Migrari

Apropo.ro / 29.03.2006, 10:13
Migrari
Oamenii migreaza de cand se stiu, sunt popoare intregi numite "migratoare", ideea e ca se pleaca spre mai bine. Sau macar se cauta mai binele asta. La propriu sau la figurat, ca si unii ortodocsi au migrat spre greco-catolicism prin 1700 si dupa, apoi urmasii lor invers,... Prin

Oamenii migreaza de cand se stiu, sunt popoare intregi numite „migratoare”, ideea e ca se pleaca spre mai bine. Sau macar se cauta mai binele asta. La propriu sau la figurat, ca si unii ortodocsi au migrat spre greco-catolicism prin 1700 si dupa, apoi urmasii lor invers,… Prin istoria noastra gasim mai multe episoade clasificabile ca migratii, sa amintesc doar de exodul spre america de la inceputul secolului trecut si de cel spre vestul europei de la inceputul acestuia. Si fotbalistii ne-au cam migrat spre unde-au primit bani mai multi decat pe-acasa, dar mai nou nu asta e subiectul zilei, ci migratia parlamentara, politica in general.

Daca mai e cineva care nu stie despre ce-i vorba, treaba e urmatoarea: politicienii trec de la un partid la altul. E dreptul lor s-o faca, libertatea de asociere e trecuta prin constitutie, problema mare e atunci cand ei ocupa si functii publice la care au acces prin alegeri democratice. Iar aceste functii au fost obtinute de obicei cu ajutorul partidului. Pe la noi, in afara de primari si presedinte, care sunt alesi direct, oamenii sunt votati pe liste de partide. Parlamentarii si consilierii locali si judeteni, despre ei e vorba aici, au din pacate cam des obiceiul de a-si parasi partidele cu ajutorul carora si-au capatat functiile. S-a propus o lege care sa-i sanctioneze in aceste cazuri cu pierderea functiei, dar s-au opus unii si altii motivand ca se incalca drepturile bietilor alesi pe listele partidelor care astfel isi pierd atat oamenii cat si pozitiile castigate prin lupta electorala, cinstita sau nu – nu conteaza aici.

Parerea mea e ca oamenii astia, fiind alesi pe listele partidelor, trebuie sa-si piarda functiile de parlamentari sau consilieri cand parasesc aceste organizatii politice. In cazul excluderilor problema e mai sensibila, dar in principiu si atunci partidul e cel care ar trebui sa beneficieze de acel loc, nu omul. De fapt cred ca e nevoie de o reforma politica atat la nivel local cat si central. Fie se opteaza pentru un parlament monocameral, fie senatorii sa fie alesi direct, fara liste. In acest caz parasirea partidului n-ar mai fi sanctionabila cu pierderea demnitatii publice, pentru ca omul ar fi votat direct de alegatori, nu prin intermediul partidului. Iar deputatii sa fie alesi pe liste, dar daca-si parasesc partidul pentru care au candidat sa fie automat exclusi din parlament. Pe plan local problema se pune cam la fel. Consilierii locali sa fie alesi pe liste, iar la parasirea partidului s-o pateasca precum deputatii, iar cei judeteni sa fie alesi direct, uninominal.

Sper ca astfel migratia politica se va potoli. Chiar daca de la alegeri scena politica a evoluat intr-un mod pozitiv pentru favoritii mei, nu-s de acord cu situatia. Alegerile trebuie respectate, nu trebuie sa fie doar un piedestal pe care sa se cladeasca diverse aranjamente.

Si ca sa nu inchei asa sobru si sumbru sa va spun ca ma si vad facandu-mi poza cu votul si apoi mergand sa-l trag de maneca pe cel ales.

iQ666

Tags: