Oamenii de știință de la Institutul Național de Psihiatrie din Mexic arată că vaccinul acționează prin provocarea unei reacții imunitare a organismului, care blochează intrarea heroinei în sistemul nervos și lipirea acestei substanțe de receptorii opiozi din creier. În acest fel, se reduce impactul acțiunii drogului, care are efecte similare cu cele provocate de o doză sporită de endorfine.
Testele realizate pe șoarecii dependenți de heroină au evidențiat faptul că nevoia organismului de a primi această substanță a dispărut, deoarece vaccinul a redus dorința de primi doze repetate.
Heroina este un drog obținut din morfină, o substanță extrasă din planta de mac, care generează foarte ușor dependență, printre simptome numărându-se diareea, starea de vomă, depresia, senzitivitatea crescută la durere și febră. Potrivit experților, o doză mică de heroină oferă consumatorului senzația de căldură și sentimentul că se simte bine, însă dozele mai mari îi pot face să devină somnoroși și foarte relaxați. Supradozele de heroină pot cauza comă și chiar moarte.