Miel la tavâ
Ingrediente: 1 tavâ suficient de mare (e pâcat sâ tai mielul Domnului în bucâți), 1 miel bun (6-8 kg fârâ blanâ) ușurat de cap și gît, de mâruntaie și partea de jos a picioarelor. 200 ml untdelemn, 2 pahare vin alb, 1-2 câpâțîni de usturoi vechi, sare, piper, 200 g unt, 2-3 legâturi de usturoi verde.
Preparare: Se piseazâ pastâ usturoiul vechi, cel verde se taie felioare. Mielul nu se spalâ, se șterge doar cu o țesâturâ uscatâ pe dinafarâ; pe dinâuntru se curâțâ cu un șervet udat în apâ cu oțet.
Se freacâ carnea intens cu sare, pastâ de usturoi, piper, apoi cu unt. Se așazâ tava cu unt și ulei în cuptorul încins și, cînd sfîrîie grâsimea, se potrivește mielul cu spinarea în sus.
Se întețește focul. Se unge cît de des cu grâsime carnea, pînâ prinde crustâ și culoare.
Focul se domolește, acum coaja s-a format, se toarnâ vinul peste carne, ne pregâtim de o așteptare activâ de ungâtori cu ora (pentru câ o tot ungem vreun ceas friptura noastrâ cu tot ce e prin tavâ și cu cîtâ apâ cere pînâ intrâ ușor furculița).
Presârâm usturoiul peste carne și sos, împodobim mielul pentru ultimul sâu drum cu feliuțe de usturoi verde și-l mai lâsâm încâ 10 minute în cuptor, sâ se desâvîrșeascâ.
Sursa: ProTv Magazin