Milionari in sportul romanesc

Apropo.ro / 13.02.2002, 08:50
Milionari in sportul romanesc
Tenisul, atletismul si baschetul sînt singurele sporturi datorita carora cîtiva români au strîns averi cu mai mult de 6 zerouri. Gheorghe Muresan are o avere de 6 milioane de dolari. Salariul lui din 1997, cînd evolua în NBA, a fost de peste 2,3 milioane. Gabi Szabo a cîstigat 1.000.000 de

Tenisul, atletismul si baschetul sînt singurele sporturi datorita carora cîtiva români au strîns averi cu mai mult de 6 zerouri. Gheorghe Muresan are o avere de 6 milioane de dolari. Salariul lui din 1997, cînd evolua în NBA, a fost de peste 2,3 milioane. Gabi Szabo a cîstigat 1.000.000 de dolari în 1999, anul în care a cîstigat Golden League

Gheorghe Muresan se poate mîndri cu o avere aproximata la 6 milioane de dolari si cu titlul de cel mai bogat sportiv român. Doua treimi din bani le-a strîns între ’94 si ’97, ani în care a evoluat la echipa Washington Bullets din NBA si în sezonul 1998-1999, cînd a jucat la New Jersey Nets.

Declarat cel mai stralucit debutant în baschetul profesionist american, Muresan a pornit în 1994 de la un salariu de 500.000 dolari pe an. În ’97, acesta a crescut de patru ori. Mai bine de doua milioane dolari i-au revenit din reclamele pentru Snickers, din promourile înregistrate pentru televiziunea americana ESPN si din comedia „My Giant” (1998).

Gabriela Szabo a cîstigat un milion de dolari într-un singur an, în 1999. Numai jackpotul de la Golden League i-a adus 500.000. La acestia s-au adaugat cei 250.000 dolari primiti la finala de Grand Prix de la Munchen si premiile în bani oferite de organizatori si apoi, în tara, de MTS, pentru doua titluri mondiale indoor si pentru un aur la CM de la Sevilla. În 2000, proaspata milionara în dolari si-a adaugat la banii din cont cei 104.000 de „verzisori” capatati de pe urma Olimpiadei, unde cîstigat aur la proba de 5.000 metri si bronz la 1.500 metri.

Veniturile atletei sînt rotunjite si de primele de start, platite de organizatorii fiecarei competitii, precum si de sutele de mii de dolari asigurate de contractul cu Nike. Averea sa e estimata la peste 2 milioane de dolari, iar printre proprietatile detinute de sportiva se numara doua case în Bucuresti si una în Baile Felix, pe care a transformat-o în centru de afaceri.

Andrei Pavel a cîstigat din tenis 2.364.841 de dolari. Se multumeste sa conduca o Toyota de teren si sa locuiasca într-o aripa a casei socrilor sai, în Germania. Cîstigatorul de anul trecut al turneului de Masters Series de la Montreal figureaza cu resedinta la Monte Carlo, profitînd astfel din plin de paradisul impozitelor.

Adrian Voinea a strîns din premii 1.461.987 de dolari. Si-a cumparat o vila în Perugia. S-a stabilit definitiv acolo, renuntînd la dorinta de a se muta în Monte Carlo. Dupa o tentativa esuata în 1997, jucatorul de tenis, care în 1995 si-a croit drum pîna în sferturile de finala de la Roland Garros, a conchis: „Monaco e o lume prea artificiala pentru mine”.

Ruxandra Dragomir a obtinut din tenis 1.783.652 de dolari. Jucatoarea care în ’97 a ajuns în sferturile de finala de la Roland Garros a hotarît anul trecut sa renunte la sport si sa se apuce de afaceri. Ea intentioneaza sa construiasca la iesirea din Pitesti un complex care cuprinde terenuri de tenis, benzinarie si un minihotel.

Daca atletismul, tenisul si baschetul practicat în NBA au facut cîtiva români milionari în dolari, veniturile strînse de campioni ai altor sporturi, excluzînd fotbalul, sînt mult mai mici.

Agonsieala Andreei Raducan se învîrte în jurul celor 120.000 de dolari primiti dupa Olimpiada de la Sydney, la care s-au mai adaugat cei 30.000 primiti pentru cele trei medalii de aur si doua de bronz cîstigate la Mondialele din Gent . Octavian Belu a strîns de-a lungul timpului aproape 130.000 de dolari. Întrebata daca are sanse sa ajunga milionara în dolari, antrenoarea Mariana Bitang exclama gîtuit: „Vai de capul meu! În zece ani de munca abia daca am cumulat o suta douazeci de mii de dolari. Din banii astia a trebuit sa si manînc”.

Sportivii cel mai bine platiti din 2001

1. Michael Schumacher (Formula 1) – 59 milioane dolari pe an. Pilotul care a adus doua titluri echipei Ferrari în 2000 si 2001 are un salariu anual de 35 de milioane pe sezon, restul provenind din reclame, contracte de sponsorizare si vînzarea colectiei ce-i poarta numele. Aceasta suma, publicata de revista americana Forbes, ar putea fi chiar mai mare, unele surse indicînd un venit anual de peste 80 milioane.

2. Tiger Woods (golf) – 53 milioane dolari pe an. Jucatorul american de culoare cîstiga numai 9 milioane din sport, restul provenind din reclame si dreptul de folosire a numelui sau pe anumite produse.

3. Mike Tyson (box) – 48 milioane dolari pe an. Pugilistul american cîstiga dublu fata de rivalul sau, Lennox Lewis. Jumatate din venitul sau anual provine dintr-o întelegere în instanta, într-un proces de conflict de interese.

Averile celor mai bogati fotbalisti români

1. Gheorghe Hagi – 20 milioane dolari. Majoritatea banilor sînt plasati astfel: afaceri imobiliare în Bucuresti si Constanta, un cabinet stomatologic, un studio foto, ambele în Capitala, un supermarket în Constanta. Hagi detine hotelul „Iaki” din Mamaia si a cumparat un teren pe marginea lacului Siutghiol, unde intentioneaza sa construiasca un alt stabiliment.

2. Gheorghe Popescu – 18 milioane dolari. „Baciul” a achizitionat hotelul „International” din Calafat, oras în care detine si o fabrica de anvelope. A pus pe picioare scoala de fotbal „Viitorul Gica Popescu” în Craiova.

3. Adrian Ilie – 12 milioane dolari. A început cu o discoteca si un restaurant în Craiova, ambele numite „Aristocrat”. Adrian detine 75 la suta din actiunile hotelului „Ruia” situat în Poiana Brasov.

Sursa: www.prosport.ro