Mihai Găinuşă şi Şerban Huidu – Reţete de sezon

Apropo.ro / 21.12.2009, 00:00
Mihai Găinuşă şi Şerban Huidu - Reţete de sezon
În 2010, au 10 ani de cîrcoteli. Iată un motiv pentru Huidu să privească înapoi cu nostalgie: “Atunci aveam 60 de kg, acum 85”, iar pentru Găinuşă să regrete: “Îmi pare rău că vă dezamăgesc, nu am evoluat nici în cantitate, nici în calitate, sînt acelaşi!”. Pînă la aniversarea din februarie, cei doi vor să profite de vacanţă şi de toate deliciile cu extratopping de colesterol.

Mihai Găinuşă
Moşul o copiază pe Querida
„Îmi plac toate specialităţile tradiţionale: caviar cu tobă, somon
fumé…. Ca să fiu sincer, acasă, unde îmi voi petrece Sărbătorile,
abia aştept să gust dintr-o piftie de porc (vă dau şi vouă reţeta)
şi din sarmale. Apoi o să mă bucur de scrisoarea kilometrică pe
care fiică-mea i-a scris-o lui Moş Crăciun”. Fiica lui, Eva, are
preferinţe în ceea ce priveşte cadourile „mai potrivite pentru
Querida”, după părerea tăticului ei: pantaloni cu strasuri, bluze
cu mărgeluţe. „Toate trebuie să strălucească, să fie la fel de
strălucitoare ca tatăl său!” (rîde). „Pe numele lui, Brad Tîmpit”,
adaugă Huidu. „Revenind”, zîmbeşte Găinuşă, „fiica mea îşi doreşte
cel mai mult o surioară sau un frăţior. Sper să nu îi aducă Moşul,
pentru că ar însemna că eu nu sînt implicat, ceea ce ar fi
ciudat”.
Piftie de vită şi porc cu legume
Ingrediente: 1 kg de picioare de porc şi vită, morcovi, albitură,
usturoi, pătrunjel.
Mod de preparare: Carnea se pune la fiert la foc mic şi fără capac,
alături de morcov şi albitură. Se ia de pe foc cînd se desface
extrem de uşor de pe os. Carnea macră se rupe în fîşii şi se pune
în farfurii alături de bucăţi mărunte de mor­cov şi albi­tură. Se
pre­sară pătrunjel proa­spăt. Se toarnă zea­ma în care se adaugă
puţin usturoi pisat şi apoi se lasă la închegat.

Şerban Huidu
Fiul cel mic face program de Sărbători
Nu se dă în vînt după „porcării”, ci alege doar puiul pe toată
perioada anului. „Aşa e viaţa, nedreaptă pentru cei care nu mănîncă
mult”, crede el. De Sărbători însă nu ratează o friptură de porc în
vin. „Dar nu mîncarea e importantă de Crăciun, ci băutura, care
trebuie să fie diversificată la masa omului. Să ai nişte
antioxidanţi, un vin roşu de exemplu. Eu, spre deosebire de
preşedintele reales Băsescu, recunosc: mai beau din cînd în cînd.
El bea mai pe sărite”. De băut o să bea acasă pe toată perioada
vacanţei de iarnă. „Cel mai mic dintre băieţii mei are doar şase
luni şi nu e de acord cu deplasările. Mi-a transmis azi-dimineaţă
răspicat, între ora 4 şi 6. La ora 4 nu eram tocmai obişnuit să mă
trezesc…”
Friptură de porc marinat în vin alb
Ingrediente: 4 bucăţi de ceafă de porc, vin alb, ulei de măsline,
condimente.
Mod de pre parare: Ceafa de porc se marinează cel puţin două ore în
ulei de măsline, cimbru, piper şi usturoi (fără sare). Ideal ar fi
să stea la marinat o noapte, la frigider. Apoi se pune fiecare
felie un minut pe grătar. Ulterior, carnea se introduce în cuptor
cu o cană mare de vin alb şi una de apă, plus alte condimente, după
gust.