauntru. Am cerut întariri prin stație și am convenit ca alți colegi sa blocheze drumul, cu doua mașini”, a povestit ulterior plutonierul Vîlcea.
În jurul orei 19.00, Poliția din Dragașani a primit alarma oficiala referitoare la dezertarea celor doi militari. Agenții de circulație au fost anunțați prin stație sa se îndrepte cu mașinile catre zona în care se presupunea ca erau dezertorii. Agenții de circulație erau, însa, dotați doar cu pistoale Carpați. „Dezertorii au ocolit blocada celor doua mașini care se pusesera de-a latul șoselei, luînd-o pe trotuar. În acest timp, noi eram destul de aproape de ei, dar la un moment dat, unul care statea pe bancheta din spate a scos arma pe geam și a tras un foc spre noi, fara sa ne nimereasca”, a spus unul dintre subofițerii de poliție.
Polițiștii au continuat urmarirea, pe strazile Dragașaniului, care erau pline de lume. „Au intrat cu mașina în viteza, pe niște straduțe, iar acolo noi am mai încetinit sa nu lovim pe cineva. Atunci i-am pierdut,” a relatat subofițerul.
Pierzîndu-și urma, dezertorii au oprit în parcarea din spatele unui bloc situat pe strada Decebal din Dragașani. Au tras un foc de arma în aer sa îndeparteze localnicii și au fugit spre parcul din fața Primariei. „Noi eram ghidați de oameni, care au fost martori la focul de arma din parcare și care i-au vazut fugind”, afirma polițiștii. Între timp, numarul urmaritorilor se marise.
Dezertorii au mai tras înca un foc în aer, în centrul orașului, atunci cînd un tînar i-a întrebat încotro se îndreapta. Daniel Ciubotaru, elev la Școala de subofițeri din Cîmpina, este în practica la Dragașani. „Cînd i-am vazut erau desculți și murdari de sînge pe fața. I-am întrebat ce este cu ei acolo și atunci unul dintre ei a tras spre mine, dar glonțul a atins un zid”, a relatat Ciubotaru. Apoi, au traversat parcul și au disparut în spatele unor blocuri de la marginea orașului. Din acel moment nu s-a mai știut nimic clar despre dezertori, deși polițiștii au primit de la unii locuitori informații ca i-ar fi vazut. „Oricum, o urmarire noaptea, în astfel de condiții, însemna sa ne bagam în bataia puștii”, susținea șeful de dispozitiv, colonelul Rîndunel Badescu.
Toata noaptea, orașul a fost împînzit de polițiști, jandarmi și forțe DIAS. Pe strazi au circulat patrule, iar la intersecții au fost puse filtre. Toți urmaritorii aveau armele încarcate și stateau cu degetul pe tragaci.
Filtrele pe șosea au fost instalate de la ieșirea din Pitești spre Dragașani, fiind formate polițiști de la circulație și luptatori DIAS. În apropiere de Dragașani, filtrele au foat amplasate la distanțe mai mici, unele blocînd șoseaua pe toata lațimea ei.
La Dragașani, a sosit înca de sîmbata seara, prim-adjunctul șefului IGP, Dumitru Sorescu, care a preluat coordonarea urmaririi.
Duminica dimineața, polițiștii au folosit un cîine lup, caruia i-au dat sa adulmece o mînușa lasata de unul din dezertori în unitate, pentru a le lua urma celor doi. Ulterior, urmaritorii au început „perierea” cîmpurilor din apropierea orașului Dragașani, folosind și cîinele.
Duminica dimineața cautarile au continuat în mai multe zone ale orașului Dragașani, în special în sudul orașului și în împrejurimi, unde se presupunea ca s-ar ascunde cei doi. De asemenea, au fost efectuate cautari și în alte zone din județul Vîlcea, precum și în județele Olt și Argeș. Tot duminica dimineața la Dragașani a sosit secretarul de stat în Ministerul de Interne Toma Zaharia, dupa care dezertorii au fost cautați și cu ajutorul lunetiștilor și cu un elicopter care a survolat zona la joasa înalțime. În același timp, forțele care au participat la cautari au scotocit strazile, locuințele și curțile.